Steve Bannon wil toch getuigen in onderzoek naar Capitoolbestorming

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5550
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

Steve Bannon wil toch getuigen in onderzoek naar Capitoolbestorming

Bericht door noumoe »

https://www.nu.nl/buitenland/6211494/st ... rming.html

Maandag 11 juli 2022
Steve Bannon wil toch getuigen in onderzoek naar Capitoolbestorming
photo_2022-07-11_01-30-09.jpg
Steve Bannon, de voormalig adviseur van oud-president Donald Trump, wil toch getuigen voor het Amerikaanse comité dat de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 onderzoekt. Dat blijkt uit een brief die Bannons advocaat naar de commissie had gestuurd, meldt de nieuwszender CNN. Bannon weigerde eerder om te getuigen.

De commissie wil aantonen dat de bestorming van het Capitool gecoördineerd werd door de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump en mensen om hem heen. De bestorming zou als doel hebben om de benoeming van Joe Biden als nieuwe president van de Verenigde Staten door het Congres te dwarsbomen.

Vorige maand begon de commissie met een reeks openbare hoorzittingen. De onderzoekscommissie zei eerder Bannon als een belangrijke getuige te zien. Hij waarschuwde op 6 januari dat de "hel gaat losbreken".

Trump denkt dat getuigenis Bannon tegenwicht kan geven
Maar Bannon weigerde de getuigen. Dat besluit kwam hem op vervolging te staan wegens minachting van het parlement. Bannon beriep zich op de immuniteit die adviseurs van de president zouden hebben. Dat houdt in dat ze niet hoeven te spreken over vertrouwelijke zaken.

Zondag maakte Bannons advocaat een brief van Trump openbaar. Daarin schrijft de oud-president dat de vertrouwelijkheid niet meer geldt voor Bannon. Daardoor mag hij nu toch getuigen.

Trump zou zich druk hebben gemaakt om de (in zijn ogen) eenzijdige en vooringenomen manier waarop de onderzoekscommissie te werk gaat. Bannon zou volgens de oud-president daaraan tegenwicht kunnen geven.

De rechtszaak tegen Bannon voor minachting van het parlement staat op de agenda voor 18 juli. Het is echter niet duidelijk wat zijn bereidheid om toch te getuigen betekent voor de rechtszaak.

De onderzoekers willen deze week meer te weten komen over banden tussen militante groeperingen die bij de bestorming betrokken waren en regeringsfunctionarissen, aldus Democratisch commissielid Zoe Lofgren.

Gebeurtenissen van 6 januari 2021 in het kort:
Aanhangers van toenmalig president Donald Trump houden een protestmars in Washington, omdat Trump (zonder bewijs) claimt dat er verkiezingsfraude is gepleegd.
Na een oproep van Trump lopen duizenden demonstranten naar het Capitool. Daar bevestigt het Congres op dat moment dat Joe Biden de nieuwe president is.
Het lukt de demonstranten al gauw binnen te dringen in het gebouw. De politie wordt totaal overrompeld.
Tijdens de bestorming komen vier mensen om het leven. Onder de doden zijn een politieagent die bezwijkt aan een hartaanval en een demonstrant die door de politie wordt doodgeschoten. 138 agenten raken gewond.
In de nasleep van de bestorming maken vier agenten een einde aan hun eigen leven.
Plaats reactie

Terug naar “Capitol Jan 6 2021”