Schiphol wil toch boeren uitkopen om zelf aan stikstofregels te voldoen

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5550
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

Schiphol wil toch boeren uitkopen om zelf aan stikstofregels te voldoen

Bericht door noumoe »

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/311116/s ... te-voldoen

Schiphol wil toch boeren uitkopen om zelf aan stikstofregels te voldoen
17 november 2022, 14.05 uur · Door Jouri Bakker & Doron Sajet

In strijd met eerdere uitspraken wil Schiphol toch boeren uitkopen om zo aan de stikstofregels te voldoen. De luchthaven heeft inmiddels een aantal veehouders benaderd met het aanbod om hun stikstofrechten af te staan. Opvallend detail: eind vorig jaar claimde Schiphol nog die maatregel niet van stal te halen.
photo_2022-11-20_21-04-53.jpg
Welke veehouders Schiphol heeft benaderd, en of het om Noord-Hollandse veehouders gaat, wil de woordvoerder nog niet zeggen. Het enige dat de luchthaven erover kwijt wil, is dat de stikstofemissies moeten worden teruggebracht om aan de eisen voor een natuurvergunning te kunnen voldoen. Die heeft Schiphol al jaren niet.

Zelfs met de aangekondigde krimp van maximaal 500.000 naar 440.000 vluchten per jaar, redt Schiphol het niet om goedkeuring te krijgen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) voor een natuurvergunning.

Doemscenario
Nóg meer krimp om wel te voldoen aan die vergunning is voor Schiphol en het kabinet ondenkbaar. Volgens minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat is 440.000 vluchten per jaar nog acceptabel om de grote, internationale bereikbaarheid van Schiphol in stand te houden. Daar is KLM, Schiphol's grootste klant, het overigens niet mee eens. Zij schetst een doemscenario als Schiphol niet minimaal 500.000 vluchten per jaar mag afhandelen.

Schiphol laat NH Nieuws weten het uitkopen van boeren liever aan de overheid te hebben overgelaten, bijvoorbeeld via een centrale stikstofbank. "Dit instrument is echter niet beschikbaar, dus doen we het op deze manier".

Een jaar geleden ontkende Schiphol dat boeren zouden worden uitgekocht. Afgelopen oktober kwam de luchthaven daar al enigszins op terug, toen bleek dat uitkopen niet meer uitgesloten was.

Tractoren naast Kaagbaan
Toen de NOS eind vorig jaar berichtte dat adviseurs het kabinet zouden hebben voorgesteld om boeren rond Schiphol uit te kopen, zette dat kwaad bloed bij die groep. Ze trokken massaal met hun tractoren naar Rozenburg om naast de Kaagbaan financieel directeur Robert Carsouw een koopcontract te overhandigen.

Dat fictieve koopcontract was een ludieke actie waarmee de boeren de rollen omdraaiden: want waarom zouden zij met z'n allen Schiphol niet uitkopen? Financieel directeur Carsouw liet daarop weten dat de luchthaven geen enkele intentie had om boeren een oprotpremie te bieden.
Plaats reactie

Terug naar “Farmers”