Een-waterfilter-maken

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5550
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

Een-waterfilter-maken

Bericht door noumoe »

https://nl.wikihow.com/Een-waterfilter-maken

1
Verzamel je benodigdheden. Je gaat een waterfilter maken met daarin verschillende lagen materiaal die vuil water zuiveren. Als je van plan bent om het water op te drinken, dan zul je het na het filteren moeten koken.[1] Je hebt het volgende nodig:
Plastic fles met een dop
Stanleymes
Hamer en spijker (optioneel)
Koffiefilter
Groot glas of mok (optioneel)
Actieve kool
Zand
Grind
Iets om het water in op te vangen (pot, glas, beker, etc.)

2
Snijd met een Stanleymes de onderste 2 tot 3 centimeter van de plastic fles. Steek het mes in de zijkant van de fles en begin langzaam door het plastic te snijden. Het is wellicht gemakkelijker om korte, zagende bewegingen te maken om het plastic te snijden.
Als kind kun je het beste een volwassene vragen om je bij deze stap te helpen.
Maak een handvat zodat je de fles op kunt hangen terwijl het water gefilterd wordt. Prik twee gaten in de fles in de buurt van het afgesneden uiteinde. Zorg dat de gaten zich tegenover elkaar bevinden. Haal een stuk touw door de twee gaten en maak er een knoop in.

3
Gebruik een hamer en een spijker om een gat in de dop te slaan. Door het gat zal het water minder snel stromen en zal het filter beter zijn werk kunnen doen. Als je geen hamer of spijker voorhanden hebt kun je met een Stanleymes een X in de dop snijden.

4
Doe het koffiefilter over de opening in de fles en draai de dop erop dicht. Het koffiefilter zorgt ervoor dat de actieve kool in de fles blijft en er niet uitvalt. De dop houdt het koffiefilter op zijn plek.

5
Zet de fles met het gedeelte met de dop naar beneden in een mok of glas. De fles blijft zo stevig staan terwijl je het water erin giet. Als je geen glas of mok hebt kun je de fles ook op een tafel neerzetten. Je zult de fles met een hand rechtop moeten houden.

6
Vul het onderste derde deel van de fles met actieve kool. Als je erg grote stukken actieve kool hebt, verpulver ze dan tot kleinere stukken. Dit kun je doen door de stukken in een zak te stoppen en ze met een hard voorwerp als een hamer te verpulveren. De stukken mogen niet groter zijn dan erwten.
Actieve kool kan je erg vies maken. Je kunt je handen schoon houden door handschoenen te dragen.

7
Vul het middelste deel van de fles met zand. Het maakt niet uit welke soort zand je gebruikt, maar gebruik geen gekleurd speelzand. Door gekleurd zand kunnen er kleurstoffen in het water terechtkomen. Probeer de zandlaag ongeveer net zo dik te maken als de laag met actieve kool. De fles zou nu voor iets meer dan de helft vol moeten zitten.
Probeer om twee soorten zand te gebruiken: fijn zand en grof zand. Strooi eerst het fijne zand bovenop de actieve kool. Doe vervolgens het grove zand in de fles, bovenop het fijne zand.[2] Zo zal het water door meer lagen moeten stromen, waardoor het schoner zal worden.

8
Vul de rest van de fles met grind. Houd 2 tot 3 centimeter ruimte tussen het grind en het afgesneden deel van de fles. Vul de fles niet helemaal met grind, of het water zal over de rand stromen als het niet snel genoeg wegloopt.
Probeer om twee soorten grind te gebruiken: fijn grind en grof grind. Strooi het fijne grind op de laag met zand. Doe vervolgens het grove grind in de fles, bovenop het fijne grind.[3]


Kies een pot uit om het gefilterde water in op te vangen. Zorg ervoor dat de pot schoon is en groot genoeg is om al het water op te vangen dat je wilt gaan filteren. Als je geen pot hebt kun je ook een kom, een glas, een pan of een mok gebruiken.

Houd het filter boven de pot. Zorg dat de dop naar de bodem van de pot wijst. Als de pot een brede opening heeft kun je proberen om het waterfilter erop neer te zetten. Op die manier zul je het filter niet vast hoeven houden. Hang het filter op als je er een handvat voor gemaakt hebt. Zet de pot er recht onder.

