'Koninklijk Huis en Nederlandse Staat verdienden miljoenen aan troostmeisjes'

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5550
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

'Koninklijk Huis en Nederlandse Staat verdienden miljoenen aan troostmeisjes'

Bericht door noumoe »

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederla ... klijk-huis

'Koninklijk Huis en Nederlandse Staat verdienden miljoenen aan troostmeisjes'
13 augustus 2022
jappenkamp evacuatie anp spaarnestad photo.jpg
Troostmeisjes in Japanse dwangbordelen tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben het Koninklijk Huis en de Nederlandse staat flink wat geld opgeleverd. Naar schatting gaat het om - geïndexeerd - zo'n 156,5 miljoen euro.

Dat schrijft onderzoeksplatform Follow The Money. Zo'n 70.000 jonge vrouwen, troostmeisjes genoemd, werden tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië tussen 1942 en 1945 als seksslavin aan het werk gezet in leger- en marinebordelen.

Gestort bij oorlogsbanken
Met het geld dat ze daarmee verdienden financierde Japan de oorlog, zo ontdekte de Nederlandse inlichtingendienst NEFIS kort na de Japanse overgave. Dit onderzoek werd nooit volledig openbaar gemaakt, waardoor dit lang onduidelijk was.

Het geld werd dagelijks gestort bij de oorlogsbanken van Nederlands-Indië: de Bank of Taiwan en de Yokohama Specie Bank. De Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM), met de Nederlandse staat en het Koninklijk Huis als grootaandeelhouders, blijkt volgens Follow The Money van het stoppen van die banken geprofiteerd te hebben.

Het onderzoeksplatform zegt dat het 'met een conservatieve schatting (alleen de stortingen van de laatste drie maanden voordat Japan capituleerde) gaat om 25,76 miljoen gulden'. "Geïndexeerd over de periode 1945-2021 komt dat neer op ruim 156,5 miljoen euro."

Bekijk ook: Nederlandse Jeanne was troostmeisje

Wat Jeanne tijdens de oorlog meemaakte, was zo heftig dat ze er 50 jaar lang met niemand over sprak. Ze was 19 toen ze maandenlang werd verkracht door Japanse militairen.

Onbelast uitgekeerd aan koninklijke familie
Koning Willem I bezat 4000 aandelen bij de NHM, die vervolgens naar prinses Wilhelmina, koningin Juliana, prins Bernhard en de vier prinsessen gingen. Het dividend per koninklijk aandeel, dat door de liquidatieopbrengst van de Japanse oorlogsbanken behoorlijk in waarde is gestegen, is destijds bij uitzondering onbelast uitgekeerd.

De Rijksvoorlichtingsdienst en de woordvoerders van Financiën en van Algemene Zaken hebben aan Follow The Money laten weten dat 'wij niet hebben kunnen verifiëren wat er met het genoemde bordeelgeld gebeurd is en wie daarvan op de hoogte zou kunnen zijn'.
Plaats reactie

Terug naar “Huis van Oranje”