biografie

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5550
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

biografie

Bericht door noumoe »

https://www.peterrdevries.nl/nl/biografie.html

Peter R. de Vries (1956, Aalsmeer) is al decennialang Nederlands meest bekende misdaadverslaggever. De Vries heeft als schrijvend journalist en als presentator van een televisieprogramma ontelbare primeurs op zijn naam en heeft aan de basis van vele geruchtmakende affaires gestaan.
De Vries startte zijn loopbaan direct na de middelbare school en militaire dienstplicht bij de Haagse redactie van De Telegraaf, waar hij als twintigjarige ‘leerling-journalist’ werd aangenomen. In Den Haag onderzocht hij zijn eerste moordzaak en ontstond zijn voorliefde voor de misdaadjournalistiek. Vijfendertig jaar later heeft De Vries meer dan vijfhonderd moorddossiers onderzocht.

Zijn tv-programma ‘Peter R. de Vries, misdaadverslaggever’ heeft bij de oplossing van ruim een dozijn moordzaken een doorslaggevende rol gespeeld. Ook loste hij verdwijningszaken op en ontmaskerde fraudeurs, oplichters, afpersers, geweldplegers en zedendelinquenten. De Vries bracht met zijn jarenlange onderzoek naar de moord op Christel Ambrosius en de daarvoor veroordeelde ‘Twee van Putten’ een van de grootste gerechtelijke dwalingen uit onze misdaadgeschiedenis aan het licht. Zijn onthullingen over prinses Mabel en haar verzwegen contacten met de Amsterdamse godfather Klaas Bruinsma deden de monarchie op haar grondvesten schudden. Het door De Vries geschreven boek over de ontvoering van Alfred Heineken is sinds het verschijnen in 1986 het best verkochte misdaadboek van Nederland en wordt elk jaar herdrukt.

De Vries heeft bijna tien jaar (1978–1987) voor De Telegraaf gewerkt en werd na een jaar van de Haagse redactie overgeplaatst naar de centrale redactie in Amsterdam, waar hij zich toelegde op het schrijven van misdaadverhalen. Daar kreeg hij door collegae het etiket ‘misdaadverslaggever’ opgeplakt, een epitheton dat levenslang aan hem zit vastgekleefd. Hoewel De Vries als twintiger jarenlang ‘de jongste verslaggever’ was van De Telegraaf liet hij in die tijd al van zich spreken met vele onthullende reportages. Zijn definitieve doorbraak kwam met de ontvoering van Alfred Heineken in 1983, die hij voor de krant heeft verslagen.

In 1985 publiceerde De Vries zijn eerste bestseller met ‘Uit de dossiers van commissaris Toorenaar’. In april 1987 volgde ‘De ontvoering van Alfred Heineken’. En in 1994 het boek ‘Een moord kost meer levens’, dat de kindermoorden van de ‘Amsterdamse Donald Duck-colporteur’ beschrijft. In totaal heeft Peter R. de Vries negen ‘true crime’ boeken geschreven.

Na de Telegraaf werd De Vries vier jaar lang (1987 – 1991) hoofdredacteur van het weekblad ‘Aktueel’, dat hij in die tijd omvormde tot een misdaadmagazine. In 1991 richtte hij samen met Jaap Jongbloed van de TROS het eerste televisie-misdaadprogramma op: ‘Crime Time’, dat later werd omgedoopt tot ‘Deadline’ en daarna is overgegaan in ‘Vermist’. Tussen 1991 en 1995 had De Vries een eigen persbureau, gespecialiseerd in misdaadreportages en columns, en werkte voor het Algemeen Dagblad, Panorama, Crime Time en andere televisieprogramma’s. In 1994 spoorde de misdaadjournalist voor het weekblad Panorama de voortvluchtige Heineken-ontvoerder Frans Meijer op in Paraguay, op dat moment al jarenlang de ‘meest gezochte crimineel van Nederland’.

In 1995 werd De Vries gevraagd om voor John de Mol Produkties een eigen crimeprogramma op televisie te brengen. Dit werd ‘Peter R. de Vries, misdaadverslaggever’, dat zeventien jaar onafgebroken op televisie is geweest – waarvan vijftien jaar bij SBS6 – en tot ver over onze landsgrenzen de aandacht trok met spectaculaire reportages. De Vries was een pionier op het gebied van de verborgen camera en heeft dit journalistieke hulpmiddel samen met zijn crew geperfectioneerd.
Het tv-programma verwierf een reputatie als ‘luis in de pels’ van justitie en ‘kwelgeest van de onderwereld’. Gaandeweg specialiseerde het programma zich in zogenoemde coldcase-onderzoeken en kindermoorden. Ook vestigde het veel de aandacht op gerechtelijke dwalingen en machtsmisbruik van justitieautoriteiten.

