Tropische verrassing voor Nijpels: wordt ’klimaatpaus’ op Bonaire

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 3826
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

Tropische verrassing voor Nijpels: wordt ’klimaatpaus’ op Bonaire

Bericht door noumoe »

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1054424 ... naire?s=35

Tropische verrassing voor Nijpels: wordt ’klimaatpaus’ op Bonaire
photo_2022-11-24_07-58-01.jpg
DEN HAAG - De in Nederland afgezwaaide klimaatpaus Ed Nijpels (72) gaat de poldergrenzen over en krijgt een tropische klus. Hij wordt ’kwartiermaker’ van het klimaatberaad op Bonaire. De VVD’er is volgens minister Rob Jetten (Klimaat) ’vanwege zijn ruime ervaring’ de geschikte kandidaat om op de eilanden na te denken over ’grote kansen’ die op de eilanden liggen om klimaatverandering het hoofd te bieden.

Volgens Jetten heeft klimaatverandering ’zeker in Caribisch Nederland’ een grote impact. De D66-bewindsman stelt dat ’Caribisch Nederland aan de frontlinie van klimaatverandering staat’. Daarom wordt Nijpels ingevlogen.

Op de eilanden, waar de temperaturen het jaar rond aangenaam zijn, zal de in Nederland onttroonde klimaatpaus zich inzetten om het gebied te verduurzamen en weerbaarder te maken tegen het veranderende klimaat. Dat gebeurt aan een heuse klimaattafel, waar Nijpels kwartiermaker van wordt. Hij zal ook ’mogelijkheden onderzoeken voor een klimaattafel op Saba en Sint Eustatius’. „Met Nederlandse kennis en kunde kunnen we van Caribisch Nederland een voorbeeld maken voor kwetsbare eilandstaten van over de hele wereld”, denkt minister Jetten.

Eerder werden vanuit Nederland ook al plannen bedacht om de eilanden verder te verduurzamen. Zo suggereerde minister Kajsa Ollongren in 2021 (destijds was zij verantwoordelijk voor de eilanden) dat bewoners van de eilanden korter zouden kunnen gaan douchen en zuiniger om moeten gaan de airco. Die Nederlandse dwingelandij viel juist helemaal verkeerd: eilandbewoners wezen de minister er fijntjes op dat bij temperaturen rond de 30 graden verkoeling broodnodig is.
Plaats reactie

Terug naar “Climate hoax”