‘Digitale munt binnen enkele jaren,’ zeggen topbankiers verheugd

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5550
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

‘Digitale munt binnen enkele jaren,’ zeggen topbankiers verheugd

Bericht door noumoe »

https://www.blckbx.tv/economie/digitale ... s-verheugd

ECONOMIE
25 MEI 2022
‘Digitale munt binnen enkele jaren,’ zeggen topbankiers verheugd

03:50
Binnen drie tot vijf jaar schakelen we over op een digitale munt, zeggen topbankiers op het WEF in Davos. Europese burgers moeten niets hebben van de 'slavenmunt' en spreken van ‘digitale slavernij’.

Maandag spraken in Davos een CNN-journaliste en een aantal topbankiers over de digitalisering van het financiële systeem. De bankiers verwachten dat binnen enkele jaren de Central Bank Digital Currency (CBDC) een realiteit is. Een CBDC is een digitale munt die wordt uitgegeven en gecontroleerd door centrale banken. Iedere transactie is ermee traceerbaar en bovendien kan de munt zo geprogrammeerd worden dat alleen aan bepaalde zaken geld uitgegeven kan worden.

Volgens François Villeroy de Galhau, gouverneur van de Banque de France, duurt het nog slechts enkele jaren tot dit realiteit is. “Er lopen verschillende experimenten. Die zijn nog niet voor algemeen gebruik, maar dat zou binnen drie jaar kunnen. In de groothandel zal het waarschijnlijk sneller gaan dan in de retail, omdat daar minder gevoelige kwesties spelen.”

Volgens Axel Lehmann van Credit Suisse zal het nog iets langer duren. “Ik geloof ook dat het er zal komen, binnen vijf jaar.” Hij ziet vooral voordelen: “We zullen veel efficiënter en veiliger zijn. En de transactiekosten zullen omlaag gaan. Voor de retailsector ben ik sceptischer, vooral voor de gevestigde economieën.”



Europese CBDC
De Europese Centrale Bank (ECB) werkt al langer aan een CBDC. Op 13 mei publiceerde het een werkdocument over een digitale euro. In het document worden kwesties als financiële bemiddeling, betalingskeuzes en privacy in de digitale economie onderzocht. De studie suggereert dat een ‘CBDC met anonimiteit’ te verkiezen is boven traditionele digitale betalingen via bankrekeningen:

"Een onafhankelijk digitaal betaalinstrument - een CBDC - dat personen in staat stelt hun betaalgegevens te delen met geselecteerde partijen kan alle fricties ondervangen. [...] De invoering van een CBDC met anonimiteit stelt handelaren in staat om te voorkomen dat banken informatie uit betalingsstromen halen."

Het selectief delen van informatie doet denken aan de manier waarop de EU de Europese Digitale Identiteit promoot. “Een technologie waarmee we zelf kunnen controleren welke gegevens worden gebruikt en hoe,” zei voorzitter van Europese Commissie Ursula von der Leyen hierover.

‘Slavenmunt’
Hoewel de ECB pleit voor een digitale euro waarbij gebruikers zelf kunnen bepalen welke gegevens gedeeld worden, lopen de Europeanen niet bepaald warm voor een CBDC. Op 5 april lanceerde de EU een raadpleging gericht op het algemene publiek, waar op het moment van schrijven ruim 14.000 reacties zijn achtergelaten. Een overweldigende meerderheid spreekt zich uit tegen de komst van een digitale euro. Sommigen beschrijven de CBDC als een ‘slavenmunt’ die leidt tot ‘digitale slavernij’.

Deze raadpleging is hier kennelijk niet erg bekend, want slechts 47 van de ruim 14.000 reacties zijn van Nederlanders, terwijl de Duitsers al bijna 6.000 keer feedback gaven. Iedereen met een mening over dit onderwerp, wordt daarom van harte uitgenodigd om die voor 14 juni te laten HOREN.

De ECB vroeg de Europeanen al eerder om feedback over een mogelijke digitale euro. Op 14 april 2021 publiceerde het de resultaten van een raadpleging die liep van oktober 2020 tot januari 2021. Meer dan 8.000 mensen lieten toen feedback achter. Ook toen gaf een meerderheid aan zich zorgen te maken om een verlies aan privacy en anonimiteit.

China
In China is men al ver met de uitrol van een digitale munt. In januari is daar de digitale yuan gelanceerd. Hoewel het project nog in de ontwikkelingsfase verkeert, is de digitale yuan al beschikbaar voor de één miljard gebruikers van de berichten-app WeChat.
Plaats reactie

Terug naar “Economie - Financieel”