Emmy Award
Met zijn programma heeft Peter R. de Vries diverse prijzen gewonnen. In 2002 kreeg hij in Nederland een Academy Award voor zijn reportages en rol bij de oplossing van een drievoudige moord in Amsterdam, die op het punt stond te verjaren. De dader werd tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. In 2003 werd hij ‘Omroepman van het jaar’.
In 2008 won hij voor zijn spraakmakende reportages over de verdwijning van Natalee Holloway – op Aruba – en de betrokkenheid van Joran van der Sloot daarbij de prestigieuze International Emmy Award van The Academy of Television Arts and Sciences in New York.
Ook werd hij mannelijke tv-persoonlijkheid van het jaar.

In mei 2012 werd de laatste aflevering van ‘Peter R. de Vries, misdaadverslaggever’ uitgezonden. De Vries opereert sindsdien weer als zelfstandig media-ondernemer en heeft ook de pen weer ter hand genomen. In april 2013 verscheen van hem ‘De R van Rebel’, een autobiografisch boekje over zijn jeugdzonden. Ook was hij in die periode betrokken bij de verfilming van zijn boek over de Heineken-ontvoering door een Amerikaanse productiemaatschappij. De film heeft er toe geleid dat het boek over de kidnap ook werd uitgegeven in Australië en Polen.

In 2013/2014 heeft De Vries voor de publieke omroep (TROS/AVRO) een schokkende serie (Peter R. over de grens) gemaakt over de schendingen van kinderrechten in de wereld in samenwerking met de stichting KidsRights. De serie belichtte kinderarbeid, kinderslavernij, kindermishandeling, kinderprostitutie en rituele kindermishandeling in landen als Oeganda, Malawi, Burkina Faso, Ivoorkust en Moldavië.
Internetpesters aangepakt
Daarna heeft Peter R. de Vries voor RTL 5 twee jaar lang het programma ‘Internetpesters Aangepakt’ gemaakt, dat de gevolgen van cybercrime in Nederland op de kaart zette. De Vries initieerde in het programma een publiekspetitie om het internetprobleem ook op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. De petitie werd in korte tijd meer dan 150.000 keer ondertekend. Het programma trok wereldwijd de aandacht met de zogenoemde ‘Facebook-zaak’, waarin het Facebook voor de rechter daagde en afdwong dat Facebook hostinggegevens moest vrijgeven aan een jonge vrouw wier naam en foto op Facebook waren misbruikt.

Achter de schermen is De Vries altijd actief gebleven in het onderzoeken van onopgeloste misdrijven, met name cold cases. In 2016 was hij nauw betrokken bij de oplossing van de zogenoemde ‘Posbank-moord’ op Alex Wiegmink. Ook in de zaak van de vermoorde Nicky Verstappen waarin in 2017 een grootschalig vrijwillig DNA-verwantschapsonderzoek werd aangekondigd, werkt De Vries als vertrouwenspersoon van de nabestaanden nauw samen met het recherche-team en het Openbaar Ministerie.

Begin 2014 is De Vries samen met zijn zoon Royce (1989) en Ajax-legende Piet Keizer het bureau PR Sportmanagement BV begonnen, dat de belangen van profvoetballers behartigt. De Vries en zijn zoon hebben daarvoor een officiële licentie als voetbalmakelaars van de KNVB/FIFA verworven. Klik hier voor de site van PR Sportmanagement bv.

In 2017 behoort De Vries samen met zijn zoon Royce tot de mede-oprichters van het advocatenkantoor De Vries & Kasem in Amsterdam. Het kantoor legt zich vooral toe op de gevolgen van cybercrime. Peter R. de Vries is tot eind mei 2020 algemeen directeur van het kantoor. Zijn zoon Royce is als advocaat aan het kantoor verbonden. Klik hier voor de site van advocatenkantoor De Vries & Kasem.

De Vries is door zijn uitgesproken, vaak scherpe mening en heldere manier van vertellen een graag geziene gast in talkshows en actualiteitenprogramma’s en laat daarbij niet alleen zijn licht schijnen over misdaadzaken, maar ook over politiek, sport, media en andere zaken die het maatschappelijk debat bepalen.
Op Twitter heeft De Vries ruim 300.000 volgers.
Plaats reactie

Terug naar “Peter R. de Vries”