rapport-onthult-betrokkenheid-who-medewerkers-bij-grootschalig-seksueel-misbruik-in-congo

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 1525
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

rapport-onthult-betrokkenheid-who-medewerkers-bij-grootschalig-seksueel-misbruik-in-congo

Bericht door noumoe »

https://www.hln.be/buitenland/rapport-o ... %2Ft.co%2F
Knipsel.PNG
Rapport onthult betrokkenheid WHO-medewerkers bij grootschalig seksueel misbruik in Congo
Humanitaire hulpverleners hebben tientallen vrouwen en enkele mannen seksueel uitgebuit tijdens hun ebola-operatie in de Democratische Republiek Congo. Dat blijkt uit een rapport dat de onderzoekscommissie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag heeft gepresenteerd.

kv 28-09-21, 19:01 Laatste update: 28-09-21, 19:09 Bron: Belga, Reuters
De WHO concentreerde al haar activiteiten op de bestrijding van de ziekte, klinkt het. De risico's van seksuele uitbuiting kwamen daarom niet in beeld en de organisatie was ook niet voorbereid om de klachten te behandelen. De commissie sprak met 63 getroffen vrouwen en 12 mannen. 83 mogelijke daders werden geïdentificeerd, van wie er zeker 21 voor de WHO werkten. De vrouwen uitten beschuldigingen tegen WHO-artsen en hoger personeel, onder wie lokale werknemers en buitenlanders.

In de openingstekst schetst de onderzoekscommissie - in oktober 2020 opgericht door Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur-generaal van de WHO - een zeer donker beeld van de situatie ter plaatse. Het rapport heeft het over "het grote aantal gevallen van seksuele uitbuiting en misbruik tijdens de reactie op de tiende ebola-uitbraak, die allemaal hebben bijgedragen aan het vergroten van de kwetsbaarheid van de vermoedelijke slachtoffers. Die kregen ook niet de nodige hulp en bijstand die dergelijke vernederende ervaringen vereisten.”

Gedwongen seks en abortus
De zaken kwamen een jaar geleden via berichten in de media aan het licht. Meer dan 50 vrouwen meldden dat mannen hen tijdens de ebola-uitbraak van 2018 tot 2020 dwongen tot seks in ruil voor een job of hen ontsloegen als ze weigerden seks te hebben. Andere vrouwen werd een job beloofd in ruil voor seks, maar uiteindelijk kregen ze de job niet. Meerdere daders weigerden ook een condoom om te doen en 29 vrouwen werden bijgevolg zwanger. Sommigen onder hen werden door hun verkrachters verplicht om een abortus te ondergaan, stelt het rapport.

Het rapport maakt melding van een veertienjarig meisje, genaamd ‘Jolianne’, dat aan de commissie vertelde dat ze in april 2019 oplaadkaarten verkocht langs de kant van de weg toen een chauffeur van de WHO haar een lift naar huis aanbood. In plaats daarvan bracht hij haar naar een hotel waar hij haar verkrachtte. Later beviel ze van zijn kind.
Knipsel.PNG
“Schrijnende lectuur”
WHO directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus, die een nultolerantiebeleid wil voor seksueel misbruik, noemt het rapport “schrijnende lectuur” en bood zijn verontschuldigingen aan de slachtoffers aan. “Wat jullie is overkomen zou niemand mogen overkomen. Het is onvergeeflijk. Het is mijn topprioriteit om ervoor te zorgen dat de daders geen pardon krijgen, maar ter verantwoording worden geroepen”, zei hij.

Matshidiso Moeti, regionaal directeur van de WHO, verklaarde dat de WHO zich “nederig, ontzet en gebroken” voelde door de bevindingen. De gekende daders mogen in de toekomst niet meer bij de WHO werken, terwijl de contracten van de vier overgebleven medewerkers van de WHO zijn beëindigd.
Knipsel.PNG
Dubbele vergoeding
Volgens berichten van de humanitaire nieuwsorganisaties New Humanitarian en de Thomson Reuters Foundation werden vrouwen getroffen die werkten als koks, schoonmaaksters of in voorlichtingsprogramma’s voor de bevolking. Ze zouden korte contracten hebben gekregen voor ongeveer 50 tot 100 dollar (43 tot 86 euro) per maand, meer dan twee keer zoveel als lokale banen.

Eind mei uitten ongeveer vijftig lidstaten van de WHO publiekelijk hun frustratie over de traagheid van de onderzoeken en het gebrek aan transparantie. Ze uitten hun bezorgdheid na berichten in de media waarin werd gesuggereerd dat het management van de WHO op de hoogte was van gevallen van seksuele uitbuiting, aanranding en seksuele intimidatie en die niet had gemeld zoals vereist door het protocol van de WHO en de Verenigde Naties.
Plaats reactie

Terug naar “Afrika”