Droogte neemt toe: mogelijk crisisteam en afspraken over verdeling water

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5550
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

Droogte neemt toe: mogelijk crisisteam en afspraken over verdeling water

Bericht door noumoe »

https://www.ad.nl/klimaat/droogte-neemt ... ~a3a435d6/
photo_2022-08-08_19-20-19.jpg
Drooggevallen woonboten door een lage waterstand in rivier De Waal nabij Nijmegen.

Droogte neemt toe: mogelijk crisisteam en afspraken over verdeling water
De droogte wordt zo ernstig dat waterbeheerders vandaag bijeenkomen om te beslissen over opschaling naar ‘droogtefase 2’: dan is er officieel landelijk sprake van ‘feitelijk watertekort’, wordt een crisisteam geformeerd en treden afspraken in werking over de verdeling van water.

Hans Nijenhuis 02-08-22

Er is voor het eind van de middag al een persconferentie aangekondigd. De laatste keer dat Nederland met dit besluit werd geconfronteerd was in de zomer van 2018. De keer daarvoor: 2011. Sinds 13 juli zit Nederland in fase 1: dreigende watertekorten. Op 20 juli kwamen de waterbeheerders opnieuw bijeen, maar toen vonden ze verdere opschaling nog niet nodig.

Grotere uitdaging
‘In het grootste deel van Nederland is de huidige situatie wat betreft wateraanvoer en waterkwaliteit nog beheersbaar. Het wordt elke week echter een grotere uitdaging om de negatieve effecten voor natuur, landbouw en scheepvaart te beperken’, staat er in een dinsdagmiddag bijgewerkte versie van de Droogtemonitor, een samenwerking van Rijkswaterstaat, waterschappen, provinciebesturen en KNMI.

‘In West-Nederland is sprake van toenemende verzilting, omdat door de lage rivierafvoeren minder water beschikbaar is om het zeewater terug te dringen. Door de droogte en afnemende wateraanvoer wordt het in steeds meer gebieden moeilijker om waterpeilen op het gewenste niveau te houden. De scheepvaart ondervindt in toenemende mate hinder door afgenomen vaardieptes en stremmingen bij sluizen. Hoge watertemperaturen leveren lokaal problemen op voor de waterkwaliteit. Er zijn meldingen van blauwalg en vissterfte. In verschillende regio’s wordt de verdringingsreeks inmiddels toegepast’, klinkt het verder.

Muidertrekvaart dicht om Naardermeer te beschermen
De toegang naar de Muidertrekvaart vanaf het Amsterdam-Rijnkanaal is dinsdag afgesloten om het natuurgebied Naardermeer te beschermen tegen het indringen van zout water. Waterschap Amstel Gooi en Vecht heeft een tijdelijke damwand gebouwd voor de ingang van de Muidertrekvaart. De pleziervaart van en naar Muiden moet omvaren, aldus het schap.

Zoetwater in de grote rivieren voorkomt gewoonlijk dat zout water vanaf de Noordzee het land kan binnendringen. Maar doordat de waterstand in de rivieren heel erg laag is, is de tegendruk niet meer voldoende. Zout water komt steeds verder landinwaarts. Dieren en planten in het zoete water sterven, omdat ze niet tegen brak water kunnen. Amstel Gooi en Vecht beschermt ook de Vinkeveense Plassen tegen verzilting met een bellenscherm in De Geer.

Waterschappen en Rijkswaterstaat moeten steeds meer maatregelen nemen tegen verzilting, droogte en zeer lage waterstanden, zegt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW). Bij een aantal waterschappen is sinds deze week sprake van een watertekort. Op tal van plaatsen zijn noodpompen geplaatst om gebieden van voldoende water te voorzien. Het water warmt steeds verder op, wat voor blauwalg zorgt. In het Volkerak-Zoommeer is zoveel blauwalg dat er problemen ontstaan met de noodzakelijke waterinlaat.

Waterschap Aa en Maas in Oost-Brabant stelt donderdag een sproeiverbod in voor de fruitteelt, groenteteelt, bloemen- en plantenteelt en bomenteelt, de zogenoemde kapitaalintensieve teelten. Deze sectoren waren tot nu toe uitgezonderd van het al veel langer geldende sproeiverbod, maar er is niet genoeg water meer, aldus het schap.Water verdelen

De ‘verdringingsreeks’ is het handvat om schaars water te verdelen. De stabiliteit van waterkeringen en het voorkomen van inklinking van veengrond krijgen voorrang. Daarna de drinkwatervoorziening en het koelen van energiecentrales. Daarna de ‘tijdelijke beregening kapitaalintensieve gewassen’. En tenslotte zijn er dan de ‘overige economische belangen’, zoals de scheepvaart, landbouw en industrie.Dit kan betekenen dat bedrijven vanaf morgen in meer delen van het land worden beperkt in het gebruik van water als koelwater of dat boeren wordt verboden hun gewassen te beregenen.
Knipsel.JPG
Plaats reactie

Terug naar “Climate hoax”