Rutte krijgt zijn gehoopte deal: Tunesië gaat migranten tegenhouden voor geld

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5550
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

Rutte krijgt zijn gehoopte deal: Tunesië gaat migranten tegenhouden voor geld

Bericht door noumoe »

https://www.ad.nl/politiek/rutte-krijgt ... haring_web

In ruil voor geld en ondersteuning belooft Tunesië migranten tegen te houden die de oversteek naar Europa willen maken. De deal die de Europese Unie heeft gesloten is mede een triomf voor afzwaaiend premier Mark Rutte. Hij spreekt van een ‘mijlpaal’, al is er ook kritiek.

Laurens Kok 16 jul. 2023
photo_2023-07-18_21-56-35.jpg
Vorige week kwam zijn vierde kabinet nog ten val over migratie, zondag boekte Rutte in demissionaire staat alsnog een Europees succes. Samen met voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en de Italiaanse minister-president Giorgia Meloni, zette Rutte in Tunis zijn handtekening onder een akkoord met de Tunesische president Kais Saied.

Een zak geld
Die belooft meer te doen om te voorkomen dat bootjes met migranten vanuit het Noord-Afrikaanse land de oversteek wagen naar Europa. In ruil daarvoor komt Europa over de brug met een zak geld. Aan de deal hangt een prijskaartje van een slordige 1 miljard euro, zo werd eerder bekend. Daarvan is 900 miljoen euro bedoeld voor financiële hulp. Het land heeft grote economische problemen. Daarnaast moet nog eens 100 miljoen snel beschikbaar komen voor grensbewaking en het terugsturen van migranten. Volgens Rutte is het ‘essentieel dat er meer controle komt over ongecontroleerde migratie’.

Samen met Von der Leyen en Meloni trekt Rutte de Europese kar. Het drietal vloog een aantal weken geleden ook al naar Tunis om Saied tot een deal te bewegen. Dat lukte toen nog niet. Meloni en Rutte vonden elkaar, omdat Italië dit jaar al ruim 33.000 migranten vanuit Tunesië zag aankomen, terwijl Rutte in eigen land aan de VVD-achterban had beloofd de instroom van asielzoekers te beperken.

Kritiek op Tuniesiëdeal
Als het aan het drietal ligt, volgen er meer akkoorden met andere Afrikaanse landen. ,,Dit partnership moet worden beschouwd als een model om nieuwe relaties met Afrikaanse naties aan te knopen", zei Meloni. De inspiratie hiervoor wordt ontleend aan de migratiedeal met Turkije uit 2016. Ook toen kwam Europa met miljarden over de brug.

Toch is er ook kritiek: Saied staat bekend als een dictator die de oppositie in zijn eigen land onderdrukt. Daarnaast wordt er door zijn regering een hetze gevoerd tegen vooral zwarte Afrikanen die vanuit Tunesië naar Europa willen. Eerder doken nog verhalen op over vluchtelingen die zonder water en voedsel in de woestijn belanden.
Plaats reactie

Terug naar “Migration worldwide”