Bouw van grootste radiotelescoop ter wereld gaat na dertig jaar van start

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5550
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

Bouw van grootste radiotelescoop ter wereld gaat na dertig jaar van start

Bericht door noumoe »

https://www.nu.nl/tech/6240228/bouw-van ... start.html

Bouw van grootste radiotelescoop ter wereld gaat na dertig jaar van start
Dinsdag 6 december 2022
photo_2022-12-06_12-08-35.jpg
De bouw van de grootste radiotelescoop ter wereld begint maandag, schrijft BBC News. De schotels van de Square Kilometre Array (SKA) in West-Australië en Zuid-Afrika zullen samenwerken en een gebied van honderdduizenden vierkante meters beslaan. Onderzoekers gaan met de SKA theorieën van Albert Einstein toetsen en zoeken naar buitenaards leven.
De telescoop zal in eerste instantie bestaan uit bijna 200 schotels en 131.000 antennes, die iets weg hebben van een kerstboom. Aangezien de telescoop ultragevoelig is, zal die heel zwakke radiosignalen op miljarden lichtjaren van de aarde kunnen opvangen.

De SKA zal onder meer de geschiedenis van waterstof onderzoeken. Dat is het meest voorkomende element in het universum. Ook gaat de telescoop zogenoemde fast radio bursts onderzoeken. Bij deze radiopulsen komt in een fractie van een seconde net zoveel energie vrij als onze zon jaarlijks produceert.

Op dit moment doen Nederland, Zuid-Afrika, Australië, het Verenigd Koninkrijk, China, Italië, Portugal en Zwitserland mee met het project. Canada, India, Zweden en Zuid-Korea willen er ook aan meewerken.

Wetenschappers zijn al dertig jaar bezig met het ontwerp van de telescoop, vertelt professor Phil Diamond aan BBC News. In de eerste tien jaar ontwikkelden ze het concept en idee. De tien jaar erna gebruikten ze om de technologie van de telescoop te ontwerpen. En in de afgelopen tien jaar zijn alle voorbereidingen voor de bouw van de SKA getroffen, legt Diamond uit.

De bouw van de telescoop neemt nog enkele jaren in beslag. Het is de verwachting dat de SKA vanaf 2027 in zijn geheel gebruikt kan worden.
Plaats reactie

Terug naar “Wetenschap & Techniek”