situatie-oostenrijk-biedt-hoop-bondskanselier-en-meerdere-ministers-stappen-op

Covid-19, vaccins en maatregelen
Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5550
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

situatie-oostenrijk-biedt-hoop-bondskanselier-en-meerdere-ministers-stappen-op

Bericht door noumoe »

https://www.ellaster.nl/2021/12/08/situ ... tappen-op/
Knipsel.JPG
Na de aankondiging van een vaccinatieplicht en een huisarrest voor ‘weigeraars’ is de maat vol voor de Oostenrijkers. De afgelopen weken protesteerden honderdduizenden mensen tegen de regering. Een deel van de politie en de militaire vakbonden sloten zich daarbij aan. De regering valt langzaam uit elkaar. Volgens oppositieleider Herbert Kickl van de FPÖ worden de barsten in het regime duidelijk zichtbaar.
Donderdag kondigde voormalig bondskanselier Sebastian Kurz zijn volledige vertrek uit de politiek aan om meer tijd te besteden met zijn gezin. Zijn opvolger nam donderdag na een ambtstermijn van slechts enkele weken alweer ontslag met in zijn kielzog de ministers van financiën en onderwijs. Tegen Kurz en enkele van zijn partijgenoten loopt een strafrechtelijk onderzoek wegens corruptie en meineed. Het parlement hief zijn immuniteit onlangs op.

Nationale staking
Het vertrek van een deel van de regering volgde op de massale actie van afgelopen woensdag. De bevolking legde het land plat na een oproep tot een algehele staking. Winkels bleven gesloten, artsen legden hun werk neer en in de steden blokkeerden tienduizenden actievoerders de toegangswegen. De boodschap is duidelijk: ‘De regering moet weg’. Een einde van de protesten is niet in zicht. Ook vandaag gaan honderdduizenden Oostenrijkers de straat op. Op 15 december volgt een nieuwe landelijke staking.

Verkiezingen
De minister van binnenlandse zaken Nehammer volgt de vertrekkend Kanselier Schallenberg op. Volgens een peiling van het mainstream dagblad krant Krone Zeitung is 69% van de bevolking tegen de benoeming. Volgens de FPÖ is het niet de vraag of maar wanneer nieuwe verkiezingen komen. Kickl ontwikkelde zich tot onbetwiste leider van het verzet tegen de coronadictatuur. Zijn partij groeide in de peilingen tot de grootste van Oostenrijk.

Hoop
Deze ontwikkelingen bieden hoop. Mocht het regime vallen, dan zal dit directe gevolgen hebben voor de overige Europese landen. In het ideale scenario slaagt de oppositie erin eerlijke verkiezingen te forceren. Daarmee wordt de situatie in de rest van Europa onhoudbaar. Zij zullen als dominostenen vallen.
Afbeelding3-300x284.jpg
Afbeelding3-300x284.jpg (25.75 KiB) 117 keer bekeken
Knipsel.JPG
Plaats reactie

Terug naar “Covid-19 EU”