Daling van aantal gemelde besmettingen zet door •

Covid, vaccins, maatregelen
Gebruikersavatar
Punisher2021
Moderator
Moderator
Berichten: 753
Lid geworden op: 22 nov 2020 18:25

Daling van aantal gemelde besmettingen zet door •

Bericht door Punisher2021 »

Daling van aantal gemelde besmettingen zet door •

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~b0af40bf/
photo_2021-07-20_14-07-08.jpg
Daling van aantal gemelde besmettingen zet door • Versoepelingen gaan woensdag vrijwel zeker door
In dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.

22:41 16/5/2021
Zuid-Afrika zet een tandje bij in vaccinatiecampagne
De vaccinatiecampagne in Zuid-Afrika gaat vanaf maandag een versnelling hoger. Zorgpersoneel en 60-plussers kunnen dan op 87 plekken verspreid over het land een inenting met het Pfizer-vaccin krijgen.

Met een nieuwe levering zijn er daarvan bijna 1 miljoen doses binnen. Eind juni moeten dat er 4,5 miljoen zijn. Daarnaast worden 2 miljoen doses van het Janssen-vaccin verwacht, zei minister Zweli Mkhize van Volksgezondheid. Hij verwacht dat het vaccinatietempo in de loop van deze maand flink oploopt.

Zuid-Afrika begon half februari vertraagd met vaccineren, nadat de autoriteiten hadden besloten de ingeslagen AstraZeneca-vaccins niet te gebruiken omdat die minder goed zouden werken tegen de Zuid-Afrikaanse virusvariant. Vorige maand stopte het land tijdelijk met het toedienen van het Janssen-vaccin in verband met zeldzame bijwerkingen. Deze week valt het besluit of dat wordt hervat.

Het virus heeft Zuid-Afrika het hardst getroffen op het continent, terwijl het qua vaccinaties achterloopt op veel andere Afrikaanse landen. Het land met zestig miljoen inwoners heeft tot nu toe een kleine half miljoen zorgmedewerkers ingeënt met het Janssen-vaccin van farmaceut Johnson & Johnson.

(ANP)

22:11 16/5/2021
Versoepelingen gaan woensdag vrijwel zeker door
Het kabinet besluit maandag vrijwel zeker dat de versoepelingen die voor woensdag zijn aangekondigd, zullen doorgaan. De daling van het aantal opnamen van coronapatiënten in ziekenhuizen en op intensive care-afdelingen zet al dagen door. Het ziet er positief uit, zeggen ingewijden. Maandag zal een klein groepje ministers in het crisisoverleg over corona (MCC) daar formeel een klap op geven.

Dat betekent onder meer dat vanaf woensdag 19 mei de terrassen langer open zijn (van 6.00 uur tot 20.00 uur) en er meer recreatie buiten mogelijk is zoals in attractieparken en dierentuinen. Mensen mogen weer in teamverband buiten sporten en de sportscholen en zwembaden gaan weer open. Ook kunnen mensen weer naar buitenlocaties voor kunst en cultuur. Sekswerkers mogen als laatste contactberoep ook weer aan de slag. De bibliotheken mogen op 20 mei hun deuren weer openen. (ANP)

21:46 16/5/2021
Immunoloog Fauci: corona raakt minderheden VS extra hard door gevolgen racisme
Door ‘de onmiskenbare gevolgen van racisme’ zijn Amerikaanse minderheidsgroepen extra hard geraakt door de coronacrisis. Dat heeft Anthony Fauci, medisch adviseur van de Amerikaanse president Joe Biden zondag gezegd in een toespraak aan de Emory Universiteit in Atlanta.

De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt wat er schort aan de Amerikaanse samenleving, zei de leider van de Amerikaanse coronabestrijding tijdens een afstudeerceremonie. Hij wees erop dat Afro-Amerikanen, Latino’s en inheemse Amerikanen een beroep hebben waarin zij meer lopen risico op besmetting met het coronavirus.

