Rutte probeert VVD-fractie te overtuigen van asielwet, kabinetscrisis hangt in de lucht

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5550
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

Rutte probeert VVD-fractie te overtuigen van asielwet, kabinetscrisis hangt in de lucht

Bericht door noumoe »

https://www.ad.nl/politiek/rutte-probee ... haring_web

Rutte probeert VVD-fractie te overtuigen van asielwet, kabinetscrisis hangt in de lucht
De VVD-fractie vergadert vanochtend in crisissfeer over de wet die gemeenten kan dwingen asielzoekers op te vangen. Premier en VVD-partijleider Mark Rutte is gesommeerd om aanwezig te zijn bij de vergadering; een zeldzaamheid. Als de asielwet er niet komt, kan dat zomaar leiden tot een kabinetscrisis.

Hanneke Keultjes, Hans van Soest 08-11-22,
Knipsel.JPG
De onrust ontstond zondag. Toen werd een principeakkoord dat de fractieleiders van coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie met staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) hadden gesloten, verworpen door de VVD-fractie. De liberale Kamerleden willen dat de wet wordt vergezeld door afspraken die de asielinstroom inperken.

Vorige week lekten nieuwe prognoses uit over het aantal asielzoekers dat dit jaar en volgend jaar ons land binnenkomt. Die cijfers zijn met zo'n 48.000 in 2022 en ruim 50.000 in 2023 fors hoger dan eerder werd gedacht. Met name de VVD is daarvan geschrokken en eist nu maatregelen.

Bij andere partijen valt te beluisteren dat het opvangprobleem, waardoor het afgelopen jaar regelmatig mensen buiten sliepen bij aanmeldcentrum Ter Apel, losstaat van de instroom. ,,Dat probleem moeten we nu met deze wet oplossen.” Er lijkt niet veel animo om de opvangcrisis te verknopen met maatregelen om de migratie te beperken. De wet moet er voor zorgen dat niet telkens de zelfde gemeenten opdraaien voor de opvang. Enkele kritische leden van de ChristenUnie hebben al aangekondigd op het komende kabinet te pleiten voor de val van het kabinet als de VVD dit wetsvoorstel niet aan een meerderheid helpt.

Akkoord
D66 en ChristenUnie vinden dat de wet onderdeel is van een afgelopen zomer gesloten asielakkoord, waarbij zij hebben geaccepteerd dat gezinshereniging voor asielzoekers wordt uitgesteld. Zij vinden dat de VVD zich ook aan de afspraken moet houden. De liberalen betwisten echter dat het verplichten van gemeenten om asielzoekers op te vangen onderdeel was van dat akkoord.

De VVD is er op gebrand om snel afspraken te maken over de beperking van migratie. Binnenkort is er een partijcongres en een groot deel van de leden eist dat de VVD na twaalf jaar regeringsverantwoordelijkheid eindelijk de verkiezingsbelofte waarmaakt dat er een rem komt op het aantal mensen dat hierheen komt. Daarbij hebben VVD’ers al kritische moties over deze wet aangekondigd. Voor de zomer bleek tijdens een partijcongres al dat de leden de huidige partijtop te slap vinden. Zo eiste een meerderheid dat het stikstofbeleid werd afgezwakt.
Plaats reactie

Terug naar “Mark Rutte”