Advies aan minister Kaag: ‘Laat bakkers, slagers en cafetaria’s failliet gaan’

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5550
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

Advies aan minister Kaag: ‘Laat bakkers, slagers en cafetaria’s failliet gaan’

Bericht door noumoe »

https://www.deondernemer.nl/actueel/ene ... %2Ft.co%2F

Advies aan minister Kaag: ‘Laat bakkers, slagers en cafetaria’s failliet gaan’
Bakkerijen, slagers, cafetaria’s en andere energie-intensieve mkb-bedrijven kunnen gewoon failliet gaan. Dat advies geven topambtenaren van het ministerie van Financiën aan minister Sigrid Kaag. Volgens het ministerie hebben faillissementen van dit type bedrijven geen 'maatschappelijk ontwrichtende werking'.

Van onze redactie 23 september 2022
Knipsel.JPG
'U kunt aangeven dat er geen economische redenen zijn om het mkb te steunen'

Ambtelijk advies ministerie van Financiën aan minister Kaag

Omvallende bakkers en cafetaria's die er de brui aan geven door een torenhoge energierekening zijn bepaald geen uitzondering meer. Des te opvallend is het advies van het ministerie van Financiën over deze energie-intensieve mkb-bedrijven.

In de beslisnota over het invoeren van een prijsplafond van eerder deze maand, gericht aan minister Kaag, staat het volgende: "U kunt aangeven dat er geen economische redenen zijn om het mkb te steunen. Het energie-intensieve mkb heeft de mogelijkheid om haar prijzen te verhogen, omdat ze in mindere mate onderhevig zijn aan internationale concurrentie en omdat het koopkrachtpakket de vraag van consumenten zal verhogen."

'Faillissementen hebben geen maatschappelijk ontwrichtende werking'
Bovendien staat in de beslisnota dat faillissementen van energie-intensieve mkb'ers "geen maatschappelijk ontwrichtende werking hebben. Faillissementen zijn onderdeel van een gezonde marktdynamiek. Een gezonde marktdynamiek vermindert arbeidsmarktkrapte en jaagt verduurzaming en innovatie aan."

Of de soep zo heet gegeten wordt is nog de vraag. Tijdens de Algemene Beschouwingen pleitten de VVD, maar ook JA21, BBB, SGP en PvdA in de Tweede Kamer wél voor steun aan bedrijven met een hoge energiestress. Of die steun er komt en hoe die eruit komt te zien, is nog niet bekend. Duidelijk is wel dat er wordt gedacht over een vergoeding van 30 procent van de stijging in energiekosten, met een plafond van 50 duizend euro.

Ook zou het ministerie inzetten op een uitzonderingsregeling voor energie-intensieve mkb's zoals bakkers en sauna's. Bij elkaar zou de steun bijna 2 miljard kosten. Maar duidelijkheid is er dus nog niet.
Plaats reactie

Terug naar “Sigrid Kaag”