Ook is hun gezondheid vaak minder door bijvoorbeeld hoge bloeddruk, chronische longaandoeningen en overgewicht. Die aandoeningen zijn niet raciaal bepaald, aldus Fauci, maar een gevolg van een achtergestelde sociale positie. De etnische minderheidsgroepen eten vaak minder gezond en hebben minder toegang tot medische zorg.

Sociale verdeeldheid is dodelijk in tijden van een pandemie, zag Fauci. Hij denkt dat het nog tientallen jaren zal duren tot die verdeeldheid in Amerika is verdwenen.

Redactie

19:59 16/5/2021
Daling ziekenhuiscijfers genoeg voor versoepelingen, Taiwan verscherpt coronamaatregelen
De belangrijkste coronacijfers van zondag: de dalende trend van de ziekenhuiscijfers houdt aan, de vereiste daling is bereikt om de versoepelingen te laten doorgaan. Taiwan ziet juist een stijging in de cijfers, en kondigt nieuwe maatregelen aan in en rond de hoofdstad Taipei.

Lees hier verder

Semina Ajrovic en Xander van Uffelen

16:47 16/5/2021
Ook Malta, Roemenië, IJsland en Polen skippen openingsceremonie songfestival
Nu er coronabesmettingen zijn binnen de songfestivaldelegaties van Polen en IJsland komen ook de afgevaardigden van Malta en Roemenië niet naar de openingsceremonie zondagavond.

De delegaties van Malta en Roemenië zitten in hetzelfde hotel als die van Polen en IJsland, waar eerder dit weekend coronabesmettingen werden geconstateerd. Vermoedelijk is het hotel de bron van de besmetting.

In totaal zijn nu vijf landen afwezig tijdens de openingsceremonie. Australië is er niet bij omdat zangeres Montaigne niet naar Rotterdam is gekomen. (ANP)

Lees ook: Achter de schermen bij het Songfestival: ‘Als we het onder déze omstandigheden flikken, is het historisch

15:33 16/5/2021
Daling aantal gemelde besmettingen zet door
Het aantal gemelde besmettingen neemt verder af. Het RIVM rapporteert de afgelopen week gemiddeld 5.479 positieve testen per dag, dit is een afname van 27 procent ten opzichte van een week eerder. Door een sterke afname in het aantal afgenomen testen is de werkelijke daling van het aantal besmettingen in Nederland waarschijnlijk minder groot. Het deel dat een positieve testuitslag krijgt is in een week tijd opgelopen van 12,2 naar 12,7 procent.

Het RIVM meldt vandaag 4.494 nieuwe coronabesmettingen, gisteren 4.493. De meldingen kunnen van dag tot dag sterk schommelen, vooral rond de feestdagen. Weekcijfers geven daarom een beter beeld van de uitbraak. Vorige week zondag werden er 6.648 positieve testen geregistreerd.

In 8 van de 25 veiligheidsregio’s zijn deze week nog meer dan 250 besmettingen per 100 duizend inwoners geregistreerd, de grens waarboven het risiconiveau ‘Zeer ernstig’ geldt. Het landelijk gemiddelde is 220, het risiconiveau qua besmettingen is daarmee ‘Ernstig’.

Het aantal sterfgevallen vanwege covid blijft laag. De afgelopen week rapporteerde het RIVM dagelijks gemiddeld 18 overledenen, een week eerder 22.

Semina Ajrović

14:16 16/5/2021
Daling instroom nieuwe patiënten zet door, 686 patiënten op de ic
De daling van het aantal nieuwe coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen houdt aan. Het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnamen is 28 procent lager dan tijdens de piek in april. Vooral het aantal nieuwe ic-opnamen daalt sterk, de afgelopen week zijn gemiddeld 33 nieuwe ic-patiënten per dag opgenomen, in april waren dit er dagelijks zo’n 50.

