Vijf manieren om de EU-censuurmaatregelen te ontlopen

Altijd handig om te weten!
Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5635
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

Vijf manieren om de EU-censuurmaatregelen te ontlopen

Bericht door noumoe »

https://www.transitieweb.nl/media/vijf- ... -ontlopen/

Vijf manieren om de EU-censuurmaatregelen te ontlopen
DOOR ROB VELLEKOOP · 25 JULI 2023

De EU gaat op basis van de Digital Services Act alle berichten weren van het internet die zij beschouwt als desinformatie, nepnieuws of schending van grond- en mensenrechten. Dat zijn berichten van die media die er een andere kijk op nahouden dan het overheidsnarratief. Hoe kun je voorkomen dat je online uitsluitend leest wat de EU voorschrijft?

1. Direct
Als de bronnen van alternatief nieuws hun berichten niet meer kunnen verspreiden via Facebook, Twitter, Linkedin, en dergelijke dan blijven er voor de kritische lezer nog een paar mogelijkheden over. Natuurlijk kan je altijd proberen rechtstreeks de website van je favoriete nieuwssite te bezoeken.

Je kunt er echter vanuit gaan dat alternatieve media vanaf Europese internetserviceproviders onbereikbaar worden. Op de manier waarop bijvoorbeeld bepaalde onlinewinkels per land zijn afgeschermd voor netgebruikers vanuit het buitenland. Het zal voor de argeloze lezer lijken alsof bijvoorbeeld Ninefornews uit de lucht is, terwijl deze nog gewoon actief is.

In dat geval is een VPN abonnement handig. Dankzij VPN kan je doen alsof je vanuit bijvoorbeeld Noorwegen het internet bezoekt, terwijl je feitelijk nog steeds in NL aan het internetten bent. Een dergelijke dienst wordt aangeboden door het bedrijf SurfShark. Je bezoekt dan direct je alternatieve nieuwsbron, vanuit een ogenschijnlijk ander land.

Naast een VPN kan je eventueel overwegen Tor te gebruiken, op die manier surf je vrijwel anoniem over het net. (Torproject.org)

2. Email
De alternatieve nieuwssites die onder vuur liggen versturen vaak hun berichten per e-mailings. Je zult in de toekomst nog scherper je spam-box in de gaten moeten houden om te kijken of hun e-mailberichten daarin niet opzettelijk terecht zijn gekomen. Immers de internetserviceprovider waarbij jij je email hebt, denk aan grote als Gmail (Google), vallen onder de Europese censuurwet (DSA).

Het is natuurlijk ook mogelijk dat de providers het bericht helemaal niet aan jou doorgeven, omdat de mail van een ‘verbannen’ site afkomstig is.

Je zou kunnen overwegen een mailadres te nemen bij Protonmail (gratis). Dit bedrijf is gevestigd buiten de EU, namelijk Zwitserland. Je kunt hier ook een VPN-abonnement nemen.

3. MeWe, Telegram, Gab
Als je toch je nieuws wilt blijven vergaren via sociale mediaplatforms dan komen er drie in aanmerking die buiten de Europese censuur vallen. Althans voorlopig toch.

Ze hebben niet dezelfde populariteit als Facebook en Twitter, maar beginnen langzaam maar zeker aan een opmars.

Gab: gab.com
MeWe: mewe.com
Telegram: telegram.org

4. Druk
Wanneer je ondanks alle maatregelen vastbesloten bent toch je favoriete alternatieve nieuwsbron te blijven lezen, dan kan je hen altijd voorstellen in gedrukte versie uit te komen. Nadeel is dan wel dat de lezer een financiële bijdrage moet leveren, want het nieuws moet worden gedrukt en verzonden.

Op deze manier is De Andere Krant middenin de coronatijd ook gestart.

5. Stop met ‘googelen’
Het is ondertussen al een werkwoord geworden. Iets opzoeken op het internet, het ‘googelen’. Daarmee kan je dus beter stoppen. De informatie die je krijgt zal volledig voldoen aan de EU-regels. Met andere woorden je zult alleen die zoekresultaten krijgen die binnen het narratief passen en waardoor ze in de ogen van de EU dus geen desinformatie, nepnieuws of haatdragend zijn.

Voorlopig raad ik duckduckgo aan als alternatieve zoekmachine.
Plaats reactie

Terug naar “Tips & Trucs”