Noordzee-alliantie voor windturbines

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5550
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

Noordzee-alliantie voor windturbines

Bericht door noumoe »

https://brusselsenieuwe.nl/noordzee-all ... dturbines/

Noordzee-alliantie voor windturbines
Nederland, Denemarken, Duitsland en België gaan de komende decennia samenwerken op de Noordzee: ze willen de capaciteit van windturbines daar vertienvoudigen. In Denemarken tekenen de regeringsleiders vandaag een overeenkomst.

18 mei 2022 Hanna Hosman
photo_2022-08-08_11-07-20.jpg
De regeringsleiders van de vier landen tekenen vandaag in Denemarken een intentieovereenkomst waarin ze afspreken toe te werken naar voldoende windmolens op de Noordzee om 150 gigawatt stroom te kunnen leveren. Dat moet in 2050 rond zijn.

Hoeveel gigawatt (of geld) Nederland zal bijdragen aan het project, is nog niet zeker. De vier landen hebben bijna allemaal een relatief grote kustlijn, wat nodig is voor het project: de windturbines komen op de zee. België komt er bekaaid vanaf met slechts 65 kilometer aan kustlijn, aldus premier Alexander de Croo. “Maar wij hebben de ambitie om wat eilanden te maken”, zegt hij tot hilariteit van zijn collega’s.

Esbjerg
In een fabriek in Esbjerg, Denemarken, komen de Noord-Europese regeringsleiders vandaag bijeen tijdens de North Sea Summit. Op een podium wisselen Mette Frederiksen (Denemarken), Olaf Scholz (Duitsland), Alexander de Croo (België) en Mark Rutte samen met Ursula von der Leyen (voorzitter van de Europese Commissie) hun visies uit op windenergie. Von der Leyen kwam net uit Brussel gevlogen, waar ze vanmiddag nieuwe Europese energieplannen heeft gepresenteerd.

Ten overstaande van een zaal vol mensen uit de energie-industrie steekt Mark Rutte de loftrompet over zijn publiek: “Ik geloof dat er geen grote problemen zijn die we zonder deze industrie kunnen oplossen.” Hij benadrukt dat het belangrijk is om te onderzoeken hoe het project kan worden uitgevoerd met privaat geld, “zodat we extra besteding van publiek geld kunnen vermijden”.



Uitdagingen voor de windmolensector
Von der Leyen vertelt hoe bijzonder het is dat de energiecoalitie samenkomt in Denemarken: daar is in 1991 het eerste offshore (‘weg van de kust’) windpark gebouwd. Ze noemt het “groot nieuws” dat de vier landen gaan samenwerken in verband met de windmolens.

De topvrouw van het Nederlands energiebedrijf Tennet, Manon van Beek, vertelt tijdens de bijeenkomst dat er nog veel moet gebeuren: in de branche zijn er veel nieuwe technieken ontwikkeld, die vaak per merk verschillen. Zo is het bijvoorbeeld lastig om energie over te brengen tussen techniek van Siemens en Hitachi, beide grote bedrijven in de sector. Ze benadrukt ook dat de vier landen elk hun eigen belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van windenergie hebben geleverd in het verleden.
Plaats reactie

Terug naar “Climate hoax”