De reguliere verpleegafdelingen zagen de afgelopen week dagelijks gemiddeld 193 nieuwe patiënten, eind april lag dit weekgemiddelde op 267. Sinds gistermiddag zijn 163 patiënten nieuw opgenomen, waarvan 26 op de ic, en hebben 194 patiënten het ziekenhuis verlaten.

Door de sterk afnemende instroom daalt ook de ziekenhuisbezetting vanwege covid-19. Op dit moment liggen er 2.152 coronapatiënten in de ziekenhuizen, 31 minder dan gisteren en 283 minder dan vorige week zondag. Dit betekent op weekbasis een afname van 12 procent. Op de intensivecareafdelingen zijn op dit moment 686 patiënten opgenomen, een week eerder waren dit er nog 767. De ic-bezetting komt daarmee voor het eerst sinds 1 april onder de 700.

Semina Ajrović

13:12 16/5/2021
Mensen uit 1963 en 1964 aan de beurt voor vaccinatie
Mensen die zijn geboren in 1963 en 1964 zijn aan de beurt voor een coronavaccinatie. Het gaat om ongeveer 450.000 mensen. Zij krijgen het BioNTech/Pfizer- of Moderna-vaccin. Vanaf dinsdag krijgen zij de uitnodigingsbrief voor een coronavaccinatie op de mat, maar vanaf vandaag kan al online een afspraak worden gemaakt via www.coronavaccinatie-afspraak.nl.

Volgens het RIVM kunnen mensen een dubbele uitnodiging ontvangen. Zij worden nu op basis van hun geboortejaar uitgenodigd, maar zijn soms al eerder via een andere route uitgenodigd. Bijvoorbeeld omdat ze werken in de zorg. Wie al gevaccineerd is, kan de tweede uitnodiging als niet verzonden beschouwen, stelt het RIVM. (ANP)

12:16 16/5/2021
Indiase deelstaat bevestigt: lichamen covid-19-slachtoffers in rivieren gegooid
Lichamen van gestorven covid-19-slachtoffers worden in Indiase rivieren gegooid, stelt de Indiase deelstaat Uttar Pradesh. Het is de eerste officiële erkenning van een verontrustende praktijk die waarschijnlijk te wijten is aan armoede, onwetendheid en angst voor het virus.

Beelden van drijvende lijken in Noord-Indiase rivieren, waaronder de heilige Ganges, schokten afgelopen weken het publiek in binnen- en buitenland. Maar de regering van Uttar Pradesh, de deelstaat waar de meeste lijken werden aangetroffen, deed tot nu toe geen uitspraak over de doodsoorzaak van de soms deels gecremeerde overledenen.

‘De regering heeft aanwijzingen dat lichamen van mensen die zijn gestorven aan covid-19 of andere ziektes in rivieren worden gegooid in plaats van op de juiste rituele wijze te worden gecremeerd of begraven’, schreef topambtenaar Manoj Kumar Singh in een memo aan districtshoofden dat is ingezien door persbureau Reuters. ‘Als gevolg hiervan zijn op veel locaties lichamen uit de rivieren gehaald.’

Zaterdag ontkende een andere woordvoerder van de deelstaat nog dat in Uttar Pradesh en de naburige deelstaat Bihar tot 2.000 lichamen van coronaslachtoffers uit rivieren zouden zijn opgevist. Volgens hem ging het om hooguit ‘enkele tientallen’. Of het inderdaad om coronadoden gaat kan volgens Singh echter moeilijk worden vastgesteld.

Singh wijst in zijn memo gebrek aan brandhout voor crematies, religieuze praktijken in afgelegen gebieden en angst voor besmetting aan als oorzaken van de praktijk om lichamen van coronadoden in de rivier te werpen. Hij beloofde districtshoofden dat de deelstaat arme gezinnen 5.000 roepie (68 euro) zal uitkeren om hun doden fatsoenlijk te cremeren of begraven. De politie zal er streng op handhaven.

