Oekraïne moet vanaf juni bij de EU komen – maar willen we dat?

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5550
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

Oekraïne moet vanaf juni bij de EU komen – maar willen we dat?

Bericht door noumoe »

https://ejbron.wordpress.com/2022/05/10 ... en-we-dat/

Oekraïne moet vanaf juni bij de EU komen – maar willen we dat?
Geplaatst op 10 mei 2022 door E.J. Bron
photo_2022-05-11_19-51-25.jpg
photo_2022-05-11_19-51-25.jpg (11.38 KiB) 61 keer bekeken
Ursula von der Leyen en Volodomyr Zelensky.

(Door: Richard Schmitt – Vertaling: E.J. Bron)

Vannacht verraste de Oekraïense president Volodomyr Zelensky met een statement: er zou zijn besloten dat de Oekraïne “al binnen enkele weken” lid van de EU zou kunnen worden – kennelijk al in juni. Veel Oostenrijkers zullen zich afvragen: Willen we dat?

“Vandaag hebben we een volgende stap – een zeer belangrijke – op onze weg naar de Europese Unie gezet. Het duurt normaal gesproken vele maanden, maar ons lukt dat binnen enkele weken”, zei de Oekraïense president. Dat komt overeen met meldingen van insiders uit Brussel: ook in de Europese Commissie zou men zich inspannen om de Oekraïne al binnen enkele weken als zekere toetredingskandidaat voor een volwaardig lidmaatschap van de EU te kunnen presenteren.

Zelensky meldde ook dat er “meer dan duizend pagina´s documenten als antwoord op de beroemde vragenlijst over het EU-lidmaatschap aan Brussel overhandigd” zouden zijn. En: “Ik was blij om van Ursula von der Leyen te horen dat onze snelheid de Europese Commissie zal stimuleren om net zo snel te handelen”. Hij zou rekenen op een positief antwoord in juni.

Zelensky sprak van een “historische stap”: “Ik weet zeker dat we gezamenlijk zullen winnen. En we zullen de democratie in de Oekraïne verdedigen. En in Europa. Net als 77 jaar geleden.”

Als de informatie van Zelensky klopt, dan zou de economisch compleet geruïneerde staat al in juni een uit Brussel goedgekeurde toetredingskandidaat voor het lidmaatschap van de Europese Unie kunnen zijn.

Het juiste signaal voor het Kremlin?

De grote vraag is echter: Willen wij Europeanen, wij Oostenrijkers deze supersnelle toetreding van de oorlogvoerende Oekraïne? Want het is nu al duidelijk dat de wederopbouw van het 44 miljoen inwoners tellende land miljarden zal kosten – het zal vermoedelijk tientallen jaren duren dat deze natie met geld van de nettobetaler gestabiliseerd en economisch op een niveau zoals dat van de westelijke buurlanden van de Oekraïne zal zijn.

En er spreekt nog een ander belangrijk punt tegen een snelle EU-toetreding: In het Kremlin zal de actie tamelijk zeker als nog een stap van de Oekraïne richting het volledige lidmaatschap van de NAVO beoordeeld worden. Zodoende wordt aan Poetin achteraf nog een reden voor de invasie geleverd – en ook waarom de Oekraïne volledig veroverd en gedemilitariseerd zou moeten worden.

Bron:
express.at
Door: Richard Schmitt

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)
Plaats reactie

Terug naar “Politiek & Wetten EU”