OM oordeelt dat agent ten onrechte op boer schoot en start onderzoek

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5550
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

OM oordeelt dat agent ten onrechte op boer schoot en start onderzoek

Bericht door noumoe »

https://www.nu.nl/binnenland/6213727/om ... rzoek.html

OM oordeelt dat agent ten onrechte op boer schoot en start onderzoek
22 juli 2022
photo_2022-07-29_05-21-12.jpg
Het Openbaar Ministerie (OM) start een strafrechtelijk onderzoek naar de agent die begin deze maand tijdens een boerenprotest "ten onrechte" gericht op een tractorbestuurder schoot. De agent wordt verdacht van poging tot doodslag.

Het incident vond plaats tijdens een boerenprotest op 5 juli onderaan de oprit van de A32 bij Heerenveen. De bestuurder van de tractor was de zestienjarige Jouke. De kogel raakte de jongen niet.

De betrokken agent dacht dat de jongen op zijn collega's wilde inrijden en vreesde voor hun veiligheid.

De officier van justitie concludeert op basis van rechercheonderzoek dat van direct gevaar voor het leven van de agent of dat van anderen geen sprake was. Het OM oordeelt daarom dat de agent ten onrechte gericht op de jongen heeft geschoten.

Ook concludeert het OM op basis van het rechercheonderzoek dat de agent zijn vuurwapen "op een zodanige manier gebruikt, dat er voor het OM voldoende redenen zijn voor een onderzoek naar een poging tot doodslag". Als het onderzoek is afgerond, beslist justitie of ze daadwerkelijk overgaat tot vervolging, en zo ja, of er een rechtszaak komt.

Justitie heeft de naam en leeftijd van de agent om veiligheidsredenen niet bekendgemaakt. Op sociale media gaan beelden rond waarbij ten onrechte wordt vermeld dat het om de agent gaat die heeft geschoten.OM opent geen onderzoek naar twee andere agenten
De Rijksrecherche heeft ook het handelen van twee andere agenten op die bewuste dag onderzocht. Het gaat om een agent die een waarschuwingsschot heeft gelost en een ander die een wapen heeft getrokken en dit op een persoon gericht heeft.

Ook deze twee agenten hebben niet "conform de ambtsinstructie" gehandeld. "Toch ziet de officier geen reden om over te gaan tot een strafrechtelijk onderzoek, omdat zij niet gericht hebben geschoten. De politie zal dit intern afhandelen", aldus het OM.

Aanvankelijk werd ook Jouke opgepakt op verdenking van poging tot doodslag, maar die zaak is later geseponeerd.
Plaats reactie

Terug naar “Farmers”