Unilever heeft prijzen met 12,5 procent verhoogd en het wordt nog erger

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5550
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

Unilever heeft prijzen met 12,5 procent verhoogd en het wordt nog erger

Bericht door noumoe »

https://www.rtlnieuws.nl/economie/artik ... supermarkt

Unilever heeft prijzen met 12,5 procent verhoogd en het wordt nog erger
27 oktober 2022
photo_2022-10-28_23-54-11.jpg
Levensmiddelengigant Unilever heeft de prijzen met 12,5 procent verhoogd ten opzichte van een jaar geleden. Het bedrijf doet dat om de winstgevendheid op peil te houden, terwijl de kosten stijgen. En voorlopig is het nog niet gedaan met het verhogen van de prijzen.

Dat blijkt uit een handelsupdate die het bedrijf vandaag heeft gepubliceerd. Hoe de prijsstijgingen zich vertalen in de winst van Unilever is niet meteen duidelijk, omdat het bedrijf daar geen cijfers over publiceert.

12,5 procent
Wereldwijd heeft het concern de prijzen gemiddeld met 12,5 procent verhoogd in de afgelopen 12 maanden. Dat is nodig om de winst op peil te houden, aangezien ook voor Unilever de grondstofprijzen hard zijn gestegen.

Volgens Unilever zelf is het bedrijf dit jaar zo'n 4,5 miljard euro extra aan grondstoffen kwijt. En de verwachting is dat de kosten in het eerste halfjaar van 2023 nog eens met 2 miljard euro verder stijgen. Een slecht vooruitzicht voor de consument dus, al met al.

Klanten lopen weg
De hardste prijsklappen vallen trouwens in Zuid-Amerika, waar de prijzen met liefst 23,2 procent zijn opgevoerd. In Europa zijn de prijzen met 8,9 procent gestegen.

Die enorme prijsstijgingen beginnen klanten trouwens wel meer en meer de keel uit te hangen. Unilever verkocht in Europa namelijk 3,2 procent minder producten.

Omzet schiet omhoog
De omzet van het megabedrijf steeg ondanks de slinkende afzet wereldwijd met bijna 18 procent. Dat komt voor iets meer dan de helft door de prijsstijgingen en daarnaast door gunstige wisselkoerseffecten. Unilever verkoopt namelijk een hoop spullen in de VS. Door de sterke dollar ten opzichte van de euro levert dat dus extra veel op.

Wel is de marge dit jaar wat lager dan vorig jaar. Dat betekent dat iedere euro aan omzet iets minder winst oplevert. Maar Unilever schrijft nu al te verwachten de marge volgend jaar weer wat op te kunnen drijven, onder andere door het verhogen van de prijzen.
Plaats reactie

Terug naar “Economie - Financieel”