Premier Rutte tegen Wilders: ‘Het is niet zo dat wij idioot groot aantal asielzoekers opnemen’

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 3308
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

Premier Rutte tegen Wilders: ‘Het is niet zo dat wij idioot groot aantal asielzoekers opnemen’

Bericht door noumoe »

https://www.ad.nl/politiek/live-premier ... ~ace6fe3d/

Premier Rutte tegen Wilders: ‘Het is niet zo dat wij idioot groot aantal asielzoekers opnemen’
Na een tumultueuze eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, waarbij het hele kabinet wegliep bij het betoog van FvD-leider Thierry Baudet, is het vandaag de beurt aan premier Mark Rutte. Volg alles in ons liveblog onder dit verhaal.

Maarten van Ast, Hanneke Keultjes, Marcia Nieuwenhuis 22 sep. 2022

Veel van de problemen waar Nederland nu mee wordt geconfronteerd, zoals de torenhoge energieprijzen, houden verband met de oorlog in Oekraïne. Rutte is niet van plan ‘een beetje soepeler’ te zijn voor Rusland, zodat Nederland ‘goedkoper Russisch gas krijgt en dan is het weer gezellig’. ,,Dan hebben we toegegeven aan chantage en is het hek van de dam.”

Mede door de Oekraïne-oorlog kwam het kabinet op Prinsjesdag met ‘historisch’ een koopkrachtpakket met een omvang van ruim 17 miljard euro. Ook komt er een prijsplafond voor de energierekening. De oppositie oordeelde gisteren al dat het kabinet ‘te laat’ met maatregelen komt, en denkt ook dat het niet genoeg is.

‘Pleisters blijven plakken’
ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers ,,We maken heel veel crises mee. Als je wilt regeren moet je toch verder vooruit kijken’’, geeft hij Rutte mee. Denk-voorman Farid Azarkan wil weten waarom de premier ‘al tien jaar toestaat dat 192 gemeenten nul asielzoekers opvangen?’ Rutte zegt dat eerst wordt geprobeerd opvang juridisch af te dwingen en zo probeert meer gemeenten bereid te krijgen asielzoekers op te vangen. Volgens Rutte moet de doorstroom op gang komen, om te voorkomen dat je ‘pleisters blijft plakken’.

PVV-leider Geert Wilders wil weten of premier ‘enig idee heeft hoeveel niet-westerse allochtonen er zijn binnengekomen sinds Rutte premier is?’ ,,Nee,’’ antwoordt Rutte. Volgens Wilders ‘heeft dit ongeveer 20 miljard euro gekost’. ,,En ook dit jaar hebben alweer 33.000 mensen asiel aangevraagd’’, vervolgt Wilders. Rutte betoogt dat Nederland hiermee op de zevende plaats in Europa staat en dat kleinere landen zoals België meer ‘gemiddeld meer asielzoekers opnemen dan wij’. ,,Dus het is ook niet zo dat wij een idioot groot aantal asielzoekers opnemen.’’

Besparingsprikkel
Hij wil dat het kabinet het plan aanpast. Rutte zegt dat dat nog gaat gebeuren, en dat het kabinet dan ook met GroenLinks, PvdA ‘en andere partijen’ wil overleggen. De premier wil ‘niet op voorhand’ toezeggen dat het prijsplafond wordt verruimd, omdat het er ook toe kan leiden dat mensen méér gas gaan gebruiken. ,,Ik vind het belangrijk dat de besparingsprikkel van 10 procent er in zit.”

Wel wil hij kijken naar mensen die afhankelijk zijn van medische apparatuur of een elektrische warmtepomp hebben. Zij dreigen door het prijsplafond straks huist méér te moeten betalen. ,,Mensen met een warmtepomp zeggen nu: nou, mooie boel. We gaan kijken of we hen nog enigszins tegemoet kunnen komen, hoe lastig ook.”

Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging oppert: ,,Ik vraag me af waarom niet iedereen gewoon een isolatievoucher toegestuurd kan krijgen?’’ Maar volgens Rutte is het beter om die taak aan de gemeenten over te laten, want wordt dat voor de Rijksoverheid veel te omslachtig.

Spionnen
Premier Rutte reageerde eerder op de dag op collectieve vertrek van het kabinet uit het debat gisteravond. Baudet sprak gisteren in zijn bijdrage over St. Antony’s College, onderdeel van Oxford University, waaraan minister van Financiën Sigrid Kaag heeft gestudeerd. Hij noemde het een ‘spy college’, waarmee hij Kaag in verband leek te brengen met spionage.

,,Wat er gebeurde was dat er een alt-right conspiracy theory hier de Kamer in geslingerd werd over een collega van mij in het kabinet, met alle risico’s van dien voor veiligheid, voor het opjutten van bevolkingsgroepen. We kunnen ook tegen persoonlijke kritiek, maar dit was far out, dit ging over alle grenzen.”

Baudet werd gisteravond uitgesloten van het debat, zijn ‘schorsing’ gold alleen voor die dag. Baudet is vandaag niet aanwezig, laat zijn woordvoerder weten. Wel zat hij in een uitzending van omroep Ongehoord Nederland.
Plaats reactie

Terug naar “Nederland”