India zucht sinds vorige maand onder een ongekende tweede golf van de pandemie. Dagelijks worden meer dan 4000 officiële coronadoden gemeld. Volgens epidemiologen is het werkelijke dodental veel hoger, onder meer omdat in plattelandsgebieden amper wordt getest. Premier Narendra Modi spoorde overheden zaterdag aan meer geld te steken in de rurale gezondheidszorg en er meer te testen op het virus.

Redactie


AP - Lichamen langs de heilige rivier de Ganges.
10:04 16/5/2021
Inwoners Taiwan hamsteren na onverwachte toename coronagevallen
De regering van Taiwan heeft inwoners opgeroepen niet te gaan hamsteren vanwege zorgen over het coronavirus. De eilandstaat kreeg internationaal veel lof vanwege de succesvolle aanpak van het virus, maar wordt nu alsnog geconfronteerd met een flinke stijging van het aantal besmettingen.

Het 24 miljoen inwoners tellende Taiwan maakte vandaag melding van 206 nieuwe coronagevallen. Dat is maar een fractie van de duizenden besmettingen die dagelijks in landen als Nederland worden gemeld, maar voor Taiwanezen is het een enorme toename. Het land heeft sinds het begin van de pandemie slechts 1.682 besmettingen vastgesteld.


REUTERS - Een supermarkt in Taipei, Taiwan.
Het eiland voor de Chinese kust heeft nog geen ervaring met strenge lockdowns zoals die in Europa wel zijn ingevoerd. De autoriteiten zagen zich de afgelopen dagen wel genoodzaakt strengere coronamaatregelen te nemen in en rond hoofdstad Taipei, waar onder meer horecazaken de deuren moesten sluiten.

De groeiende bezorgdheid leidde tot een run op supermarkten, waar mensen onder meer noodles en toiletpapier kwamen inslaan. Supermarktketen Carrefour heeft inmiddels aangekondigd de verkoop van bepaalde producten aan banden te leggen om hamsteren tegen te gaan.

De president, premier en het ministerie van Economische Zaken proberen burgers ondertussen op sociale media gerust te stellen. Het ministerie publiceerde foto's van loodsen vol levensmiddelen om te benadrukken dat er geen sprake is van tekorten.

Premier Su Tseng-chang kwam met een vergelijkbare boodschap. Hij heeft eerder al eens opgemerkt dat mensen maar één paar billen hebben en het daarom rustig aan moeten doen met het inslaan van toiletpapier. Dat leidde destijds tot veel hilariteit.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft ook zijn mascotte Zongchai in stelling gebracht om Taiwanezen over te halen niet op stap te gaan. Het departement deelde een foto van de hond die rustig op de grond ligt. Inwoners kregen het verzoek daar een voorbeeld aan te nemen en thuis te blijven. (ANP)



05:29 16/5/2021
Meer dan 70.000 doden in Argentinië, zorgen om ic-bezetting
In Argentinië is zaterdag de grens van 70.000 coronadoden overschreden. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn in de afgelopen 24 uur 400 mensen overleden, wat het totaalaantal doden sinds het begin van de pandemie op 70.253 brengt.

Daarnaast meldden de autoriteiten ook 21.469 nieuwe besmettingen, waarmee het totale aantal COVID-19-gevallen in het 45 miljoen inwoners tellende land komt op 3.290.935.

Het meest zorgwekkend blijft de stijgende bezettingsgraad op de intensive care-afdelingen, aldus de autoriteiten. Volgens officiële gegevens liggen er nu in het hele land zo'n 5.517 mensen op de intensive care. De bezettingsgraad op die afdelingen schommelt nationaal rond de 70 procent, terwijl in de hoofdstad Buenos Aires pieken van 85 procent gemeten worden.

