Landbouwakkoord geklapt: LTO trekt stekker uit onderhandelingen met kabinet

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5550
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

Landbouwakkoord geklapt: LTO trekt stekker uit onderhandelingen met kabinet

Bericht door noumoe »

https://www.telegraaf.nl/nieuws/3811745 ... et-kabinet

Landbouwakkoord geklapt: LTO trekt stekker uit onderhandelingen met kabinet

Door MIKE MULLER 20-06-2023

DEN HAAG - Het concept-landbouwakkoord dat het kabinet en boerenpartijen geformuleerd hebben kan de papierversnipperaar in. Boerenorganisatie LTO heeft dinsdagavond de stekker uit de onderhandelingen getrokken. Dat is een harde domper voor het kabinet-Rutte IV, dat nu zelf maatregelen zal moeten nemen om de sector in transitie te krijgen.
photo_2023-06-20_23-35-54.jpg
LTO-voorzitter Sjaak van der Tak bij aankomst bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

CU-minister Piet Adema (Landbouw) poogt al maandenlang om tot een akkoord te komen, maar blijkt daar niet in te slagen. Ook een nieuwe reddingspoging op dinsdagavond blijkt vruchteloos.

Een zware delegatie van het kabinet en het voltallige bestuur van LTO hebben dinsdag opnieuw een poging gedaan om het veelbesproken landbouwakkoord te redden. Dinsdagavond kwam dat tot een climax in een vergaderzaal van het ministerie van Landbouw, waar naast minister Adema ook ministers Van der Wal (Natuur en Stikstof), De Jonge (Grondzaken) en staatssecretaris Hans Vijlbrief bij aanwezig waren.



’Geen perspectief’
Volgens LTO, de club die de meeste boeren en tuinders vertegenwoordigt, is het conceptakkoord waarover maandenlang is onderhandeld onvoldoende. De boerenvoormannen vinden dat hen opnieuw geen perspectief is geboden en hekelen vanuit Den Haag gedicteerde vee-normen. Ook zou er nog steeds perspectief voor boeren en tuinders ontbreken.

Vorige week woensdagochtend schoven de onderhandelaars aan de zogeheten ’hoofdtafel’ in de Haagse villa Ockenburg, waar gesproken werd over het concept-akkoord. Toen al was het ’erop of eronder’ voor LTO, de club die uiteindelijk om een schorsing vroeg. Volgens minister Piet Adema (Landbouw) was dat ’tot ieders verrassing’.

Haagse bronnen meldden eerder aan De Telegraaf dat er in totaal, inclusief een uitkoopregeling, zo’n 12 tot 16 miljard euro gemoeid is met het niet gesloten akkoord. In het akkoord zou juist ’zoet en zuur’ zitten.
Plaats reactie

Terug naar “Farmers”