Hof bepaalt dat Trump vervolgd mag worden voor inmenging verkiezingen 2020

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5550
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

Hof bepaalt dat Trump vervolgd mag worden voor inmenging verkiezingen 2020

Bericht door noumoe »

https://www.nu.nl/verkiezingen-vs/63005 ... -2020.html

Hof bepaalt dat Trump vervolgd mag worden voor inmenging verkiezingen 2020
06 feb 2024
Knipsel.JPG
De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft geen presidentiële immuniteit en mag dus vervolgd worden voor het beïnvloeden van de presidentsverkiezingen van 2020. Dat heeft een Amerikaans federaal hof dinsdag besloten.
Het hof van beroep in het District of Columbia verwierp daarmee een eis van Trump. Hij stelde dat hij niet kan worden vervolgd omdat de beschuldigingen betrekking hebben op de periode dat hij president was. Maar volgens de rechters is die immuniteit vervallen.

"In deze zaak is voormalig president Trump de burger Trump geworden", schrijft de rechtbank. "De immuniteit die hem zou hebben beschermd toen hij president was, beschermt hem niet langer tegen vervolging."

Trump was in beroep gegaan tegen een uitspraak van een lagere Amerikaanse rechter in december. Ook die rechter had het verzoek tot immuniteit verworpen.

Een woordvoerder laat weten dat de oud-president in beroep gaat tegen de uitspraak. "Zonder immuniteit kan geen enkele president van de Verenigde Staten fatsoenlijk functioneren", zegt de woordvoerder.

Trump heeft meerdere opties voor beroep
Het is nog niet duidelijk bij welke rechter hij dat beroep indient. Trump heeft de optie in beroep te gaan bij de hoogste rechter in het District of Columbia. Maar hij kan het beroep ook indienen bij het federale hooggerechtshof, de hoogste rechter in de Verenigde Staten.

Trump wordt beschuldigd van het dwarsbomen van de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2020. Dat mondde uit in de bestorming van het Capitool in Washington op 6 januari 2021.

Die zaak zou op 4 maart beginnen. Maar de federale rechter die de zaak behandelt, stelde de zaak vorige week voor onbepaalde tijd uit.

Als Trump schuldig wordt bevonden, mag hij zich waarschijnlijk niet kandidaat stellen voor de presidentsverkiezingen van 2024. Maar als de zaak wordt uitgesteld tot na de presidentsverkiezingen, kan Trump de onderzoeken naar hem schorsen als hij president wordt.
Plaats reactie

Terug naar “Rechtzaken”