Vorige week werden in Argentinië voor het eerst de Indiase en Zuid-Afrikaanse varianten van het coronavirus ontdekt. Dat gebeurde bij drie reizigers uit Frankrijk en Spanje. De grenzen blijven gesloten, alleen Argentijnen en buitenlandse inwoners mogen het land binnen. (Belga)




REUTERS - Argentijns verplegend personeel ging deze week in Buenos Aires de straat op om te pleiten voor betere arbeidsomstandigheden gedurende de coronapandemie.
05:16 16/5/2021
Hardlopers testen in Enschede
Ongeveer 1850 hardlopers nemen zondag deel aan een hardloopevenement in Enschede. Het is een Fieldlab-evenement en vindt plaats op de oude vliegbasis Twente. Het is de eerste hardloopactiviteit met plek voor duizenden deelnemers sinds het begin van de corona-uitbraak.

De organisatie laat weten dat 'alles kan zoals de mensen gewend zijn'. 'Het enige dat ontbreekt, is publiek.' Verder is er muziek, een horecaplein, hoeven mensen niet op de 1,5-meterregel te letten en is het dragen van een mondkapje niet verplicht. Na het evenement kunnen deelnemers een drankje krijgen en hun medaille laten graveren.

De Fieldlab-loop, die als naam 'Ready for Takeoff' heeft gekregen, kent zondag vier starttijden verdeeld over de dag. De eerste is om 10.00 uur en betreft een wedstrijdloop met zo'n veertig Nederlandse toplopers, onder wie Andrea Deelstra, Kim Dillen, Jessica Oosterloo, Geart Jorritsma en Fabian ten Kate.

De organisatie liet vrijdag weten dat zich op dat moment minder mensen hadden ingeschreven dan verwacht. Er was plek voor 5000 deelnemers. De organisatie vermoedt dat dit komt door de verplichting om een negatieve coronatest in te leveren, wat mensen zich er mogelijk van weerhoudt zich aan te melden. (ANP)

03:31 16/5/2021
Polen heropent terrassen
Na een sluiting van meer dan een half jaar zijn in Polen zaterdag de terrassen weer geopend. In veel grote steden vierden inwoners in de nacht van vrijdag op zaterdag de heropening van de buitenruimtes van kroegen en restaurants.

'We wilden om middernacht ons glas heffen, in navolging van andere Europese landen, om de opening na vele maanden te vieren', zei een cafébaas in Krakau, een stad in het zuiden van Polen. Door het zonnige weer liepen de terrassen overdag weer vol.

De Polen hoeven buitenshuis geen mondkapje meer te dragen als ze in de openbare ruimte minimaal 1,5 meter afstand kunnen houden van andere mensen. De mondkapjesplicht geldt nog wel in bussen en treinen, in winkels en de meeste openbare gebouwen. 'We moeten altijd een masker bij ons hebben voor het geval we naar binnen gaan', benadrukte een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.

De autoriteiten meldden zaterdag 2896 nieuwe coronabesmettingen en 298 sterfgevallen binnen 24 uur.

Sinds het begin van de pandemie zijn in Polen meer dan 71.600 mensen overleden door het longvirus en raakten ruim 2,8 miljoen inwoners besmet. De EU-lidstaat heeft bijna 38 miljoen inwoners. (ANP)


Getty Images - In Krakau wordt met wodka geproost op de heropening van de terrassen.
23:27 15/5/2021
Bezoekers pretparken VS hoeven buiten geen mondkapje meer op
Bezoekers van Walt Disney World en Universal Studio's Orlando, twee pretparken in de Amerikaanse staat Florida, hoeven sinds vandaag geen mondkapje meer te dragen als zij door de parken slenteren. Alleen binnen, in attracties en in restaurants - wanneer niet aan een tafel gezeten - moeten de mondkapjes nog op.

Walmart, de grootste winkelketen van de VS, liet eerder vandaag al weten dat klanten en personeel geen mondkapje meer hoeven te dragen in de winkels, tenzij lokale wetten anders voorschrijven. Klanten hoeven niet aan te geven of zij gevaccineerd zijn, maar werknemers moeten dat wel kunnen aantonen.

De Amerikaanse autoriteiten hadden donderdag al aangekondigd dat de regels voor het dragen van mondkapjes flink worden versoepeld, nu een groot deel van de bevolking al (volledig) is ingeënt.

