42 miljoen? Welnee, het koningshuis 'kost 345,5 miljoen'

Gebruikersavatar
Buffy
Site Admin
Site Admin
Berichten: 1122
Lid geworden op: 10 nov 2020 22:22

42 miljoen? Welnee, het koningshuis 'kost 345,5 miljoen'

Bericht door Buffy »

https://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/a ... 55-miljoen

42 miljoen? Welnee, het koningshuis 'kost 345,5 miljoen'

De samenleving is jaarlijks veel meer geld kwijt aan het koningshuis dan door de overheid wordt gemeld in de officiële begroting, blijkt uit onderzoek van het Republikeins Genootschap. Volgens hen kost het koningshuis jaarlijks 345,5 miljoen euro, acht keer zo veel als de officiële begroting.

Onder leiding van hoofdredacteur René Zwaap van tijdschrift De Republikein werd twee jaar lang onderzoek gedaan naar de kosten van het Koninklijk Huis. Officieel gaat het daarbij alleen om de salarissen van Willem-Alexander, Máxima en Beatrix, hun reiskosten en het onderhoud van de paleizen. Daar is dit jaar 42,3 miljoen euro voor beschikbaar.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zijn de berekeningen 'gebaseerd op giswerk'.

Vermogen van 12 miljard
In het onderzoek van het Genootschap, dat ijvert voor het afschaffen van de monarchie, worden ook onder meer de kosten voor beveiliging (40 miljoen euro per jaar), de kosten voor staats- en werkbezoeken (bijna 40 miljoen) en de belasting (192 miljoen euro) die het koningshuis níet hoeft te betalen meegerekend.

Dat laatste bedrag baseren de onderzoekers op de schatting dat het Koninklijk Huis 12 miljard aan privévermogen heeft opgebouwd en dat via stichtingen buiten het zicht van de belastingdienst is geparkeerd. Het vermogen zou onder meer zijn verdiend met aandelen Shell en ABN Amro.

Volgens de site van het koninklijk huis bezit de koning geen aandelen van bedrijven die het predicaat koninklijk mogen voeren. Het lijkt erop dat dit betekent dat hij zelf geen aandelen Koninklijke Shell bezit.

De Nederlandse monarchie is volgens de onderzoekers een van de duurste van Europa. Alleen het Britse koningshuis is met 450 miljoen euro per jaar duurder, maar, die kosten worden over een veel grotere bevolking verdeeld.

'Appels en peren'
Die vergelijking is 'appels met peren' vergelijken, aldus de voorlichters van het koningshuis en de premier. De RVD wil niets zeggen over het vermogen omdat dit 'privé' is. Volgens de dienst betaalt de koning 'gewoon belasting', al geeft de dienst toe dat voor hem enkele uitzonderingen gelden.

Over de kosten voor beveiliging wil de RVD niets zeggen omdat mensen met kwade bedoelingen daar aanwijzingen over de beveiliging van het koningshuis zouden kunnen halen.

Er is al jarenlang politiek gesteggel over de kosten van het koningshuis, bijvoorbeeld over de onderhoudskosten van de Groene Draeck, de lemsteraak van prinses Beatrix.

Toegevoegde waarde BV Nederland
In de discussie over de kosten van onze monarchie wordt door voorstanders ook altijd aangevoerd dat het koningshuis ook geld oplevert voor de bv Nederland.

Werkgeversvoorman Hans de Boer (VNO-NCW) zei onlangs nog tegen Het Financieele Dagblad dat de toegevoegde waarde van het koningshuis bij handelsmissies 'aanzienlijk' is. Bij de missies naar China en Australië waar het koninklijk paar mee was, werd in totaal voor 700 miljoen euro aan contracten binnengesleept door Nederlandse bedrijven, becijferde de krant.

36 contracten en andere samenwerkingsovereenkomsten ondertekend in Guangzhou. Tussen Nederlandse en Chinese bedrijven en kennisinstellingen. Geschatte waarde 248 miljoen euro. #NLChina 1/2 pic.twitter.com/rENIdc1VlX

— Sigrid Kaag (@SigridKaag) April 11, 2018

Ter vergelijking: bij de laatste handelsmissie naar China, zonder koninklijke afvaardiging, haalden Nederlandse bedrijven voor 248 miljoen euro aan opdrachten binnen, maakte minister Kaag kort na afloop bekend. Maar dat bedrag kan nog oplopen, voegde zij nog toe.

Hoeveel?
De werkelijke kosten voor het illegale koningshuis zouden 345,5 miljoen zijn, i.p.v. de toenmalige 42 miljoen. En dit was in 2018. Nu in 2023 is de begroting meer dan 50 miljoen begroot. Maar begroot is niet de werkelijkheid, dat is een toekomstig vermoeden, want wat als het meer zou kosten, en dat is natuurlijk los van het ‘loon’ wat zij zichzelf laten uitbetalen.
Bron 👉 klik hier https://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/a ... 55-miljoen

Nu 500 miljoen?😳
Van 42 miljoen naar 50 miljoen is ca. 19% stijging in 2023. Als je met dat percentage de 345,5 miljoen verhoogd kom je op ruim 411 miljoen. En als je dan meeneemt dat Rotterdam met hun illegale Willy feestje er 4 miljoen doorgejaagd hebben, is het de vraag of 411 miljoen met de huidige inflatie er flink naast zit en het eerder richting 500 miljoen gaat.
Bron 👉 klik hier https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpe ... n-uitgavenUitgaven van het rijk
Voor 2023 zijn er 395 miljard begroot voor de uitgaven. Als je dan bedenkt dat zij op het niveau van de totale uitgaven van de Rijks-kas, haha onze kas al zou je het niet zeggen, komen op ruim 0,5 procent van het totaal voor het illegale koningshuis. Dit is vakkundig weggemoffeld, want ja we weten niet waar 70% van de uitgaven echt aan uitgeven worden.
Bron 👉 klik hier
Afbeelding
Plaats reactie

Terug naar “Huis van Oranje”