Kremlin: Vier bezette Oekraïense regio's horen vanaf vrijdag officieel bij Rusland

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5550
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

Kremlin: Vier bezette Oekraïense regio's horen vanaf vrijdag officieel bij Rusland

Bericht door noumoe »

https://www.nu.nl/spanningen-oekraine/6 ... redirect=1

Vrijdag 30 september 2022
photo_2022-09-30_08-15-14.jpg
Rusland beschouwt de vier Oekraïense gebieden die het bezet vanaf vrijdag officieel als Russisch grondgebied. Dat laat het Kremlin donderdag weten. Het gaat om Donetsk, Luhansk, Kherson en Zaporizhzhia. In die gebieden werden de afgelopen week schijnreferenda gehouden: mensen konden naar de stembus om over toetreding tot Rusland te stemmen, maar de uitslag stond al vast.

Dat komt doordat in die gebieden vooral nog etnische Russen wonen. De Oekraïners zijn gevlucht voor de Russische invasie. De overgebleven inwoners zouden bovendien zijn gedwongen om hun stem uit te brengen.

Als Rusland de gebieden daadwerkelijk annexeert, heeft het zo'n 20 procent van Oekraïne in handen, inclusief de Krim. Ook kan president Vladimir Poetin iedere Oekraïense aanval op de gebieden bestempelen als een directe aanval op Russisch grondgebied. Daardoor kan hij meer middelen inzetten in de oorlog.

Experts vrezen dat "de verdediging van Rusland" voor Poetin een reden kan zijn om kernwapens in te zetten. Poetin zelf zei eerder dat hij "alle beschikbare middelen" zal inzetten om Rusland te beschermen. De president voegde eraan toe dat hij niet bluft.
Plaats reactie

Terug naar “Rusland”