Redactie

Lees ook: Wanneer zijn ook wij van de mondkapjes verlost?


AP - Bezoekers van Disney World in Florida in december, toen mondkapjes nog overal verplicht waren.
20:04 15/5/2021
Nederland stuurt 700 duizend coronavaccins naar Suriname
Suriname krijgt de komende tijd uit Nederland zo’n 700 duizend covid-vaccins. Dat heeft de Volkskrant vandaag uit Surinaamse en Nederlandse regeringsbronnen vernomen. Met de Nederlandse hulp moet het mogelijk zijn iedereen in Suriname van boven de achttien jaar die dat wil een inenting te geven.

Afgelopen woensdag werd bekend dat Suriname, het Zuid-Amerikaanse land dat in 1975 van Nederland onafhankelijk werd, de regering in Den Haag per brief had verzocht om vaccins. Na twee weken, zo zei de Surinaamse minister van Gezondheidszorg Amar Ramadhin in deze krant, was hierop uit Den Haag nog geen reactie gekomen. Daarna is de zaak in een stroomversnelling geraakt.

Lees hier verder

Correspondent Kees Broere

19:27 15/5/2021
Sywert van Lienden maandag in gesprek met ministerie van VWS over geleverde mondkapjes
Het ministerie van Volksgezondheid en Sywert van Lienden gaan maandag met elkaar in gesprek over de 40 miljoen mondkapjes die via hem zijn geleverd. Aanleiding is deze reconstructie in de Volkskrant waaruit naar voren komt dat Van Lienden, die altijd heeft gezegd dat hij de mondkapjes belangeloos veilig stelde voor de zorg, via een eigen bedrijf toch verdiende aan de pandemie. Bovendien kwalificeerde het RIVM zijn mondkapjes als ‘een onacceptabel gezondheidsrisico’.

Van Lienden laat zelf weten dat het artikel in de krant in zijn ogen een suggestief stuk is vol onjuistheden. Onder meer vanwege een geheimhoudingsclausule vanuit het Landelijk Consortium Hulpmiddelen zal het volgens hem even duren voordat hij met een inhoudelijke reactie kan komen. Daarover wil hij met het ministerie spreken.

Ook in de Tweede Kamer leidt het artikel tot vragen. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken en haar VVD-collega Aukje de Vries hebben om opheldering gevraagd over de manier waarop de contracten met Van Lienden tot stand zijn gekomen en over de kwaliteit van de geleverde mondkapjes.

Redactie

17:02 15/5/2021
Coronabesmetting bij Poolse delegatie Songfestival
Rafał Brzozowski, de Poolse inzending voor het Eurovisie Songfestival, en zijn collega's zullen morgen niet aanwezig bij de openingsceremonie. Er heeft namelijk een coronabasmetting plaats gevonden binnen de Poolse delegatie, zo heeft de organisatie van het Songfestival bekendgemaakt.

Het is niet bekendgemaakt om wie het precies gaat. Alle leden van de Poolse delegatie gaan uit voorzorg in quarantaine. Wat de besmetting betekent voor de deelname van Polen is nog niet duidelijk.

Redactie

15:43 15/5/2021
Besmettingscijfers niet meer op hoogste risiconiveau, wel minder getest
In Nederland zijn de afgelopen week per dag gemiddeld 5.794 besmettingen gemeld, 233 per 100 duizend inwoners. Dit zijn ruim 21 procent minder meldingen dan de week daarvoor.

De daling van werkelijk aantal besmettingen is mogelijk minder dan die van het aantal meldingen, tijdens de meivakantie hebben veel minder mensen zich laten testen.

Het risiconiveau qua besmettingen is voor het eerst sinds maart ‘Ernstig’ in plaats van ‘Zeer ernstig’. De grens hiervoor ligt op 250 meldingen per 100 duizend per week. Het aantal ziekenhuisopnamen zit nog wel op het hoogste risiconiveau.

