Sociaal kinderkredietsysteem High-Five nu ook in Nederland

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5550
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

Sociaal kinderkredietsysteem High-Five nu ook in Nederland

Bericht door noumoe »

https://www.blckbx.tv/binnenland/sociaa ... -nederland

Sociaal kinderkredietsysteem High-Five nu ook in Nederland
Knipsel.JPG
11 OKTOBER 2022

Twee scholen in Veenendaal trappen als eersten in Nederland af met het digitaal beloningssysteem High-Five, gericht op het veranderen van het gedrag van kinderen én hun ouders.

Met High-Five kunnen kleintjes prijzen verdienen door met een chip langs scanners te lopen of fietsen op weg naar school.

Het idee achter High-Five, zoals het systeem heet, klinkt heel positief. “Kinderen komen niet meer met de auto maar lopend of per fiets naar school. Dit leidt tot minder luchtvervuiling en kans op ongelukken rondom het schoolplein, en zorgt er tegelijkertijd voor dat kinderen meer bewegen,” aldus de website van High-Five. Niet verwonderlijk dus dat inmiddels al 74 scholen in België, en nu dus twee in Nederland, met het systeem werken.

Maar wie goed naar High-Five kijkt, ziet dat het systeem alles in zich heeft van een sociaal kredietsysteem, zoals de Smart Citizen Wallet in Rome en Bologna of het BetterPoints-systeem dat sinds kort het reisgedrag van burgers van het Britse Sunderland 'duurzamer' moet maken.

Volgen met chip
Waar volwassenen in Italië en Groot-Brittannië via hun telefoon gevolgd worden, gebeurt het volgen en controleren van de kinderen via een armband met chip, of een chip die aan de fiets bevestigd wordt. In plaats van satellieten wordt er bij High-Five gewerkt met speciale palen, die op strategische punten langs de routes naar school worden geplaatst. Hier kunnen de kinderen als ze langslopen of fietsen hun chip laten scannen. Daarvoor moeten ze de paal echt een High-Five geven – het teken voor 'goed gedaan'.

Ze krijgen dan in real-time digitale muntjes bijgeschreven op hun tegoed, die ze kunnen inruilen voor beloningen, zoals kaartjes voor het zwembad of iets lekkers. Met High-Five is het ook mogelijk om als klas doelen te stellen, waardoor een soort wedstrijdelement wordt toegevoegd. Kinderen die niet zo goed hun best doen kunnen daarmee worden aangespoord om een tandje bij te zetten.

Op het online platform kunnen leerlingen en klassen inloggen en scores met elkaar vergelijken en challenges aangaan. Op het platform kan iedereen zien wie er het beste scoort en wie het slechtst, ofwel wie het beste gedrag vertoont en wie het slechtste.

Ook gericht op ouders
Het systeem is er indirect ook op gericht om het gedrag van ouders te veranderen, via de kinderen en door sociale druk van leerkrachten en andere ouders. Niemand wil immers bekend staan als de vader of moeder die de kinderen toch met de milieuvervuilende auto naar school brengt, en er daarbij voor zorgt dat hun kind of de hele klas een beloning misloopt.
2022-10-11-sociaal-krediet-kinderen.jpg
Sustainable Development Goals
Op de website vermeldt High-Five de doelstellingen, die ze toepasselijk SDG’s ofwel Sustainable Development Goals noemen, naar de SDG's van de Verenigde Naties (VN). Net als bij de VN worden verschillende kleuren gebruikt om de verschillende ontwikkelingsdoelen weer te geven.

Naast Good health and well-being – goede gezondheid en welzijn –, zijn de SDG's van High-Five bijvoorbeeld zorgen voor Sustainable cities and communities – Duurzame steden en gemeenschappen –, Climate action – klimaatactie – en Partnerships for the goals – partnerschap voor de doelen.

Over jaar evaluatie
De Provincie Utrecht heeft budget vrijgemaakt om het project in Veenendaal een jaar lang uit te voeren. Dan wordt bekeken in hoeverre het doel is bereikt om meer kinderen lopend of fietsend naar school te laten gaan.

Of er nog meer Nederlandse gemeenten van plan zijn om met het systeem te gaan werken, is niet bekend.
2022-10-11-sociaal-krediet-kinderen2.jpg
Plaats reactie

Terug naar “Agenda 2021-2030”