Kaag: 'We moeten beseffen dat we samen stukje armer zullen worden'

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5550
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

Kaag: 'We moeten beseffen dat we samen stukje armer zullen worden'

Bericht door noumoe »

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederla ... len-worden

Kaag: 'We moeten beseffen dat we samen stukje armer zullen worden'
11 juli 2022
photo_2022-07-14_10-52-32.jpg

Burgers en bedrijven kunnen niet gecompenseerd blijven worden, als de inflatie zo hoog blijft. Dat zegt minister Sigrid Kaag van Financiën. Ze verwacht dat het voor mensen die het al moeilijk hebben, nog lastiger gaat worden om rond te komen.

Kaag sprak de onheilspellende woorden bij aankomst Brussel waar ze aanwezig is bij een vergadering van de Eurogroep, waarbij alle ministers van Financiën in de eurolanden praten over het Europese financiële beleid.

Nederland zal daar een verklaring onderschrijven dat de eurolanden terughoudend zullen zijn met het financieel steunen van hun burgers en bedrijven nu de inflatie maar niet afneemt. "We moeten beseffen dat we collectief een stukje armer zullen worden", zegt Kaag. "Het continu willen of kunnen compenseren is gewoon niet mogelijk, is financieel niet houdbaar."

Geld voor lage inkomens
Vorige week zegde premier Rutte nog toe om de laagste inkomens meer geld te geven

De economische ontwikkelingen zijn er volgens Kaag niet goed uit, vooral door de oorlog in Oekraïne. De prijzen van onder meer energie en voedsel stijgen verder en dat zal mensen die al moeilijk kunnen rondkomen nog harder zullen treffen. "Ik denk dat daar continu aandacht naar uit moet blijven gaan", zegt ze.

Nieuwe inflatiecijfers
De Europese Commissie komt later deze week met nieuwe groeiprognoses en inflatiecijfers voor de EU. De gemiddelde groei zal naar verwacht lager en de inflatie hoger zijn dan waar eerder dit jaar op werd gerekend. Kaag wil echter niet vooruitlopen op mogelijke bezuinigingen. "We moeten eerst kijken wat er verder nog op ons afkomt."

Tegelijk zijn ook investeringen die in het coalitieakkoord zijn afgesproken, en hervormingen en investeringen op Europees niveau, nodig voor de toekomst. Het gaat onder meer om het bestrijden van de klimaatverandering, de stikstofproblematiek, onderwijshervorming en het minder afhankelijk worden van Russische energie.
Plaats reactie

Terug naar “Sigrid Kaag”