Nederland riskeert diplomatieke rel met China: Kamerleden bezoeken Taiwan

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5666
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

Nederland riskeert diplomatieke rel met China: Kamerleden bezoeken Taiwan

Bericht door noumoe »

https://www.ad.nl/politiek/nederland-ri ... ~a9945e1a/

Nederland riskeert diplomatieke rel met China: Kamerleden bezoeken Taiwan
Nederland riskeert een diplomatieke rel nu een delegatie Kamerleden volgende week een bezoek brengt aan Taiwan. Twaalf Kamerleden gaan er de banden met het land aanhalen.

Hans van Soest 05-07-23,
photo_2023-07-06_03-23-23.jpg
Bezoeken van politici aan Taiwan liggen gevoelig. China beschouwt het land als afvallige provincie en wil niet dat andere landen het als zelfstandige natie behandelen. Toen vorig jaar Amerikaanse politici een bezoek brachten aan Taiwan leidde dat direct tot woedende reacties vanuit Peking. Het land hield daarna ‘gerichte militaire acties’ in de buurt van de eilandstaat.

Van zondag 9 tot donderdag 14 juli bezoekt een delegatie Kamerleden Taiwan. Kamerlid Jorien Wuite (D66) leidt de delegatie. In totaal gaan twaalf parlementariërs mee, onder wie ook een aantal fractievoorzitters: Jan Paternotte (D66), Attje Kuiken (PvdA) en Wybren van Haga (BVNL). Volgens Wuite is het doel van het bezoek de economische betrekkingen te verbeteren. ,,We hopen te spreken met vertegenwoordigers van de Taiwanese overheid’’, vertelt ze. ,,Nederlandse bedrijven zijn grote investeerders in Taiwan.’’

Het bezoek past bij de nieuwe houding die Nederland aanneemt in het conflict tussen China en Taiwan. Tot nu toe opereerde ons land uiterst voorzichtig. Zo heeft Nederland, zoals de meeste landen, Taiwan nooit officieel erkend. We hebben er formeel ook geen ambassade, maar een vertegenwoordiging in de vorm van een Nederlands handelskantoor.

Banden aanhalen
In november nam de Tweede Kamer een motie aan van Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Kees van der Staaij (SGP) waarin het kabinet werd opgeroepen de banden met Taiwan aan te halen. China wil Taiwan inlijven en volgens de Kamer moet de les van de Russische inval in Oekraïne zijn dat democratieën elkaar steunen. Dit voorjaar was er daarom ook al een bezoek van een groep Taiwanese politici aan Den Haag. Nooit eerder bezocht een parlementaire delegatie van dat land de Tweede Kamer. De leider van de delegatie nodigde Kamerleden uit om een bezoek aan Taiwan te brengen.

In 2019 ging toenmalig Kamerlid Henk Krol (50Plus) op eigen houtje naar Taiwan. Hoewel de angst was dat het een reactie van China zou uitlokken, bleef het bij een officiële verklaring van de Chinese ambassade waarin ‘elk officieel contact tussen Nederland en Taiwan, in elke denkbare vorm’ werd veroordeeld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat de Kamer ‘een eigen afweging maakt’ over werkbezoeken aan andere landen.
Plaats reactie

Terug naar “Taiwan”