Griekenland behandelt gevluchte Oekraïners beter en eerlijker dan vluchtelingen uit andere landen.

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2640
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

Griekenland behandelt gevluchte Oekraïners beter en eerlijker dan vluchtelingen uit andere landen.

Bericht door noumoe »

https://www.nu.nl/buitenland/6198663/ox ... ndere.html
04 mei 2022
photo_2022-05-04_22-16-09.jpg
Griekenland behandelt gevluchte Oekraïners beter en eerlijker dan vluchtelingen uit andere landen. Dat concludeert hulporganisatie Oxfam Novib in een rapport dat woensdag wordt gepubliceerd. De organisatie roept de Europese Unie ertoe op Griekenland te dwingen geen onderscheid te maken tussen hulpbehoevende vluchtelingen.

Oxfam beschuldigt de Griekse regering ervan met twee maten te meten. Op Griekse eilanden als Lesbos en Samos, die als grensgebied van de EU gelden, wordt volgens de hulporganisatie een te scherp onderscheid gemaakt door de autoriteiten. Zo spreken de autoriteiten van "echte vluchtelingen" uit Oekraïne en "illegale immigranten" uit andere landen, zoals Syrië, Afghanistan en Somalië.

Mensen die uit Oekraïne vluchtten, krijgen volgens het rapport veel sneller de beschikking over een veilig onderkomen, eten en drinken, gezondheidszorg en een baan. Ook is het registratieproces voor Oekraïners veel eenvoudiger dan voor vluchtelingen met een andere nationaliteit.

Ruim 21.000 Oekraïners naar Griekenland
Naar schatting van Oxfam zijn sinds de start van de oorlog meer dan 21.000 mensen vanuit Oekraïne naar Griekenland gevlucht. Ongeveer een kwart van hen is kind.

Ondertussen krijgen Syrische vluchtelingen nog altijd te maken met zogenoemde pushbacks, wat betekent dat de Griekse kustwacht boten met vluchtelingen terug de zee op duwt. De Europese Commissie heeft Griekenland opdracht gegeven de beschuldigingen te onderzoeken, maar dat heeft nog weinig opgeleverd.

Oxfam roept Griekenland er samen met andere hulporganisaties toe op het grote verschil in behandeling tussen Oekraïense vluchtelingen en vluchtelingen uit andere landen terug te dringen en te stoppen met pushbacks. De EU moet er volgens de hulporganisaties strenger op toezien dat Griekenland dat ook daadwerkelijk doet.
Plaats reactie

Terug naar “Oxfam”