Overheid houdt zich niet aan de eigen wet en betaalt liever van ons geld een dwangsom: ‘Onvoorstelbaar’

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5550
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

Overheid houdt zich niet aan de eigen wet en betaalt liever van ons geld een dwangsom: ‘Onvoorstelbaar’

Bericht door noumoe »

https://www.ninefornews.nl/overheid-hou ... rstelbaar/

Overheid houdt zich niet aan de eigen wet en betaalt liever van ons geld een dwangsom: ‘Onvoorstelbaar’
Robin de Boer18 juli 2022
photo_2022-07-23_17-22-59.jpg
Het ministerie van VWS staakt na vier maanden het juridisch verzet tegen een rechterlijke uitspraak om communicatie over de schimmige mondkapjesdeal met Sywert van Lienden vrij te geven.

Toch blijft het ministerie weigeren openheid van zaken te geven. De overheid kiest ervoor om de opgelegde dwangsommen te betalen, schrijft de Volkskrant.

De rechter droeg het ministerie in januari op om het WhatsApp-verkeer en andere communicatie van onder meer minister Hugo de Jonge over de mondkapjesdeal vrij te geven.

Ons geld
VWS wordt op social media overladen met kritiek. “Ondemocratischer, respectlozer en corrupter kan dit kabinet bijna niet worden,” reageert Kamerlid Wybren van Haga.

Columnist Ebru Umar schrijft: “Dat geld dat het ministerie ‘liever’ betaalt, is óns geld hè? Zoals die verdwenen vijf miljard ook óns geld is. En die 108 miljoen richting Sywert ook. Zo. Klaar. Mee.”

“De overheid heeft als het hen uitkomt lak aan rechterlijke uitspraken en betaalt liever dwangsommen van ons belastinggeld,” voegt onderzoeksjournalist Marc van der Vegt toe.

Verval onder Rutte is compleet
Columnist Ton F. van Dijk spreekt van het failliet van de ‘openbaarheid’. “Een overheid die zich niet aan de eigen wet houdt en liever van gemeenschapsgeld een dwangsom betaalt. Het verval onder Rutte is compleet. Exemplarisch voor de staat van de politiek en de overheid.”

Viruswaarheid-jurist Jeroen Pols zegt: “Een overheid die gewoon rechterlijke uitspraken negeert en vervolgens met publieke middelen dwangsommen betaalt om corruptieschandalen af te dekken. Italië? Nigeria? Nee hoor, gewoon in de bananenrepubliek Nederland.”

“Dit is onaanvaardbaar in een democratie. Dit is ondemocratisch en betreft een opgestoken middelvinger naar het parlement en de inwoners van dit land,” stelt BVNL-bestuurder Hans van Tellingen.

Dieptriest
De BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas twittert: “Onze overheid betaalt liever de dwangsom dan dat ze de uitspraak van de rechter opvolgt. Onvoorstelbaar.”

Oud-hoofdredacteur van Nieuwsuur Joost Oranje vindt het ‘dieptriest’ hoe VWS omgaat met openbaarheid van bestuur. “Liever dwangsommen betalen dan de rechter volgen en openheid geven. Zelf bepalen wanneer je welke stukken openbaart. Termijnen ongegeneerd overschrijden.”

Opdat wij niet vergeten:

Plaats reactie

Terug naar “Politiek & Wetten”