Vandaag meldt het RIVM 4520 besmettingen, gisteren 5.608. Dagcijfers kunnen, zeker rond feestdagen, sterk fluctueren. De weekcijfers zeggen meer over de trend.

In alle veiligheidsregio’s zijn minder besmettingen gemeld dan vorige week. Alleen Limburg-Noord en Brabant-Noord hebben meer dan 300 besmettingen per 100 duizend inwoners gemeld.

De sterfte vanwege corona is stabiel en blijft veel lager dan begin 2021. De afgelopen week zijn dagelijks gemiddeld 17 overledenen gerapporteerd, vorige week 22. Vandaag meldt het RIVM 13 sterfgevallen.

Serena Frijters

14:13 15/5/2021
Dalende trend ziekenhuiscijfers zet door
De nieuwste ziekenhuiscijfers bevestigen de dalende trend. Het aantal opnamen is ruim 25 procent lager dan tijdens de piek in april. De ziekenhuisbezetting neemt iets minder snel af maar ook daar is de kentering zichtbaar.

Op dit moment zijn 2.183 coronapatiënten aanwezig in de Nederlandse ziekenhuizen, 1.473 op een reguliere verpleegafdeling en 710 op de ic. Uit cijfers van het Landelijk Coördinatie Patiënten Spreiding (LCPS) blijkt dat in een week tijd de ziekenhuisbezetting met bijna 12 procent is gedaald. Vorige week zaterdag lagen er nog bijna 2.500 covid-patiënten in het ziekenhuis.

De afgelopen week zijn dagelijks gemiddeld 33 nieuwe ic-patiënten opgenomen, in april lag dit weekgemiddelde rond de 50. Op de verpleegafdelingen was het aantal opnamen deze week gemiddeld 198 per dag. Voor het eerst sinds 13 maart zijn dit er minder dan 200. Hoewel de dagcijfers kunnen fluctueren is de trend gunstig. Sinds gistermiddag zijn 260 personen opgenomen vanwege het virus, waarvan 40 op de intensive care, en hebben 327 patiënten het ziekenhuis verlaten.

Serena Frijters

11:36 15/5/2021
Adviseurs Brits coronabeleid hebben spijt van ‘onethische’ aanpak
Enkele Britse regeringsadviseurs hebben hun eigen coronabeleid met terugwerkende kracht ‘onethisch’ genoemd. In de begindagen van de coronacrisis hadden ze Boris Johnson en de zijnen geadviseerd om angst te gebruiken als een manier om het gedrag van mensen te controleren en de ernst van de situatie te benadrukken. Dr. Gavin Morgan, die als psycholoog deel uitmaakt van SAGE (het Britse OMT), zegt er met spijt op terug te kijken. ‘Het is duidelijk dat angst als een middel om te controleren niet ethisch is,’ stelt hij, ‘angst gebruiken riekt naar totalitarisme. Voor geen enkel modern landsbestuur is dit een ethisch standpunt.’

Morgan doet deze bekentenis in A state of fear, een boek van Laura Dodsworth over het coronabeleid van de Britse regering. Fragmenten uit het boek zijn reeds gepubliceerd in The Daily Telegraph. Vorige maand was al bekend geworden dat de Britse regering en wetenschappers angst hadden aangewakkerd, dit uit vrees dat de bevolking het gevaar van corona niet serieus zou nemen.

‘In maart was de regering erg bezorgd over de vraag of mensen zouden gehoorzamen en dat mensen niet zouden meewerken aan de lockdown,’ liet een anoniem gebleven wetenschapper weten aan Dodsworth. ‘Er werden discussies gevoerd over hoe angst nodig was om gehoorzaamheid te bemoedigen, en er werden beslissingen genomen om angst te verhogen. De manier waarop we angst hebben gebruikt is dystopisch.’

Patrick van IJzendoorn, correspondent Verenigd Koninkrijk
Afbeelding
Plaats reactie

Terug naar “Covid-19 Nederland”