Agenten gewond en grote schade door rellen Eritreeërs in Den Haag

Gebruikersavatar
Punisher2021
Moderator
Moderator
Berichten: 765
Lid geworden op: 22 nov 2020 18:25

Agenten gewond en grote schade door rellen Eritreeërs in Den Haag

Bericht door Punisher2021 »

Agenten gewond en grote schade door rellen Eritreeërs in Den Haag

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederla ... s-den-haag
Politie_DenHaag.jpg
Politie_DenHaag.jpg (21.78 KiB) 86 keer bekeken
Burgemeester Jan van Zanen heeft vanavond een noodbevel afgegeven voor de omgeving van een zalencentrum in Den Haag. Twee groepen Eritreeërs gingen daar met elkaar op de vuist. De politie heeft traangas gebruikt. Meerdere agenten zijn gewond geraakt.

Een woordvoerder van de gemeente meldt dat het noodbevel geldt in een straal van 500 meter rondom het zalencentrum Opera aan de Fruitweg, waar de rellen waren uitgebroken. De politie kan mensen in de omgeving controleren en wegsturen. Wie niet vertrekt kan worden aanhouden.

De Mobiele Eenheid is ingezet om de groepen uit elkaar te houden. Meerdere pelotons uit de regio zijn opgeroepen om de Haagse politie te helpen. Er zijn agenten gewond geraakt, zegt een woordvoerder van de politie. Hoeveel precies en hoe ernstig, is nog niet duidelijk. Ook is nog niet bekend of mensen zijn aangehouden.

Auto's en touringcar in brand

Volgens Omroep West werd er behalve met stenen ook met fietsen, stokken en vuurwerk gegooid en hadden sommige relschoppers ijzeren staven, honkbalknuppels en fietssloten bij zich. Door de chaos op straat rond het zalencentrum moeten trams omrijden.
Op beelden van diverse lokale media is te zien dat een politieauto, een politiebusje en meerdere personenauto's in brand zijn gestoken. Ook een touringcar ging in vlammen op. De buitenkant van het zalencentrum is flink beschadigd, ook was er binnen brand, zegt een brandweerwoordvoerder.


De brandweer kon pas laat beginnen met blussen. De woordvoerder: "We moesten ons terugtrekken omdat de situatie niet veilig was. We reden ons vast en werden bekogeld, waarbij voertuigen beschadigd raakten. Toen moesten we ons weer terug trekken. We hebben daarop hekken geplaatst op de ramen van onze wagens, om alsnog de branden te kunnen blussen."
Pro en anti-regering

De woordvoerder van de gemeente Den Haag spreekt van een confrontatie tussen pro- en antiregeringsgezinde Eritreeërs. De regeringsgezinde Eritreeërs hadden een bijeenkomst in het zalencentrum, waar hun tegenstanders op afkwamen waarop de gevechten losbarstten.

Binnen de Eritrese gemeenschap bestaan grote spanningen tussen aanhangers en tegenstanders van het autoritaire regime van het land. Eritrese evenementen gelden daarom vaak als risicogevoelig. Het is daarom niet de eerste keer dat het misgaat bij culturele Eritrese evenementen. Vorig jaar gebeurde dit ook al in Duitsland, in Zweden en in Israël. Ook in Nederland ging het mis. In mei vorig jaar moest in Rijswijk de ME er aan te pas komen om de rust terug te brengen.


In Nederland wonen naar schatting zo'n 27.000 Eritreeërs. Het zijn vaak (jonge) mannen die de dictatuur zijn ontvlucht om de dienstplicht te ontlopen. Volgens Amnesty International worden vooral critici, journalisten en activisten in het buitenland door het regime in de gaten gehouden en lastiggevallen.
Afbeelding
Plaats reactie

Terug naar “Migration Riots”