D66-bestuur gaat opnieuw kijken naar onderzoek stalkingsgedrag prominent partijlid

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5550
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

D66-bestuur gaat opnieuw kijken naar onderzoek stalkingsgedrag prominent partijlid

Bericht door noumoe »

https://www.ad.nl/politiek/d66-bestuur- ... ~aeae34bc/

D66-bestuur gaat opnieuw kijken naar onderzoek stalkingsgedrag prominent partijlid
UPDATEHet nieuwe partijbestuur van D66 gaat nog eens kijken naar het rapport naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag van een partijprominent én de vertrouwelijke bijlage waar de Volkskrant zaterdag over bericht. De bestuursleden willen de stukken ‘wegen om te bezien of zij daar eventueel andere conclusies uit trekken dan eerder is gedaan’, zegt de partij in een verklaring.

Redactie politiek 16-04-22,
Knipsel.JPG
In het geheime deel van het rapport wordt partijprominent Frans van Drimmelen ‘grensoverschrijdend gedrag’ verweten. In het openbare deel is dat niet aan de orde. Dat onthulde de Volkskrant vandaag. De D66-partijtop houdt al een jaar lang de conclusies uit een vertrouwelijk rapport achter, waarin staat dat een invloedrijk partijlid zich schuldig heeft gemaakt aan ‘grensoverschrijdende gedragingen’. Dat blijkt uit schriftelijke communicatie die sinds vorig jaar circuleert in de partijtop en die in handen is van de Volkskrant.

De partijwoordvoerders zijn niet bereikbaar voor commentaar. Ten minste vier D66'ers eisen opheldering en roepen op tot een nieuw onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de partij van Frans van Drimmelen, lobbyist op het Binnenhof. D66-leider Sigrid Kaag wil niet reageren op de bevindingen van de krant.

Van Drimmelen zelf zegt dat hij ‘met verbazing’ kennis heeft genomen van de publicatie. ,,Het suggereren dat de conclusies tussen het vertrouwelijke en openbare rapport van elkaar verschillen is onwaar”, zegt de aan het Binnenhof zeer bekende lobbyist in een verklaring. Van Drimmelen zegt het bij die verklaring te willen laten, en wil geen vragen beantwoorden. Stalkingsgedrag
De vorige voorzitter van het D66-partijbestuur Annemarie Spierings is akkoord gegaan met de publicatie enkele weken voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 dat er geen cultuur van seksuele intimidatie was. Dat pleitte de beschuldigde D66-prominent Frans van Drimmelen ogenschijnlijk vrij. Dat er een geheim rapportdeel bestond waarin hij acht maanden lang ‘stalkingsgedrag’ vertoont, werd verzwegen. Ook dat de politie een ‘stopgesprek’ met een laatste waarschuwing voor Van Drimmelen voerde, werd niet in het publieke deel beschreven.
Knipsel.JPG
De nieuwe partijvoorzitter Victor Everhardt werd bij zijn aantreden geconfronteerd met onvrede over het Bing-onderzoek en de afwikkeling daarvan. Mede door de Volkskrant-publicatie gaat hij met zijn landelijk bestuur het rapport tegen het licht houden om te zien of er andere conclusies moeten worden getrokken. Ook partijleider Kaag zegt dat ze het bestuursbesluit steunt om ‘met nieuwe ogen’ te kijken naar beide rapportdelen.

Het bestuur stelt in de Volkskrant dat Kaag ‘geen inzage’ heeft gehad in het vertrouwelijke rapport, maar wil niet zeggen of zij op een andere wijze op de hoogte is gesteld van de conclusie dat een partijprominent in de fout is gegaan. Van Drimmelen spreekt in de krant van een ‘pijnlijke privékwestie'. ,,Ik ga daar verder niet op in.”

Vervelend mannetje
Van Drimmelen is oud-voorzitter van de talentencommissie. ,,Hij begon een vervelend mannetje te worden toen ik nul op zijn rekest gaf. Hij wilde meer op relationeel en seksueel vlak”, schreef de vrouw die de invloedrijke D66'er beschuldigde van wangedrag. Daarop volgde een onderzoek.

Partijleider Kaag zei, vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar, dat er uit dat onderzoek zou zijn gebleken dat er in haar partij ‘geen sprake was van een structureel onveilige omgeving’. ,,Zo ken ik onze partij ook niet.” Ze baseerde haar conclusie destijds op een openbaar rapport van onderzoeksbureau Bing dat op 24 februari 2021, drie weken voor de stembusgang, werd gepubliceerd.

Naar nu blijkt is Bing na de oplevering van dit publieke rapport met medeweten van het partijbestuur nog drie weken doorgegaan met het finaliseren van een ‘vertrouwelijke bijlage’ over grensoverschrijdend gedrag in de partij.

Het slachtoffer kreeg de conclusies van de ‘vertrouwelijke bijlage’ die haar in het gelijk stelden pas te horen op 17 maart 2021 om 19.37 uur, anderhalf uur voor het sluiten van de stembussen, staat in de documenten. Ze vermoedt dat de conclusies niet mochten lekken voor de verkiezingsdag. Volgens de krant weigerde Kaag tot drie keer toe een gesprek met de vrouw.
Plaats reactie

Terug naar “Sigrid Kaag”