Giet het water in het filter. Zorg ervoor dat je het water langzaam in de fles giet zodat het niet over de rand stroomt. Stop met gieten wanneer het filter tot aan de rand volzit en wacht totdat het water gezakt is. Giet meer water in de fles wanneer je het grind weer kunt zien.

Wacht totdat het water in de pot stroomt. Dit zal ongeveer zeven tot tien minuten duren. Het water zal schoner worden terwijl het door de verschillende lagen stroomt.

Giet het water nog eens door het filter als het niet schoon is.[4] Wanneer er geen water meer uit de fles druppelt haal je de pot eronder weg. Zet een nieuwe pot onder het filter en giet het gefilterde water nog eens op het grind. Het kan zijn dat je het water nog eens twee of drie keer moet filteren voordat het schoon en helder is.

Kook het water tenminste een minuut zodat het veilig is om op te drinken. Na het filteren zal het water nog steeds gevaarlijke bacteriën, chemische stoffen en micro-organismen bevatten. Je kunt daar vanaf komen door het water tenminste een minuut te koken.[5]
Je zult het water tenminste drie minuten moeten koken als je op een plek bent die meer dan 1000 meter boven de zeespiegel ligt

Laat het water afkoelen voordat je het in een schone en luchtdichte pot doet. Laat het water niet te lang staan, of er kunnen nieuwe bacteriën in groeien.

Andere soorten waterfilters maken

1
Maak troebel water weer helder door het door een koffiefilter te gieten. Pak een rond koffiefilter in de vorm van een beker en keer het ondersteboven zodat het als een deksel op een beker of glas past. Doe een elastiek om het koffiefilter om het op zijn plek te houden. Giet het troebele water door het koffiefilter. Kook het water na afloop om het drinkbaar te maken.
Als je geen koffiefilter hebt kun je ook een vel keukenpapier of een lap katoen gebruiken. Zorg ervoor dat het papier of de stof groot genoeg is om over de opening van het glas of de beker te passen. Probeer om witte stof of een wit vel keukenpapier te gebruiken. Gekleurde stoffen en vellen keukenpapier bevatten kleurstoffen die in het water terecht kunnen komen.

2
Maak een waterfilter met behulp van een bananenschil. Fruitschillen kunnen bacteriën opnemen. Haal de schil van een banaan en vermaal de schil in een blender. Je kunt de banaan zelf opeten of weggooien. Je hebt hem namelijk niet nodig voor je filter. Wanneer je de schil vermalen hebt doe je hem in een koffiefilter. Houd het koffiefilter boven een glas. Giet water door het koffiefilter. De bananenschil zal de bacteriën helpen absorberen, en het koffiefilter zal het water weer helder maken.

3
Maak een xyleemfilter met een waterfles en een dennentak. Spinthout als dennenhout bevat xyleem, wat vuil en bacteriën kan absorberen en filteren. Het kan tot 99,9% van alle bacteriën uit water verwijderen, maar het verwijdert geen virussen als het hepatitisvirus en het rotavirus.[8][9] Je zult het water na het filteren moeten koken om het drinkbaar te maken. Een xyleemfilter maak je op de volgende manier:[10]
Snijd een stuk van 10 centimeter van een dennentak af.
Trek de schors eraf en zorg ervoor dat de tak in de opening in de fles past. Als de tak te dik is haal je er wat af met schuurpapier of een zakmes.
Steek de eerste 2 tot 3 centimeter van de tak in de opening in de fles.
Snijd het onderste deel van de fles af en keer de fles ondersteboven.
Vul de fles met water en laat het water door de tak lopen.
Laat de tak niet uitdrogen. Een droge tak zal het water minder goed filteren.


Tips
In plaats van een filter te maken met een dikke laag actieve kool, zand en grind kun je ook proberen om een filter te maken met meerdere dunne lagen actieve kool, zand en grind. Blijf steeds lagen toevoegen totdat je bij de rand van de fles komt.
Overweeg om een waterfilter te kopen bij een winkel in kampeerbenodigdheden. Deze filters kunnen meer bacteriën en micro-organismen uit het water halen dan een zelfgemaakt filter.
Als je geen koffiefilter kunt vinden kun je tevens een verfrommeld stuk katoen, kussenvulling of de vulling van een knuffelbeest gebruiken.
Als het gekookte water vlak smaakt kun je proberen om een snufje zout toe te voegen. Je kunt het water ook enkele keren overgieten in twee schone flessen of potten.
Plaats reactie

Terug naar “Prepping / Voorbereiding”