Woede over koopkrachtplannen kabinet: 'VVD is geen ondernemerspartij meer'

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5550
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

Woede over koopkrachtplannen kabinet: 'VVD is geen ondernemerspartij meer'

Bericht door noumoe »

https://www.rtlnieuws.nl/economie/artik ... achtpakket

Woede over koopkrachtplannen kabinet: 'VVD is geen ondernemerspartij meer'
01 september 2022
photo_2022-09-03_23-30-04.jpg
De koopkrachtplannen van het kabinet zijn bij ondernemers in Nederland ingeslagen als een bom. Een deel van de rekening wordt namelijk bij het bedrijfsleven neergelegd."Zeg maar gerust een groot deel", zegt Hans Biesheuvel, voorzitter van ondernemersvereniging Ondernemend Nederland. "Het is de zoveelste keer. Ik zag hem wel aankomen. Het lijkt wel of we niet meer meetellen."

RTL Z peilde de stemming bij Ondernemend Nederland, werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland en zelfstandigenvereniging VZN over het koopkrachtpakket. De kritiek bleek niet mals.

16 miljard voor koopkracht
Gisteren lekten de kabinetsplannen uit om de koopkracht van huishoudens te repareren. Er wordt liefst 16 miljard uitgetrokken, om onder meer de uitkeringen en het minimumloon te verhogen en de inkomstenbelasting te verlagen. Daar staan wel aanzienlijke lastenverhogingen voor het bedrijfsleven tegenover.

Zo wil het kabinet de winstbelasting voor bedrijven verhogen. Het lage tarief van de winstbelasting wordt flink verhoogd.

Dat raakt vooral het midden- en kleinbedrijf, omdat het lage tarief wordt geheven over de eerste 395.000 euro winst. In het voorjaar werd ook al aangekondigd dat vanaf januari het lage tarief over nog maar 200.000 euro winst wordt geheven. Een dubbele tegenvaller dus.

MKB ook de klos door hoge energierekening
Extra pijnlijk, wat Biesheuvel betreft, omdat juist het MKB, net als huishoudens, ook te lijden heeft onder de enorm gestegen energierekening.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland maken zich ook zorgen over de bekostiging van het koopkrachtpakket en reageren kritisch, hoewel zij de definitieve plannen willen afwachten voor er een definitief oordeel wordt geveld.

"De afgelopen jaren kregen bedrijven echter al voor 14 miljard (!) aan structurele lastenverzwaringen voor de kiezen", laat een woordvoerder van de organisaties weten. "Ook worstelen veel MKB-bedrijven momenteel met de ongekend hoge energieprijzen. 60 procent kan de hoge kosten niet of nauwelijks doorberekenen."

Ideologische veren afgeschud
En ook de loonkosten voor bedrijven gaan stijgen, omdat het minimumloon fors omhoog gaat. "Een versnelde verhoging van het wettelijk minimumloon per 1 januari zou bovenop dit alles komen voor veel sectoren, zeker als hier geen compensatie voor plaatsvindt", aldus VNO en MKB-Nederland.

"We worden aan alle kanten gepakt", briest Biesheuvel. "Niemand knokt meer voor ons in Den Haag. De VVD heeft zijn ideologische veren afgeschud. Het is geen ondernemerspartij meer."

Impact voor zzp'er nog niet duidelijk
En ook voor zzp'ers ligt er een tegenvaller in het verschiet. De zelfstandigenaftrek, een belastingkorting voor zzp'ers, wordt versneld afgebouwd. Toch is het voor belangenorganisatie Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) nog te vroeg om vol op het orgel te gaan.

De versnelde afbouw van de zelfstandigenaftrek is op zichzelf slecht nieuws voor zzp'ers, maar tegelijkertijd gaan ook de huur- en zorgtoeslag omhoog en gaat de inkomstenbelasting juist omlaag, legt VZN-voorzitter Cristel van de Ven uit. "Wat wij nu niet kunnen zien, is hoe de samenhang is."

Nog urgenter
Het zou zo kunnen zijn dat met alle andere koopkrachtmaatregelen, zzp'ers er door de bank genomen op vooruit gaan, ondanks dat ze minder belastingkorting krijgen.

Maar dat het kabinet nog steeds geen alternatief heeft voor de zelfstandigenaftrek, bedoeld om zelfstandigen in staat te stellen een buffer op te bouwen voor ziekte of hun ouwe dag, is Van de Ven trouwens wel een doorn in het oog. Dat probleem wordt hoe dan ook nu wel 'nog urgenter', besluit de VZN-baas.
Plaats reactie

Terug naar “Economie - Financieel”