Wetenschappers hebben ‘ernstige veiligheidszorgen’ over het ‘verontrustende’ laboratoriumvlees van Bill Gates

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5550
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

Wetenschappers hebben ‘ernstige veiligheidszorgen’ over het ‘verontrustende’ laboratoriumvlees van Bill Gates

Bericht door noumoe »

https://www.worldunity.me/wetenschapper ... ill-gates/

JUL 10, 2022
Knipsel.JPG
Een panel van wetenschappers heeft “ernstige bezorgdheid over de veiligheid” geuit over het plan van Bill Gates om “de toekomst van voedsel te revolutioneren” door traditioneel vlees van tafel te halen en te vervangen door “vlees uit het laboratorium”, dat wordt geproduceerd door biopsie van stamcellen te nemen van een levend dier en gebruiken ze om vlees te kweken in een biolaboratorium.

Gates werkt samen met Richard Branson om tientallen miljoenen dollars te investeren in de productie van nepvlees. Volgens Gates moet de westerse wereld “volledig overschakelen op synthetisch rundvlees”.

Het Centre for Food Safety (CFS) meldt dat meer dan 70 bedrijven bezig zijn om celgekweekt vlees op de markt te brengen en Singapore is al begonnen met de verkoop van het Frankenfood product.

De CFS bracht vorige week een panel van experts bijeen voor een webinar om de vele vragen rond het in het laboratorium gekweekte vlees van Bill Gates te beantwoorden, met name de veiligheid ervan en hoe de producten gereguleerd zullen worden.

Panellid Michael Hansen, Ph.D., senior stafwetenschapper bij Consumer Reports, was de eerste van de wetenschappers die de vraag opriep of het in het laboratorium gekweekte vlees echt veilig is voor menselijke consumptie.

Hansen legde uit dat plantaardig vlees zoals de Impossible Burger genetische manipulatie gebruikt om “soja-achtige hemoglobine” te creëren. Maar de “inputs” die worden gebruikt in het celgekweekte vleeslaboratorium zijn eigenlijk “recombinanten” – gemanipuleerde DNA-segmenten – die volgens hem gecompliceerder en “verontrustender” zijn.

Volgens Hansen is het stuk vlees dat van het dier is gebiopteerd, een ongedifferentieerde stamcel. De producten gebruiken biotechnologische eiwitten in een voedingsoplossing om de cellen te laten differentiëren tot spieren voor vlees. Dit gebeurt in bioreactorvaten die vergelijkbaar zijn met die voor het maken van bier.



The Defender meldt: hoewel wetenschappelijke artikelen onderwerpen hebben behandeld die verband houden met celgekweekt vlees, zei Hansen, heeft geen enkele de voedingskenmerken van het eindproduct daadwerkelijk geanalyseerd, en academici hebben geen monsters ontvangen.

Dit impliceert “problemen achter de schermen”, zei Hansen, eraan toevoegend: “Ik betwijfel of deze technologie zal werken.”

Wat drijft de interesse van consumenten in celgekweekt vlees?
CFS Research and Policy Associate Julia Ranney, die ook deelnam aan de paneldiscussie, merkte op dat Bill Gates, Sir Richard Branson, Hollywood-acteurs, durfkapitalisten, impactfondsen en Big Food-bedrijven Cargill, JBS en Archer-Daniels-Midland investeren in -kweekvlees.

Ranney vroeg het panel wat de interesse en investeringen in het product drijft.

De “verkoop” is multidimensionaal en heeft duidelijk belangstelling gewekt op Wall Street, aldus panelleden.

De waargenomen voordelen die de interesse in celgekweekt vlees stimuleren, zijn onder meer:

Meer eiwitbronnen inkopen voor de groeiende wereldbevolking.
De honger in de wereld duurzaam aanpakken.
De noodzaak om broeikasgassen te verminderen.
De noodzaak om een ​​einde te maken aan de wrede en onhygiënische industriële veehouderij.
De noodzaak om antibioticaresistentie aan te pakken.
Panellid Tom Neltner, directeur chemicaliënbeleid bij het Environmental Defense Fund (EDF), zei dat hij het ermee eens was dat duurzame eiwitbronnen nodig zijn, maar waarschuwde dat de producten “eigendom” zullen zijn en “we zullen niet weten wat hun effect is of wat ze zijn.”

Neltner zei dat celgekweekte zeevruchten zich sneller hebben ontwikkeld en mogelijk eerder op de markt verschijnen.

Het concept van propriëtaire voedingsmiddelen, zoals “onsterfelijke cellijnen” en “eigen” zaden, bracht de panelleden ertoe de regulering van celgekweekt vlees en de rol van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) te bekijken, wat een panellid een “gevangen” bureau noemde.

Neltner zei dat hij zich zorgen maakte dat celgekweekt vlees in de voedselvoorziening zou kunnen worden opgenomen onder het algemeen erkend als veilig-programma van de FDA. Volgens het programma vertelt een bedrijf de FDA eenvoudigweg dat het product veilig is, gebaseerd op de eigen documentatie van het bedrijf, en omzeilt het het openbare commentaarproces.

Neltner, wiens primaire focus bij de EDF ligt op de veiligheid van voedseladditieven, zei dat hij er de voorkeur aan gaf dat bedrijven verplicht werden om bij de FDA een “petitie voor levensmiddelenadditieven” in te dienen, die een “recht op uitdaging” omvat.

Meer zorgen
Panelleden uitten ook hun bezorgdheid over de effecten die nieuwe ingrediënten kunnen hebben op aspecten van het menselijk microbioom.

Hansen wees erop dat we 10 jaar geleden geen microbioomcomponenten konden kweken en bestuderen. Maar nu kunnen we het wel, en het is belangrijk dat we deze effecten kennen.

Hansen zei bijvoorbeeld dat het nu bekend is dat het genoom en de genen zelf kunnen worden beïnvloed door epigenetische veranderingen zonder het DNA zelfs maar aan te raken.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention:
“Je gedrag en je omgeving kunnen veranderingen veroorzaken die de manier waarop je genen werken beïnvloeden. In tegenstelling tot genetische veranderingen zijn epigenetische veranderingen omkeerbaar en veranderen ze je DNA-sequentie niet, maar ze kunnen veranderen hoe je lichaam een ​​DNA-sequentie leest.”

Hansen zei dat biopsiecellen van een dier dat wordt gebruikt in celgekweekt vlees niet de immuniteitsacties van het immuunsysteem van het dier bevatten, waardoor bioreactorvaten vatbaar zouden kunnen worden voor bacteriën zoals salmonella, schimmels en erger, tenzij antibiotica worden gebruikt.

Producenten van celgekweekt vlees beweren dat ze misschien geen antibiotica hoeven toe te voegen, hoewel zelfs alcoholdistilleerders ze aan hun vaten moeten toevoegen, zei Hansen.
Plaats reactie

Terug naar “Bill Gates”