Rutte naar Tunesië met EU-kopstuk Von der Leyen voor overleg migratiedeal

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5630
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

Rutte naar Tunesië met EU-kopstuk Von der Leyen voor overleg migratiedeal

Bericht door noumoe »

https://www.nu.nl/politiek/6267137/rutt ... edeal.html

Rutte naar Tunesië met EU-kopstuk Von der Leyen voor overleg migratiedeal
08 jun 2023
photo_2023-06-09_08-20-37.jpg
Premier Mark Rutte gaat zondag met de Italiaanse premier Giorgia Meloni en EU-kopstuk Ursula von der Leyen naar Tunesië voor overleg over een mogelijke migratiedeal.
De Europese Unie wil afspraken maken met het Noord-Afrikaanse land om illegale migratie te beteugelen. Vanuit Tunesië proberen veel migranten via de Middellandse Zee Italië of Malta te bereiken. Dat is niet zonder gevaren: het komt vaak voor dat mensen verdrinken bij de overtocht.

Ook wil de EU afspraken maken over het terugnemen van Tunesiërs die hier geen recht hebben op asiel. De commissie is bezig met het maken van een pakket voorstellen. Voor het tegenhouden van migranten die naar Europa willen, zal flink veel geld moeten worden betaald aan het Noord-Afrikaanse land. Tunesië staat er economische heel slecht voor.

Ook is het goed mogelijk dat de EU en Tunesië afspraken gaan maken over het toelaten van een bepaald aantal Tunesiërs die voor een paar jaar een visum krijgen om hier te studeren of te werken.

Deal sluiten kost meer tijd
Naar verwachting wordt er komend weekend nog geen deal gesloten. Een woordvoerder van Rutte noemt het een "stap in het proces". Wel laat het bezoek zien dat het overleg met de Tunesische president Kais Saied constructief verloopt, zegt de woordvoerder van Commissievoorzitter Von der Leyen.

De afspraken die de EU wil maken, zullen vergelijkbaar zijn met de Turkijedeal die in 2016 werd gesloten. In ruil voor miljarden euro's beloofde het land migranten tegen te houden en afgewezen asielzoekers terug te nemen.
Plaats reactie

Terug naar “Migration worldwide”