Negatieve stroomprijs gaf eigenaren van zonnepanelen dit weekend een kater

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5550
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

Negatieve stroomprijs gaf eigenaren van zonnepanelen dit weekend een kater

Bericht door noumoe »

https://www.nu.nl/economie/6270706/nega ... kater.html

Negatieve stroomprijs gaf eigenaren van zonnepanelen dit weekend een kater

Door Tom van Gurp
03 jul 2023
photo_2023-07-04_05-43-07.jpg
Minimaal tienduizenden Nederlanders met zonnepanelen kwamen zondag bedrogen uit. De prijs van stroom zakte tot onder nul, waardoor ze moesten betalen om de energie die ze niet gebruiken, terug te leveren aan het net. Die rekening kon oplopen tot enkele tientjes.
Het gaat om huishoudens met een dynamisch energiecontract. Zij betalen elke dag een andere prijs voor de elektriciteit die ze gebruiken. Deze is gebaseerd op een marktprijs die elke dag anders is.

Maar als je zonnepanelen hebt, kun je meer elektriciteit opwekken dan je zelf gebruikt. Deze overtollige stroom kun je 'verkopen' aan het stroomnet. Daar krijg je een bepaalde prijs voor en ook die is elke dag anders.

Maar als het aanbod van stroom groter is dan de vraag, kan de marktprijs negatief worden. Dat was zondag het geval. Dan doet zich de vreemde situatie voor dat als je een dynamisch energiecontract hebt, je geld krijgt als je stroom gebruikt en geld moet betalen als je stroom aan het net levert.

Zondag zakte het tarief op een bepaald moment zelfs tot onder de -0,40 euro per kilowattuur. Als je dan bijvoorbeeld 10 kilowattuur teruglevert aan het net, kost je dat dus 4 euro. Bij anderen liep de rekening nog een stuk verder op.

Naar schatting hebben zeker tienduizenden Nederlanders een dynamisch contract en zonnepanelen op het dak, denkt Frank Breukelman van zonnepanelenspecialist Zonneplan. Hij raadt aan de zonnepanelen op zo'n moment uit te zetten.

Negatieve stroomprijzen komen steeds vaker voor. Zo waren er in de eerste helft van dit jaar al meer uren met een elektriciteitsprijs beneden nul dan in het hele vorige jaar. Waarschijnlijk gaat dit de komende jaren alleen maar vaker gebeuren. Dit komt door de bouw van extra windmolens en zonneparken en doordat huizenbezitters nog meer panelen op hun dak leggen.
Plaats reactie

Terug naar “Economie - Financieel”