Lockdown heeft er ingehakt: 1 op de 5 jongeren had zelfmoordgedachten

Covid, vaccins, maatregelen
Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5550
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

Lockdown heeft er ingehakt: 1 op de 5 jongeren had zelfmoordgedachten

Bericht door noumoe »

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politie ... moord?s=09

Nieuw onderzoek
Lockdown heeft er ingehakt: 1 op de 5 jongeren had zelfmoordgedachten
11 mei 2022
photo_2022-05-11_18-21-58.jpg
De laatste lockdown heeft er flink ingehakt. Zo dacht ruim 1 op de 5 jongeren er in die periode (december 2021 tot en met februari) serieus over na om een einde aan hun leven te maken, blijkt uit onderzoek. Ook Pepijn (14) verloor de grip op zijn leven. Met fatale afloop. "Het is erg wat we onze jongeren hebben aangedaan", zegt zijn vader.

De 14-jarige Pepijn verteerde de lockdown slecht, zegt zijn vader. "De coronamaatregelen waren voor hem zo ingrijpend dat hij foute dingen ging doen. Iedere jongere uit zijn onvrede op zijn eigen manier."

Maatregelen te groot
Pepijn werd tijdens de lockdownperiode gevonden in een tentje in Amsterdam-Noord. Voor de duidelijkheid: hij pleegde geen zelfmoord, maar ging aan de drugs. In zijn bloed werd onder meer drugs gevonden. Zijn ouders denken dat hij weer eens een gelukzalig gevoel wilde ervaren, een tripje wilde maken.

"De impact van de crisis en de maatregelen waren groot voor deze nieuwsgierige, levenslustige jongen. Het is erg wat we onze jongeren hebben aangedaan."

Pepijn was 14, hij overleed waarschijnlijk doordat hij 'een geluksmomentje' zocht.
© Privéfoto familie Pepijn
Vandaag presenteren het RIVM, Nivel en de GGD's een groot onderzoek over de langertermijngevolgen van corona. Voor de studie kregen ruim 5000 jongeren een vragenlijst en werden data van huisartsen gebruikt. De studie bestrijkt de periode december 2021 tot en met februari 2022. In die periode gold er een lockdown.

'Zorgelijk hoog'
Ruim 1 op de 5 jongeren dacht in deze maanden serieus na om een einde aan zijn of haar leven te maken. Hoeveel procent daadwerkelijk tot de daad overging is niet gemeten in dit onderzoek. Volgens het CBS pleegden 237 jongeren (tussen de 20 en 30 jaar) vorig jaar zelfmoord.

Ook huisartsen zagen volgens de onderzoekers een stuk meer zelfmoordgedachten én pogingen bij jongeren. "37 procent meer in vergelijking met de periode voor corona", zegt onderzoeker Michel Dückers. Hij is bijzonder hoogleraar crisis, veiligheid en gezondheid van de Rijksuniversiteit Groningen.

Zorgelijke cijfers, noemt Dückers het. "Tijdens de afgelopen lockdown is de koek echt opgeraakt bij veel jongeren", zegt de hoogleraar. Uit het onderzoek blijkt verder dat veel jongeren last hadden van psychische klachten (43 procent). Ook eenzaamheid en fysieke klachten kwamen veel voor.

Heb jij vragen over zelfmoord?
Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week
Plaats reactie

Terug naar “Covid-19 Nederland”