Europese Commissie geeft groen licht voor uitkoopplannen van boeren

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5550
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

Europese Commissie geeft groen licht voor uitkoopplannen van boeren

Bericht door noumoe »

https://www.nu.nl/politiek/6261863/euro ... oeren.html

Woensdag 10 mei 2023
Europese Commissie geeft groen licht voor uitkoopplannen van boeren
photo_2023-05-10_23-26-41.jpg
De Europese Commissie heeft de plannen om grote stikstofuitstoters vlak bij Natura 2000-gebieden uit te kopen goedgekeurd. Daarmee is een belangrijke stap gezet in het stikstofbeleid van het kabinet.
Het kabinet mag voor de komende vijf jaar zo'n anderhalf miljard euro uittrekken voor de uitkoopregelingen, laat de Europese Commissie dinsdag weten.

Het gaat om boeren met melkvee, kalveren, pluimvee of varkens.

Het uitkopen van bedrijven met veel stikstofuitstoot dicht bij stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden, is een essentieel onderdeel van het stikstofbeleid. Het gaat om zo'n drieduizend bedrijven, vaak boerderijen, verspreid over het hele land.

Eind deze maand verwacht het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de regeling rond te hebben. Dan kunnen boeren via een online tool kijken of zij in aanmerking komen voor de opkoopregeling.

Het kabinet wil deze zogenoemde piekbelasters het liefst op vrijwillige basis uitkopen. Ondernemers krijgen met de regeling maximaal 120 procent van hun bedrijfswaarde vergoed. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) noemt het een "woest aantrekkelijke" regeling.

Voorwaarde bij de uitkoop is wel dat boeren hun bedrijf niet in Nederland of elders in de Europese Unie voortzetten.

Na stopregeling volgt mogelijk gedwongen uitkoop
Het kabinet vraagt deze boeren te verduurzamen, te verplaatsen of te stoppen. Met deze aanpak moet de natuur herstellen en kunnen er weer huizen en wegen worden gebouwd. Veel projecten liggen op last van de rechter nu stil omdat er stikstof wordt uitgestoten.

Ook kijkt het kabinet naar de ongeveer 2.500 ondernemers die buiten hun schuld om met een illegale vergunning zitten. Dat zijn de zogeheten de PAS-melders.

Deze groep verkeert in grote onzekerheid sinds de rechter in 2019 het stikstofbeleid van tafel veegde. Het kabinet wil de vergunningen van deze boeren legaliseren, maar daarvoor moet de stikstofuitstoot eerst fors worden teruggebracht.

Als vrijwillige maatregelen niet genoeg stikstofreductie opleveren, gaat het kabinet over tot gedwongen uitkoop. Komend najaar maakt het kabinet hiervoor de balans op.
Plaats reactie

Terug naar “Farmers”