Hulporganisaties leggen werk in Afghanistan neer na nieuwe regel van Taliban

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5550
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

Hulporganisaties leggen werk in Afghanistan neer na nieuwe regel van Taliban

Bericht door noumoe »

https://www.nu.nl/buitenland/6244210/hu ... liban.html

Hulporganisaties leggen werk in Afghanistan neer na nieuwe regel van Taliban
photo_2022-12-26_23-31-12.jpg
Verschillende buitenlandse hulporganisaties, waaronder Save the Children, hebben zondag aangekondigd voorlopig met hun werk in Afghanistan te stoppen. Ze doen dit omdat de Taliban alle niet-gouvernementele organisaties (ngo's) sinds zaterdag verbiedt om vrouwelijke medewerkers in te zetten.
"We kunnen kinderen, vrouwen en mannen in Afghanistan die in grote nood verkeren, niet goed bereiken zonder ons vrouwelijk personeel", laten drie ngo's weten in een gezamenlijke verklaring. Daarin staat ook dat de miljoenen Afghanen in nood sinds augustus vorig jaar niet bereikt zouden zijn zonder de inspanning van hun vrouwelijke medewerkers.

Behalve Save the Children, Norwegian Refugee Council and CARE International heeft ook International Rescue Committee (IRC) laten weten het werk neer te leggen. Het IRC heeft meer dan 8.000 mensen zitten in Afghanistan, waaronder 3.000 vrouwen.

De fundamentalistische Taliban-regering dreigt de vergunningen in te trekken van ngo's die zich niet aan de nieuwe regels houden. Sommige vrouwelijke werknemers volgen de strikte interpretatie van de islamitische kledingvoorschriften niet, is de motivatie. Er zouden veel klachten over zijn binnengekomen. In Afghanistan zijn meer dan 180 binnenlandse en internationale ngo's actief.

"Vrouwelijke medewerkers bieden vrouwen toegang tot hulp"
Het is onduidelijk of het bevel ook geldt voor agentschappen van de Verenigde Naties (VN), die veel personeel hebben in Afghanistan. De VN staan niet op de ngo-lijst, maar sluiten vaak contracten met ngo's die in Afghanistan zijn geregistreerd om humanitair werk te verrichten. Hulpverleners zeggen dat vrouwelijke werknemers cruciaal zijn om ervoor te zorgen dat vrouwen toegang hebben tot hulp.

Zaterdag werd er op kleine schaal gedemonstreerd tegen het verbod in de westelijke stad Herat. De politie probeerde de demonstranten uiteen te drijven met waterkanonnen en wapenstokken.

Sinds de Taliban vorig jaar augustus opnieuw aan de macht kwamen, worden meisjes en vrouwen steeds meer rechten ontnomen. Dat zorgt ook voor kritiek in islamitische landen als Turkije, Iran en Pakistan.

Wat is een ngo?
Een ngo is een organisatie die een sociaal, maatschappelijk of wetenschappelijk belang nastreeft.
Een ngo staat los van de overheid en is geen commerciële organisatie.
Bekende voorbeelden zijn Artsen zonder Grenzen en Stichting Vluchteling.
Plaats reactie

Terug naar “Afghanistan”