Minister De Jonge niet vervolgd voor uitspraken over ongevaccineerden

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5550
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

Minister De Jonge niet vervolgd voor uitspraken over ongevaccineerden

Bericht door noumoe »

https://www.hartvannederland.nl/nieuws/ ... a-aangifte

16 juni 2022,
Minister De Jonge niet vervolgd voor uitspraken over ongevaccineerden

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de 'massa-aangifte' tegen Hugo de Jonge niet verder onderzoeken. De aangevers beschuldigden de toenmalige coronaminister ervan bedreigende uitspraken te hebben gedaan richting ongevaccineerde Nederlanders.

De Jonge deed zijn uitspraken vorig jaar november tijdens een debat in de Eerste Kamer. Daarin zei hij "vrij goed, vrij precies per postcode, te weten" waar de groep mensen woont die tegen vaccinatie is. De bewindsman zou zich volgens de aangevers daarmee schuldig hebben gemaakt aan haatzaaien, bedreiging en groepsbelediging.

'De Jonge wilde in gesprek'
Justitie ziet daar echter geen bewijs voor en stelt nu dat De Jonge geen strafbaar feit heeft gepleegd. Het OM concludeert dat de minister alleen aangaf "in gesprek te willen met weigeraars om hen op vrijwillige basis alsnog voor vaccinatie te laten kiezen. Er is dan ook geen sprake van aanzetten tot haat, geweld en discriminatie tegen ongevaccineerden."

Er is volgens het OM ook geen sprake van bedreiging, omdat er daarvoor sprake moet zijn van "een redelijke vrees voor een misdrijf". Dat zou in dit geval nergens uit blijken. "Dat er mensen zijn die zeggen zich bedreigd te voelen, is geen juridische maatstaf. Van dwang is evenmin sprake."

'Verzonnen namen in aangifte'
Volgens de initiatiefnemers sloten meer dan 69.000 mensen zich aan bij de aangifte tegen De Jonge, maar het OM stelt dat onvoldoende is aangetoond dat hun gegevens kloppen. Uit een steekproef zou blijken dat er "duidelijk verzonnen namen" tussen de aanmeldingen zaten. Daarom ziet justitie de aangifte als "één aangifte met een groot aantal steunbetuigingen".
Plaats reactie

Terug naar “Hugo de Jonge”