Demissionair minister Kuipers (Volksgezondheid) neemt ontslag voor baan in buitenland

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5550
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

Demissionair minister Kuipers (Volksgezondheid) neemt ontslag voor baan in buitenland

Bericht door noumoe »

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1754448 ... uitenland/

Coalitiebronnen spreken schande van vertrek

Demissionair minister Kuipers (Volksgezondheid) neemt ontslag voor baan in buitenland
ONZE PARLEMENTAIRE REDACTIE

10 jan. 2024in BINNENLAND

DEN HAAG - Ernst Kuipers vertrekt als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij is daarmee de derde D66-bewindspersoon in korte tijd die voortijdig vertrekt. Kuipers neemt ontslag vanwege een nog onbekende nieuwe baan in het buitenland.
304e9170-afcb-11ee-8ded-0217670beecd.jpg
In de coalitie wordt er schande van gesproken: D66-bewindslieden hebben zichtbaar lak aan het landsbestuur, klinkt het. Nu het kabinet is gevallen en er na een dreun bij de verkiezingen op 22 november waarschijnlijk geen rol in een volgend kabinet in zit, blijkt opstappen een aanlokkelijke route voor D66’ers, zo luidt de kritiek. „Topmensen die je van buiten haalt vliegen ook snel weer uit”, reageert een D66-woordvoerder vergoelijkend.



Snel is het zeker. Nog geen twee maanden na de stembusgang hebben nu al drie D66’ers Den Haag voortijdig de rug toegekeerd. Gunay Uslu vertrok als lid van het zich als duurzaam profilerende D66 nota bene naar een vliegmaatschappij, en ook Sigrid Kaag beproefde haar geluk elders. Dat ze zou stoppen was al bekend, maar ze kon dus niet wachten en koos ervoor speciale VN-gezant te worden voor de wederopbouw van Gaza. En nu kiest ook Ernst Kuipers het hazenpad. Eerder vertrok ook CDA-vicepremier Wopke Hoekstra uit het kabinet, voor een tijdelijke baan in Brussel.

Welke baan Kuipers gaat vervullen wordt pas eind deze maand of begin volgende maand bekend, meldt een woordvoerder van het ministerie. Kuipers spreekt van ’een zeer bezwaard gemoed’ waarmee hij zijn ontslag indient. Minister voor Langdurige Zorg en Sport Conny Helder neemt voorlopig de taken van Kuipers waar.

Kuipers zegt trots te zijn op wat hij de afgelopen twee jaar heeft bereikt. Hij noemt daarbij het Integraal Zorgakkoord als belangrijkste wapenfeit. Verder noemt hij de nieuwe Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg in, de omstreden Wet publieke gezondheid en het coffeeshop-experiment.

Stoelendans
Er is deze woensdag sprake van een heuse stoelendans in het demissionaire kabinet-Rutte IV. Steven van Weyenberg volgt Kaag op als demissionair minister van Financiën, terwijl hij pas net was benoemd als staatssecretaris van Cultuur en Media.

Want het is nog maar een maand en tien dagen geleden dat de aanvankelijke D66-staatssecretaris, Gunay Uslu, overstapte naar touroperator en vliegmaatschappij Corendon. Van Weyenberg - die al wat kabinetservaring had - werd binnen enkele dagen ingevlogen als haar vervanger. Maar precies drie weken na zijn benoeming maakte voormalig D66-leider Kaag bekend dat zij de Nederlandse politiek versneld de rug toe zou keren. Sinds deze week is ze de speciale VN-gezant die de humanitaire hulp en wederopbouw van Gaza moet coördineren.

Van Weyenbergs opvolger op OCW is de Groningse oud-gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk (D66). Zij is daarmee dus de derde staatssecretaris in krap anderhalve maand tijd op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Hoekstra, Kaag, Uslu en nu Kuipers vertrokken dus voortijdig uit het demissionaire kabinet. Eerder stapten ook Dennis Wiersma (na aanhoudende berichtgeving over zijn gedrag) en landbouwminister Henk Staghouwer op (omdat hij zichzelf ongeschikt achtte). Ook zijn er de nodige interne verschuivingen geweest.

Zo schoof Hanke Bruins Slot na het vertrek van Hoekstra door van Binnenlandse Zaken naar Buitenlandse Zaken (BZK) en kreeg Hugo de Jonge daarna heel BZK onder zijn hoede. Ook kwam er met Geoffrey van Leeuwen een tijdelijke vervanger voor minister Liesje Schreinenmacher (Buitenlandse Handel) die met zwangerschapsverlof ging, en werd staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) tijdelijk vervangen wegens ziekte.

Plaats reactie

Terug naar “Nederland”