Prins Bernhard was lid van Hitlers partij: zijn lidmaatschapskaart is gevonden

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5550
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

Prins Bernhard was lid van Hitlers partij: zijn lidmaatschapskaart is gevonden

Bericht door noumoe »

https://www.nu.nl/koningshuis/6283765/p ... onden.html

Prins Bernhard was lid van Hitlers partij: zijn lidmaatschapskaart is gevonden

04 okt 2023
photo_2023-10-04_15-09-30.jpg
De originele NSDAP-lidmaatschapskaart van prins Bernhard is gevonden. De kaart van Adolf Hitlers nazipartij zit in het privéarchief van de prins. Dat staat volgens NRC in een boek dat woensdag verschijnt.
In zijn boek De achterblijvers onthult Flip Maarschalkerweerd dat hij de originele NSDAP-lidmaatschapskaart van prins Bernhard heeft gevonden. Maarschalkerweerd, oud-directeur van het Koninklijk Huisarchief, is de kaart tegengekomen in het privéarchief dat hij na het overlijden van de prins in 2004 heeft geïnventariseerd.

Historici vermoedden al langer dat prins Bernhard lid was van de nazipartij. Zelf ontkende hij dat tot zijn dood, ook al verscheen in het verleden meermaals bewijs van het tegendeel. Met de vondst van zijn lidmaatschapskaart lijkt aan alle onzekerheid een einde te komen.

Bernhard gaf wel toe dat hij (aspirant-)lid van de Sturmabteilung (SA) en de Schutzstaffel (SS) was. Dat deed de prins om opportunistische redenen, verklaarde hij later. Zo werd Bernhard dankzij het lidmaatschap vrijgesteld van een politiek examen.

Amerikanen vonden betreffende stukken in Duitsland
Maarschalkerweerd zegt tegen NRC dat hij aanvankelijk verrast was door de vondst van de kaart. Het gaat namelijk om Duitse stukken die waarschijnlijk door de Amerikanen zijn gevonden. Zij hebben kopieën van die stukken gemaakt, die historici Gerard Aalders en Coen Hilbrink later in de VS hebben gevonden.

Zij publiceerden in 1996 het boek De affaire Sanders, waarin een kopie van de kaart en correspondentie over de opzegging van Bernhards lidmaatschap is gepubliceerd. Die opzegging vond plaats in 1936, het jaar waarin Bernhard zich met Prinses Juliana verloofde. In januari van 1937 trouwden ze.

De NSDAP, de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij, was de partij van Hitler. Hij kwam in 1933 in Duitsland aan de macht. De nazi's streefden naar een "raciaal zuiver" Duitsland en vermoordden voor dat doel miljoenen mensen.

De Rijksvoorlichtingsdienst en demissionair premier Mark Rutte willen niet reageren op het bewijs van het lidmaatschap.


https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederla ... klijk-huis

Bewijs gevonden in zijn eigen archief: Bernhard was lid van NSDAP
4 oktober 2023
photo_2023-10-04_15-09-25.jpg
Zelf ontkende hij altijd stellig, maar er is nu toch echt bewijs gevonden dat prins Bernhard voor de Tweede Wereldoorlog lid was de Duitse partij NSDAP. In zijn eigen archief bewaarde de prins zijn originele lidmaatschapskaart.
Plaats reactie

Terug naar “Huis van Oranje”