Ultiem cao-overleg ING klapt: vanaf dinsdag legt personeel werk neer

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5550
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

Ultiem cao-overleg ING klapt: vanaf dinsdag legt personeel werk neer

Bericht door noumoe »

https://www.telegraaf.nl/financieel/243 ... -werk-neer

Ultiem cao-overleg ING klapt: vanaf dinsdag legt personeel werk neer
Door CONNIE DE JONGE
photo_2023-03-14_05-02-20.jpg
AMSTERDAM - Het personeel van ING legt dinsdag tussen tien en twaalf uur het werk neer. Het is de aftrap van meer acties bij de bank, waaronder mogelijk ook stakingen, uit protest over het uitblijven van een ’fatsoenlijk loonbod’. Partijen hebben zondag en maandag nog onderhandeld om te kijken of ze er op het allerlaatste nippertje uit konden komen.

Maandag om twaalf uur liep het ultimatum dat FNV, CNV en De Unie aan ING gesteld hadden af. Zondag nodigde de bankdirectie de bonden uit om toch nog eens te komen praten. Ook maandag zaten de partijen met elkaar rond de tafel. Het leverde geen doorbraak op.

Vakbonden noemen de acties die nu van start gaan historisch, omdat er sinds de jaren tachtig niet meer is gestaakt bij de bank. De organisatiegraad in de financiële sector is traditioneel laag, maar dat zou de laatste tijd, als gevolg van de flink stijgende inflatie, snel veranderd zijn.

Lidmaatschap
„Het afgelopen halfjaar zijn enorm veel ING’ers lid geworden”, zegt een woordvoerder van FNV. „Wij merken dat de manier waarop ING met zijn mensen communiceert niet lekker valt. Dat levert bij ons een hoop ingevulde ledenformulieren op.” Ook vakbond De Unie spreekt van een toestroom van ING-medewerkers, maar harde cijfers geven beide bonden niet.

De directie van ING heeft de 14.000 bankmedewerkers 3% meer loon aangeboden per 1 oktober van dit jaar. Volgend jaar zou daar nog eens 4% bovenop komen. Na een ledenraadpleging hebben de bonden dit bod afgewezen omdat de koopkracht van de bankmedewerkers er bij lange na niet mee wordt gerepareerd.

Winst
Het steekt het personeel dat de bank over 2022 een brutowinst van €600 miljoen heeft geboekt en zich positief heeft uitgelaten over de resultaten dit jaar. „ING kan er voor kiezen om de medewerkers eerlijk te belonen, maar kiest voor beloning van de aandeelhouders”, vinden ze.

ING betreurt het dat partijen er niet in geslaagd zijn tot elkaar te komen, zegt een woordvoerder. ,,Wij willen nog steeds een cao afsluiten voor twee jaar en doen er alles aan om dit te laten slagen.” De acties zullen er volgens hem mogelijk toe leiden de bank dinsdag minder toegankelijk is voor klanten. „Wij doen er uiteraard alles aan om dit tot een minimum te beperken.”
Plaats reactie

Terug naar “Economie - Financieel”