Politiebonden halen vernietigend uit naar Yesilgöz en dienen klacht in bij Arbeidsinspectie

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5468
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

Politiebonden halen vernietigend uit naar Yesilgöz en dienen klacht in bij Arbeidsinspectie

Bericht door noumoe »

https://www.ad.nl/binnenland/politiebon ... ~ad561fe9/

Politiebonden halen vernietigend uit naar Yesilgöz en dienen klacht in bij Arbeidsinspectie
WOEDE OM C2000Bij grote en gevaarlijke operaties komen de levens van politiemensen onnodig in gevaar door ‘het al jaren haperende’ communicatiesysteem. De korpsleiding en het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn al langere tijd op de hoogte van deze problemen maar grijpen niet in, schrijven de vier politiebonden in een brief aan korpschef Henk van Essen en veiligheidsminister Dilan Yesilgöz. De bonden NPB, ACP, ANPV en Equipe zijn het spuugzat en dienen een officiële klacht in bij de Arbeidsinspectie.

Sebastiaan Quekel 15-03-23
photo_2023-03-15_12-36-43.jpg
Een gewapende wildwest-overval op een wapenwinkel in het Belgische Nieuwmoer zorgde afgelopen donderdag voor een levensgevaarlijke situatie voor politiemensen en andere hulpverleners. Het cruciale C2000-systeem - waarmee hulpverleners voortdurend met elkaar in contact staan - liet het ineens afweten waardoor tientallen mensen van de politie niet wisten wat ze moesten doen. In de tussentijd was er een klopjacht gaande op drie vuurwapengevaarlijke mannen die kriskras door West-Brabant reden.

Er zijn zelfs politiemen­sen die 112 hebben gebeld omdat het via C2000 niet lukte

Politiebond ACP
De situatie liep uiteindelijk met een sisser af. In het Brabantse Rijsbergen werden uiteindelijk de drie jonge mannen aangehouden, nadat de politie waarschuwingsschoten had gelost. Dat alles goed is afgelopen, is volgens de politiebonden een wonder te noemen. Essentiële informatie over de overval kwam vanwege de problemen met het C2000-systeem niet bij de politiemensen op straat of in de meldkamer terecht. Ook lukte het doorgeven van posities van agenten op straat onderling en aan de meldkamer niet. Dit was het gevolg van een ‘haperend’ C2000 netwerk, waarvan het falen ‘al jarenlang bekend is’ bij zowel de korpsleiding als het ministerie, schrijven de bonden in de brief.

Heetst van de strijd
Deze ‘escalatie’ van het ‘onbetrouwbare’ communicatienetwerk staat volgens politiebond ACP symbool ‘voor vele incidenten in Nederland’. ,,Afgelopen donderdag was helemaal geen incident, maar een structureel probleem van vele jaren”, zegt woordvoerder Maarten Brink. Bij de ACP hebben zich de afgelopen dagen talloze collega’s gemeld met soortgelijke verhalen. ,,Het rijtje is bijna anderhalve A4 lang, de verhalen komen uit regio's in heel Nederland. Er zijn zelfs politiemensen die 112 hebben gebeld omdat het via C2000 niet lukte.”

In de brief schrijven de bonden dat C2000 de hulpverleners soms ‘in het heetst van de strijd volledig in de steek laat’. ‘Dit is voor ons en onze achterban, volstrekt onacceptabel. C2000 is daarmee door elke grens van betrouwbaarheid gezakt. Er ontstonden daadwerkelijk levensgevaarlijke situaties.’ De bonden eisen dat Yesilgöz en Van Essen per direct maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat agenten ‘niet opnieuw in levensgevaarlijke situaties belanden’.Hotspots
Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn de problemen met het communicatiesysteem ‘heel ernstig’. ,,C2000 moet gewoon functioneren. Het is van groot belang voor hulpverleners”, laat een woordvoerder weten. Het ministerie vindt het daarom goed dat de politie en de meldkamers het probleem ‘met urgentie’ onderzoeken. Het C2000-netwerk vertoont in heel het land haperingen, maar volgens de ACP zijn er duidelijke hotspots en één daarvan is Rijsbergen en omgeving. ,,In West-Brabant zijn er meer, want ook in Bergen op Zoom en de gemeente Alphen-Chaam zijn structurele problemen. Daarnaast zijn er geregeld storingen in de regio Dongemond’’, zegt hij.

Er wordt intussen gewerkt aan een opvolger voor het C2000-systeem, dat door alle hulpdiensten gebruikt moet gaan worden. Het is de bedoeling dat het nieuwe systeem (werktitel: NOOVA) in 2025 in gebruik wordt genomen. In mei van dat jaar loopt ook het huidige contract voor C2000 af, al kan dat nog met twee jaar verlengd worden. Gezien het grote belang van goed functionerende communicatie tussen hulpverleners moeten de twee systemen een tijdje naast elkaar blijven draaien. Aan NOOVA wordt ‘heel hard gewerkt’, aldus het ministerie.

Geen tijd te verliezen
Dit gaat volgens de bonden niet snel genoeg. Ze wijzen op een mogelijk alternatief dat bekend staat als ‘gap filler’, waarvan momenteel een succesvolle pilot draait in Brabant. ,,Dat is een hulpmiddel die met de nodige financiën tot een helpende maatregel kan leiden”, vertelt Brink. De bonden hopen dat Yesilgöz samen met de korpsleiding hier prioriteit aan gaat geven. Want, zo schrijven ze: ‘Dit kan en mag in de toekomst niet meer gebeuren. Er is geen tijd meer te verliezen aan nieuwe onderzoeken, analyses en andere vertragende zaken. Wat ons betreft is er geen enkel excuus om maatregelen uit te stellen.’

Volgens ACP-voorzitter Wim Groeneweg ontstaan door het niet goed functioneren van het systeem gevaarlijke omstandigheden voor politiemensen. ,,Voor een politieman is het communicatiemiddel bijna net zo belangrijk als het wapen. Als je niet goed bent bewapend, kan je in heel gevaarlijke situaties terechtkomen. Al vele jaren hebben wij klachten ingediend bij de korpsleiding en de minister, maar dat heeft niet geholpen, dus rest ons niets anders dan een officiële klacht indienen bij de Arbeidsinspectie.”

Plaats reactie

Terug naar “Justitie Nederland”