CDA bekijkt royement mondkapjeshandelaar Sywert van Lienden

Gebruikersavatar
Punisher2021
Moderator
Moderator
Berichten: 753
Lid geworden op: 22 nov 2020 18:25

CDA bekijkt royement mondkapjeshandelaar Sywert van Lienden

Bericht door Punisher2021 »

CDA bekijkt royement mondkapjeshandelaar Sywert van Lienden.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel ... m=referral
photo_2021-07-17_09-51-43.jpg
CDA bekijkt royement mondkapjeshandelaar Sywert van Lienden
Sywert van Lienden. Beeld © ANP
Het CDA gaat bekijken of mondkapjeshandelaar Sywert van Lienden lid kan blijven van de partij. Het CDA-bestuur heeft een royementsverzoek gekregen, zo bevestigt een woordvoerder van het partijbestuur aan RTL Nieuws.



https://www.rtlnieuws.nl/economie/artik ... rekenkamer
ANP-HUGO-JONGE.jpg
Opiniemaker en voormalig ambtenaar Van Lienden is lid van het CDA en schreef mee aan het verkiezingsprogramma. Hij is in opspraak geraakt vanwege een mondkapjes-deal.

Van Lienden verdiende miljoenen euro's aan een deal met VWS, terwijl hij eerder herhaaldelijk had gezegd de maskers belangeloos te leveren. Ook was de kwaliteit van de mondkapjes niet onomstreden. Momenteel liggen de kapjes ongebruikt in een opslag.

Snel opgericht bedrijfje
De verkoop verliep aanvankelijk via de non-profitorganisatie Hulptroepen Alliantie. Inmiddels is ophef ontstaan, omdat Van Lienden via een snel opgericht bedrijfje Relief Goods Alliance miljoenen winst heeft gemaakt op de levering. De overheid betaalde ruim 100 miljoen euro voor de mondkapjes. Volgens verantwoordelijk minister Van Ark (VVD) heeft de overheid vorig jaar niet te veel betaald. De spullen uit China waren "van een goede kwaliteit en een redelijke prijs", aldus de minister.

Miniatuurvoorbeeld
9 miljoen euro
Van Lienden heeft berichtgeving van Follow the Money bevestigd dat hij 9 miljoen euro overgehouden met de verkoop. Zijn twee partners verdienden meer dan 5 miljoen euro per persoon. Verantwoordelijk minister Van Ark (VVD) gaat in een brief aan de Tweede Kamer niet in op een mogelijke winst, maar ze schrijf wel dat "het beeld dat er exorbitante winst gemaakt zou zijn gemaakt aan een internationale crisis niet goed is".

Korte lijntjes
Van Lienden had als prominent CDA-lid korte lijntjes had met bestuurders en Kamerleden. Van Lienden heeft zijn aanbod rechtstreeks onder de aandacht gebracht van zijn partijgenoot en zorgminister Hugo de Jonge en bij diens politiek assistent. Het bod is naar Martin van Rijn doorgestuurd, aldus het ministerie. Het ministerie van Volksgezondheid, dat de mondkapjes inkocht bij het bedrijf van Van Lienden, blijft erbij dat hij behandeld is als iedere andere leverancier.

Royement
Bij het CDA-bestuur is na alle ophef nu een verzoek binnengekomen om Van Lienden te royeren. "Er is een verzoek tot royement door een CDA-lid ingediend, hier zal met de gebruikelijke zorgvuldigheid mee worden omgegaan", zegt een woordvoerder van de partij.

Miniatuurvoorbeeld
Het CDA heeft een speciale Integriteits- en Royementscommissie. Die commissie moet het bestuur adviseren over integriteitsregels en royementverzoeken. Volgens de statuten zijn CDA'ers 'betrokken, onkreukbaar, moedig, communicatief, transparant, bezonnen en respectvol'. Binnen acht weken moet de commissie duidelijkheid geven.

Het partijbestuur besluit uiteindelijk of iemand wordt geroyeerd. Een geroyeerd lid kan tegen het royement in beroep. Sywert van Lienden heeft nog niet gereageerd op het royementsverzoek.
Afbeelding
Plaats reactie

Terug naar “Politiek & Wetten”