Tweede techwet EU gaat in om illegale content en desinformatie aan te pakken

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5550
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

Tweede techwet EU gaat in om illegale content en desinformatie aan te pakken

Bericht door noumoe »

https://www.nu.nl/tech/6236576/tweede-t ... akken.html

Tweede techwet EU gaat in om illegale content en desinformatie aan te pakken

16 nov 2022
photo_2022-11-16_22-11-39.jpg
De Europese Unie heeft woensdag de tweede grote techwet in werking gesteld. De Digital Service Act (DSA) moet ervoor zorgen dat inwoners van de EU online beter zijn beschermd. Zo mogen kinderen geen gerichte advertenties meer ontvangen en moet illegale content of desinformatie sneller van sociale media worden gehaald.
De DSA bestaat naast een andere grote techwet, de Digital Markets Act (DMA). Die wet is begin deze maand ingegaan. Samen moeten deze wetten het functioneren van online platforms sturen.

Waar de DMA zich focust op een gelijk speelveld voor bedrijven, is de DSA meer gericht op hoe de platforms zijn ingericht. Daardoor gaan internetgebruikers in het dagelijks gebruik meer merken van de DSA.

Met de DSA wil de EU onder meer gepersonaliseerde advertenties aanpakken. Veel internetbedrijven gebruiken informatie van gebruikers om doelgerichte reclames te tonen. Dat gebeurt onder meer op basis van geregistreerde zoekopdrachten en websitebezoeken.

Onder de DSA mogen bedrijven gevoelige data van gebruikers daarvoor niet meer gebruiken. Daarbij gaat het om informatie zoals religie, seksuele voorkeur en etniciteit. Voor minderjarigen geldt dat zij helemaal geen gepersonaliseerde advertenties te zien mogen krijgen.

Overheden kunnen illegale content aanpakken
De overheden van lidstaten van de EU kunnen dankzij de nieuwe wetgeving aangeven dat online platforms illegale content moeten verwijderen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om desinformatie of berichten die terrorisme, kindermisbruik of haat verspreiden.

Daarnaast moeten bedrijven verplicht regels opstellen voor het aanpakken van illegale berichtgeving. Grote platforms zoals Facebook en Google hebben de laatste jaren al zulke regels opgesteld, maar dat wordt verplicht voor alle bedrijven.

Overgangsperiode van een jaar
Aan hoeveel verplichtingen en regels techbedrijven zich moeten gaan houden, ligt aan het aantal gebruikers. Bedrijven in de techsector moeten voor 17 februari 2023 doorgeven hoeveel mensen hun platforms gebruiken. De Europese Commissie bepaalt aan welke regels en verplichtingen een bedrijf moet gaan voldoen.

Het komende jaar geldt als een overgangsperiode. Op 17 november 2024 is de DSA volledig van kracht. Dan moet ook iedere EU-lidstaat een coördinator voor digitale diensten aangewezen hebben. Dat is een onafhankelijke autoriteit die verantwoordelijk wordt voor het toezicht op de naleving van de DSA. De coördinator kan ook boetes opleggen bij overtredingen.
Plaats reactie

Terug naar “Politiek & Wetten EU”