Langverwachte rechtszaak tegen Harvey Weinstein van start in Californië

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 3826
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

Langverwachte rechtszaak tegen Harvey Weinstein van start in Californië

Bericht door noumoe »

https://www.nu.nl/metoo/6231924/langver ... ornie.html

Langverwachte rechtszaak tegen Harvey Weinstein van start in Californië

24 okt 2022
photo_2022-10-27_11-27-20.jpg
Harvey Weinstein zit al een gevangenisstraf van 23 jaar uit in New York, maar maandag is de langverwachte rechtszaak tegen de voormalige filmproducent in Californië begonnen. In de Amerikaanse staat kan hij worden veroordeeld tot een celstraf van nog eens 140 jaar. Waar wordt hij van verdacht?
Door Lara Zevenberg
Handig om te weten:
Harvey Weinstein was een belangrijke filmproducent van blockbusters als Sin City, Shakespeare in Love en The Lord of the Rings.
Begin 2017 wordt hij voor het eerst beschuldigd van seksueel misbruik. Daarna volgen al snel tientallen andere beschuldigingen.
Anderhalf jaar later wordt Weinstein gearresteerd en officieel aangeklaagd.
In februari 2020 volgt het oordeel van de jury in New York: Weinstein wordt schuldig geacht aan aanranding en verkrachting en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 23 jaar.
Weinstein mag tegen die uitspraak in hoger beroep. Een datum voor die zaak is nog niet bekend.
Tussen 2004 en 2013 zou Weinstein (70) vijf vrouwen hebben misbruikt. Er liggen in totaal elf aanklachten tegen de voormalige filmproducent. Hij wordt vier keer beschuldigd van verkrachting en vier keer van het dwingen tot orale seks. Ook wordt Weinstein twee keer beticht van het uitvoeren van seksuele handelingen tegen iemands wil terwijl die persoon vastgebonden was. En hij wordt één keer beschuldigd van seksuele penetratie met geweld. Voor al die verschillende aanklachten kan hij dus worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 140 jaar.

Weinstein is voor de rechtszaak uitgeleverd aan Californië, maar tekende daar van tevoren bezwaar tegen aan. De Amerikaan zegt dat hij ernstige gezondheidsklachten heeft en dat hij daardoor eigenlijk niet in staat is om te reizen. Weinstein kampt met diabetes en hartproblemen. De rechter zag onvoldoende bewijs dat de verhuizing gevaarlijk is en haalde hem toch naar de staat in het westen van de Verenigde Staten.

De oud-producent heeft altijd ontkend vrouwen te hebben mishandeld en verkracht. Dat deed hij ook bij de eerste behandeling van de zaak in Californië. Daarnaast hebben zijn advocaten de rechter gevraagd drie punten te seponeren, omdat die volgens hen verjaard zijn. Maar de rechter heeft dat geweigerd.

Weinstein wil de bewijsstukken in de zaak niet openbaar hebben. De advocaten van Weinstein menen dat de jury daardoor gemanipuleerd zou kunnen worden voorafgaand aan de zaak. "Vanaf het moment waarop de eerste beschuldigingen werden geuit - nog voor enige aanklacht in New York of Californië - leidde de pershysterie ertoe dat de naam Weinstein gelijk kwam te staan met schuld en misbruik", aldus zijn advocaten.

In totaal worden meer dan tachtig getuigen gehoord in de rechtszaak, die naar verwachting tot het eind van het jaar doorgaat. Twaalf juryleden, negen mannen en drie vrouwen, werden gekozen uit een groep van 150 mensen om te oordelen. Een einddatum voor de zaak is nog niet bepaald.
Plaats reactie

Terug naar “Pedogate USA”