Klaus Schwab

Gebruikersavatar
Mike Vennon
Moderator
Moderator
Berichten: 46
Lid geworden op: 22 nov 2020 22:23
Contacteer:

Klaus Schwab

Bericht door Mike Vennon »

https://www.livemint.com/news/world/202 ... ssion=true

2021 zou het jaar moeten zijn van de ‘Great Reset’
01 januari 2021
Klaus Schwab
De pandemie heeft ons eraan herinnerd dat we niet alleen kunnen streven naar een hoger BBP en hogere winsten, in de veronderstelling dat het maximaliseren van deze indicatoren automatisch ten goede komt aan de samenleving.
Een hernieuwde focus op volksgezondheid, netto-nulbeloften en de komst van Stakeholder Capitalism Metrics zullen ervoor zorgen dat 2021 een nieuw 'Year Zero' wordt.

Het komende jaar zou een historisch jaar kunnen zijn - en op een positieve manier. Vijfenzeventig jaar na het oorspronkelijke 'Year Zero' dat volgde op de Tweede Wereldoorlog, hebben we opnieuw een kans om te herbouwen. Het proces na 1945 was letterlijk: opnieuw bouwen vanuit het wrak van de oorlog. Deze keer ligt de focus op het materiaal wereld, maar ook op zoveel meer.We moeten streven naar een hogere mate van maatschappelijke verfijning en een solide basis creëren voor het welzijn van alle mensen en de planeet.
Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelden we een nieuwe economische filosofie gebaseerd op samenwerking en integratie, met materieel welzijn als hoofddoel. Dit project leidde tot internationale organisaties zoals de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, evenals de regelingen die zouden uitgroeien tot de Wereldhandelsorganisatie en de Europese Unie.
Neoliberalisme - een onwrikbare toewijding aan vrije markten en een beperkte overheid - regeerde in het Westen, waar het decennia van welvaart en vooruitgang zorgde.

Maar dit model is kapot gegaan. Hoewel covid-19 de genadeslag toebracht, is het al minstens twee decennia duidelijk dat het naoorlogse model niet langer duurzaam, ecologisch of sociaal is (vanwege de torenhoge ongelijkheid van vandaag).
De Engelse historicus Thomas Fuller zei beroemd dat "het donkerste uur van de nacht net voor de dageraad komt". En toch kunnen we niet zomaar aannemen dat een beter jaar zal volgen op een annus horribilis die de grootste volksgezondheidscrisis en de steilste recessie in een eeuw. We moeten actie ondernemen om het zo te maken.
Ik zie drie pijlers om op te bouwen. Ten eerste zou 2021 het jaar kunnen zijn waarin we covid-19 onder controle brengen. Als de huidige voorspellingen kloppen, zullen er verschillende vaccins beschikbaar komen. Als ze ons in staat stellen de pandemie te bestrijden, moeten we een afweging maken van wat we van deze crisis hebben geleerd. Hoewel vaccins stabiliteit kunnen brengen, zijn ze geen wondermiddel. Net als een vredesregeling die eindigt maar de verwoesting van oorlog niet ongedaan maakt, is het stoppen van de pandemie slechts een eerste stap. De grotere uitdaging zal zijn om de structurele tekortkomingen in onze systemen en instellingen op te lossen, waarvan er vele niet de nodige zorg en diensten hebben geboden aan iedereen die ze nodig heeft.

Het is aan ons allemaal om ervoor te zorgen dat onze socialezekerheids- en gezondheidszorgstelsels veerkrachtiger worden gemaakt voor de volgende generatie. De pandemie heeft ons eraan herinnerd dat we niet alleen kunnen streven naar een hoger bbp en hogere winsten, in de veronderstelling dat het maximaliseren van deze indicatoren automatisch ten goede komt aan de samenleving. Dat is niet de reden waarom het komende jaar een 'grote reset' moet brengen in de manier waarop we economische groei en bestuur benaderen.
Ten tweede zal 2021 het jaar zijn waarin elke grote regering, evenals brede coalities uit de particuliere sector, zich committeren aan een 'netto nul'-doelstelling voor de uitstoot van broeikasgassen. Dit betekent dat ze eerder vastzitten in een race de bodem en uit angst voor een continu "free-rider" -probleem, kan de wereld profiteren van een positieve cyclus van decarbonisatie.
De Europese Unie heeft al ingestemd om "2050 klimaatneutraliteit in de wet te verankeren", China heeft beloofd "klimaatneutraal te worden tegen 2060", en Japan heeft een soortgelijke belofte gedaan voor 2050. Nu Joe Biden tot president is gekozen, De VS zullen naar verwachting opnieuw toetreden tot het klimaatakkoord van Parijs en streven naar 100% schone energie en netto nulemissies in 2050.

Deze toezeggingen vormen een historische ontwikkeling. China, Japan, de VS en Europa zijn samen verantwoordelijk voor meer dan de helft van alle broeikasgasemissies en meer dan de helft van het mondiale bbp. De doelstellingen van het akkoord van Parijs zijn nu uitstekend haalbaar op nationaal en regionaal niveau.
Bovendien vormt een reeks toezeggingen van de industrie en het bedrijfsleven een aanvulling op de inspanningen van de overheid. Nooit eerder was de wereldwijde klimaatbeweging zo groot en zo concreet.
Ten slotte zal 2021 het jaar zijn waarin bedrijven van een strikt korte termijn winstgerichtheid naar strategieën gaan die meer gericht zijn op de levensvatbaarheid van hun bedrijf op lange termijn, en op de belangen en bijdragen van alle belanghebbenden.

Zeker, bedrijfsleiders omarmden het concept van stakeholderkapitalisme al in 2019, met de toezegging van de Business Roundtable en vervolgens in het Davos Manifesto van 2020.Maar het ontbrak hen aan de middelen om deze principiële verplichtingen om te zetten in meetbare doelstellingen en niet-financiële rapportage. Dat is vandaag niet meer het geval. Met de ontwikkeling van duidelijke "Stakeholder Capitalism Metrics" in 2020, hebben alle bedrijven de tools die ze nodig hebben om hun verplichtingen op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur om te zetten in meetbare maatregelen.

Nogmaals, dit is een historische doorbraak die wereldwijde gevolgen zal hebben. De Big Four-accountantskantoren - Deloitte, EY, KPMG en PwC - hebben allemaal bijgedragen aan de nieuwe statistieken en kunnen deze nu opnemen in hun eigen jaarlijkse rapportage over bedrijfsprestaties. En ze krijgen gezelschap van een groot aantal grote financiële instellingen, van Bank of America tot BlackRock, die steeds meer uitgesproken voorstanders zijn van het stakeholderkapitalisme.
Deze drie belangrijke ontwikkelingen - een hernieuwde focus op volksgezondheid en veerkracht, 'net-zero'-toezeggingen en de komst van Stakeholder Capitalism Metrics - zorgen er allemaal voor dat 2021 een nieuw' Year Zero 'wordt. Net als in de nasleep van WO II zijn de bouwstenen zijn al aanwezig en bieden een basis waarop een nieuw tijdperk van verbeterd welzijn, inclusieve economische groei en klimaatactie kan worden gebouwd. ©

2020 / Project Syndicate (www.project-syndicate.org)
Vrijheidsstrijder van het Licht
Plaats reactie

Terug naar “Klaus Swab”