Kabinet schrapt A-status coronavirus waardoor maatregelen mogelijk waren

Covid, vaccins, maatregelen
Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5550
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

Kabinet schrapt A-status coronavirus waardoor maatregelen mogelijk waren

Bericht door noumoe »

https://www.nu.nl/coronavirus/6268323/k ... waren.html

Kabinet schrapt A-status coronavirus waardoor maatregelen mogelijk waren
photo_2023-06-17_00-08-07.jpg
De zogenoemde A-status van het coronavirus komt te vervallen. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Vanwege de A-status van het virus konden verregaande maatregelen worden opgelegd en moesten besmettingen worden gemeld.
Het kabinet volgt met de afschaffing van de status een advies van het RIVM.

Maatregelen die door de classificatie van het virus mogelijk waren, zijn gedwongen isolatie of thuisisolatie, gedwongen onderzoek, gedwongen quarantaine (inclusief medisch toezicht) en een verbod van beroepsuitoefening. Ziektes als polio, MERS, pokken en SARS hebben nog een A-status.

Vanwege de status van het coronavirus moesten positieve testen door artsen en laboratoria worden doorgegeven aan gemeentelijke gezondheidsdiensten. Ook werden de GGD's door de A-status op een andere manier door gefinancierd.

Begin maart werden de laatste coronamaatregelen al losgelaten door het kabinet. Mensen hoefden zich vanaf dat moment niet meer te testen op het coronavirus. Ook de isolatieplicht bij een positieve test verviel. De Wereldgezondheidsorganisatie oordeelde op 5 mei dat het coronavirus geen wereldwijde noodsituatie meer is.

Monitoring van het virus gaat ondanks het afschaffen van de status wel door. "Ook zonder A-status van COVID-19 blijft het belangrijk de ontwikkeling van het virus en de druk op de zorg te volgen. Zo kan op tijd actie worden ondernomen bij een mogelijke nieuwe opleving en/of het onverhoopt ontstaan van nieuwe varianten", zo staat in het persbericht van de regering. Dat gebeurt onder meer door rioolwatersurveiluance.

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/ni ... 19-vervalt
Plaats reactie

Terug naar “Covid-19 Nederland”