Klanten van ABN Amro moeten hun goud verkopen

Gebruikersavatar
Tristan
Moderator
Moderator
Berichten: 76
Lid geworden op: 21 jun 2021 16:39
Contacteer:

Klanten van ABN Amro moeten hun goud verkopen

Bericht door Tristan »

https://www.trouw.nl/nieuws/klanten-van ... ~b668b850/

Klanten moeten hun goud, zilver en platina deze week verkopen. Anders doet ABN Amro dat voor hen.

Hans Nauta24 maart 2020, 16:01
Klanten van ABN Amro kunnen hun geld voortaan niet meer in fysiek goud, zilver of platina steken. De bank stopt komende vrijdag met deze drie beleggingsproducten. Klanten zullen hun posities voor 1 april moeten verkopen. Als dat niet gebeurt, doet ABN Amro dat voor hen tegen de geldende prijs.

Het gaat om zo’n 2000 klanten van de particuliere bankafdelingen (private banking en retail) van ABN Amro. Daar kunnen ook vennootschappen of andere juridische structuren tussen zitten. Zij hebben ‘gewichtsrekeningen’, waarbij goud en platina in grammen en zilver in kilo's staan genoteerd.

Dat ABN Amro stopt met deze beleggingsproducten heeft te maken met veranderingen in 2013. Tot die tijd bood ABN Amro edelmetalen aan via Deutsche Bank. Wie zo'n beleggingsproduct had, kon via Deutsche Bank het fysieke goud daadwerkelijk uitgeleverd krijgen.

Maar Deutsche Bank stopte met deze dienstverlening. ABN Amro bracht de handel in edelmetaal onder bij de Zwitserse bank UBS. Bij UBS was het echter niet mogelijk voor klanten om het goud of zilver daadwerkelijk op te vragen.

Extra regelgeving
Doordat het fysieke uitleveren van edelmetalen niet mogelijk is, is een via ABN Amro aangekocht edelmetaal geen “directe belegging”. Omdat het om een complex product gaat, moet ABN Amro aan extra regelgeving voldoen. Die regels voor de Europese financiële markten zijn aangescherpt.

“Gezien de beperkte omvang van het belegd vermogen in deze instrumenten en de kleine klantgroep die deze afnemen”, stopt ABN Amro er liever mee. Klanten kunnen wel aandelen in goudbedrijven kopen, suggereert de bank.

Als ABN Amro het goud, zilver of platina voor de klanten verkoopt, gebeurt dat zonder transactiekosten. De opbrengst schrijft de bank bij op de geldrekening van de klant. “Wij kunnen niet garanderen dat deze verkoop tegen een gunstige koers plaatsvindt”, schreef ABN in de brief waarmee klanten enkele maanden terug op de hoogte werden gesteld.

Voor wie dat nog niet gedaan heeft: het is nu niet meer zo’n gunstige tijd om goud te verkopen. De prijs is de afgelopen maand aanzienlijk gedaald, als gevolg van de coronacrisis die grote schokken op de beurzen en in de economie veroorzaakt.

Met het opzeggen van deze rekeningen door ABN Amro komt een eind aan een historie die teruggaat tot de oprichting van de Hollandsche Bank Unie (HBU) in 1914, schrijft goudhandelsbedrijf Aunexum in een terugblik.

De HBU verzorgde aan de Coolsingel in Rotterdam de handel in goud en ander edelmetaal. In 1967 kreeg ABN alle aandelen van deze bank in handen. Wie bij ABN Amro in edelmetaal belegde, wist dat het goud of zilver in de kluizen van HBU bewaard werd. Toen ABN Amro in 2009 fuseerde met Fortis, werd HBU verkocht aan Deutsche Bank. Daarna konden klanten dus nog vier jaar het goud van hun rekening opvragen en thuis in de kluis leggen.
Give Me Liberty or Give Me Death

Gettr: @tnuh87
Plaats reactie

Terug naar “Financieel”